Acum 158 de ani

0
1353
Mica Unire
Romania 1859.Dupa infrangerea rusilor 3 judete(Ismail,Cahul si Bolgrad) sunt reunite cu Moldova si mai apoi intra in componenta Romaniei.

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Întrucât în textul Convenției(de la Paris prin care se decidea soarta românilor)nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate, liderii unioniști au decis ca alesul Moldovei să fie desemnat și în Țara Românească. Acolo însă, Cuza era susținut doar de liberali, în timp ce conservatorii dețineau 46 din cele 72 mandate. În această situație, liberalii radicali au inițiat, prin intermediul tribunilor, o vie agitație în rândul populației Capitalei și al țăranilor din împrejurimi. O mulțime de peste 30 000 oameni s-a aflat în preajma Adunării. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota că poporul era gata „să năvălească în Cameră și să o silească a proclama ales pe alesul Moldovei”.

Domnitorul Cuza

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859 se trăgea dintr-o veche cuza1familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de spătari.Cuza s-a născut la 20 martie 1820. A învăţat până în 1831 la Iaşi, unde l-a avut coleg pe Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde îşi ia bacalaureatul si se întors apoi în ţară şi a intra în armată.Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne.

 

 

 

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, iar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală datorita importantei ei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ