Adevărata Basarabie

3
159

adevarata basarabieATRAG, adică Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor, este una din cele mai active asociaţii de studenţi basarabeni din România.

Tineri, aflaţi la studii în Iaşi, organizează între 6 mai şi 6 iunie o veritabilă campanie intitulată „Adevărata Basarabie”, ce îşi propune prezentarea situației reale din Basarabia, promovarea și aniversarea prin acţiuni culturale a celor 20 de ani de la Podul de Flori ’90. Au cuvântul oganizatorii:

Câţi dintre cei din stânga Prutului ştiu că după 7 aprilie 2009 Republica Moldova nu mai este o ţară cu regim comunist? Câţi dintre ei au auzit despre problema transnitreană şi despre copiii care au suferit de pe urma acestui conflict îngheţat? Câţi dintre ei îşi mai amintesc despre Podul de Flori şi câţi mai sărbătoresc Unirea Principatelor? Câţi dintre români cunosc cine este Eugen Doga, Stela Popa, Igor Cobileanski sau câţi dintre ei au auzit despre filmul moldovean devenit deja o emblemă „Văleu, văleu nu turna”.  Campania „Adevărata Basarabie” reprezintă cel mai amplu proiect organizat de Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) care îşi propune să sensibilizeze şi să informeze despre realităţile din Republica Moldova.

În cadrul campaniei „Adevărata Basarabie” a avut loc conferinţa Europa, un vis împlinit?, despre semnificaţia zilei de 9 mai, o expoziţie de grafică, o excursie a studenţilor ieşeni în Basarabia şi urmează să mai fie organizate dezbateri legate de Transnistria, lansarea la Iaşi a romanului 100 de zile a jurnalistei Stela Popa, seri de teatru şi de film românesc din stânga Prutului, o acţiune de ecologizare precum şi lansarea unei reviste ce poartă titlul campaniei.

Dintre toate activităţile, poate cea mai inedită o reprezintă excursia în care tinerii basarabeni şi-au invitat colegii să participe… Weekendul trecut, studenţii de la facultăţile din Iaşi au putut, pe rând vizita mănăstirea Hâncu, urmat de Capitala Chişinău, unde au avut o întâlnire cu primarul Chirtoacă.
chirtoaca studenti
Şi-au continuat periplul la nord,  la Soroca pentru a vedea cetatea şi a îl asculta pe istoricul Nicolae Bulat, urmaş a lui Ştefan cel Mare.

Cu siguranţă că cei veniţi din România au fost un pic şocaţi că pe stradă nu au găsit soldaţi cu Kalaşnikoave, ci oameni ce vorbeau în aceeaşi limbă ca şi ei.
Sau că au fost primiţi cu pâine şi sare când au ajuns în satul Mihuleni din raionul Şoldăneşti.
soldanesti mihuleni
În cadrul altei acţiuni, reprezentanţii ATRAG au donat bibliotecii din sat un set de cărţi din cadrul proiectului Trimite o carte peste Prut:
soldanesti mihuleni
Iar la plecare, s-a încins o horă pe străzile statului:
hora soldanesti
La final, autocarul venit de la Iaşi a mers către mănăstirea rupestră de la Ţâpova.

Marian Hariuc, unul din studenţii facultăţii AI Cuza ce a participat la excursie ne-a declarat: „Cu ocazia asta am cunoscut mai multe persoane, chiar nu mă aşteptam să cunosc atâţia basarabeni, să mă înţeleg atât de bine cu ei. Când ajungi pentru prima oară în Soroca nu se poate să nu rămâi vrăjit de Nicolae Bulat, personaj carismatic, un orator excelent, un adevărat paznic al cetăţii… Iar la Mihuleni am fost extraordinar de bine primiţi, primarul satului a fost foarte încântat de prezenţa noastră şi de donaţia de cărţi. Mănăstirile mi s-au părut ascunse de lume, misterioase, vinul roşu foarte bun şi sper că cu prima ocazie care se va mai ivi să merg în Basarabia o voi face cu mare bucurie.”

Campania „Adevărata Basarabie” este un proiect îndrăzneţ, poate visător, dar care promite să schimbe la faţă tabloul sumbru şi neinteresat în care este pictată „ţara de cealaltă parte a Prutului”, spun cei de la ATRAG.

Cu siguranţă noi putem garanta că este printre singurele iniţiative făcute în acest sens…

3 COMENTARII

  1. Într-adevăr, campania „Adevărata BAsarabie” e minunată prin ideile ce le promovează.
    Respect mare pentru mintea care a născut această campanie.

  2. „Adevărata Basarabie” e campania în care am pus suflet şi continuăm s-o facem cu mare plăcere. E ceea ce ne apropie de rădăcinile care au strigat ajutor atâta timp. Noi vom reuşi să arătăm că „noi” şi „voi” nu există!

  3. Ţin să menţionez că s-a omis o activitate la fel de importantă din campania noastră care vine să completeze scopul nostru şi anume conferinţa „Medicul din tine”, care se va desfăşura în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie având ca scop motivarea tinerilor studenţi basarabeni de a-şi consolida cunoştinţele în domeniul medicinei în urma discuţiilor purtate cu medicii de succes din Iaşi – foşti studenţi basarabeni aici.
    Activitatea va avea loc pe 18 mai, ora 18.00 la UMF.

LĂSAȚI UN MESAJ