Adevărul despre cei care au creat Frontul Popular la 3 iunie 1988

0
108

Cine au fost cei care la 3 iunie 1988 au creat Frontul Popular? FR a fost propus la 27 mai 1988 de catre regizorul de teatru si film Andrei Vartic, la o adunare de la Uniunea Sciitorilor. In prealabil propunerea lui a fost discutata si sustinuta, pe 26 mai seara, in cabinetului Presedintelui US, de Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi si Gheorghe Malarciuc. La 27 mai, dupa discursul lui A. Vartic in care s-a propus „crearea Frontului Popular. dupa ce la 21 mai o asemenea organizatie s-a creat in Estonia”. Scriitorul Iacob Burgiu a propus sa fie ales un comitet de pregatire a adunarii de fondare. Prin vot deschis comitetul a fost format din dnii Andrei Vartic, Constantin Tanase, Vasile Bahnaru, Iurui Grecov, Ion Hadarca, Ion Gheorghita, Dionisie Tanasoglo, Alexandru Brodschi, Iacob Burghiu, Ion Dediu, Valeriu Cosarev. Acest comitet a luat decizia ca adunare de constituire sa aiba loc la 3 iunie 1988, in sala Mare a Uniunii Scriitorilor din Chisinau.

Cu o ora inainte de a se incepe adunarea, la propunerea lui Iurie Grecov, s-a decis ca adunarea sa fie moderta de Andrei Vartic, iar in presidiu sa mai fie Ion Gheorghita si Valeiu Cosarev. Andrei Vartic a prezentat un raport in deschiderea adunarii. Sala era arhiplina, s-a estimat ca se adunase peste 600 de oameni, in mare parte intelectualitate de creatie si oameni de stiinta care au sustinut cu entusiasm idea crearii Frontului Popular.

Au mai vorbit Mihai Grecu, Gheorghe Malarciuc, Ion Dedeiu, Boris Movilă, Dionisie Tanasoglo, Mihai Cimpoi, Iurie Grecov si altii. Desi A. Vartic a insistat ca organizatia sa se numeasca, asa cum a si propus la sedinta din 27 mai – FRONTUL POPULAR – prin votul salii si la insistenta lui Gheorghe Malarciuc organizatia a fost denumita „Miscarea democratica pentru sustinerea restructurarii – Frontul Popular”, dar pana la schimbarea denumirii din 1989 ea s-a autodenumit „Miscarea democratica pentru sustinerea restructurarii”.

Prima actiune politica a MDSR a fost la 6 iulie 1988, cand s-au comemorat victinile represiunilor staliniste.

La 17 septembrie s-a publicat in „Invatamantul public” (reluat de Literatura si Arta la 22 septembrie 1988 vestita SCRISOARE DESCHISA a celor 66 de intelectuali despre romвnitatea limbii vorbite de moldoveni si necesitatea trecerii la alfabetul latin. Numele acelor 66+27 va fi repiblicat joi, 5 iunie, in ziarul „Literatura si Arta”. Nici un nume din cei care au furat ideile Miscarii de Renastere nationala in 1994 prin Partidul Popular Crestin-Democrat al lui Iurie Rosca (aliatul de astazi al lui V. Voironin) nu au activat pana la alegerile din 1994 in Miscarea de Renastere Nationala si in Frontul Populat.

Joi, 27 octombrie, tot Literatura si Arta a publicat si vestita adresare a Conducerii Uniunii Scriitorilor despre limba romana si alfabetul latin. Pana la 31 august 1989 Literatura si Arta a publicat aproximativ un milion de iscalituri penru limba si alfabet. In acelasi timp revista NISTRU a publicat celebrele articole „Vesmantul fiintei noastre” de Valentin Mandacanu, „Comoara mostenita din strabuni” de Constantin Tanase si Vasile Bahnaru, „Cancerul” de Dumitru Matcovschi si altele. O uriasa importanta pentru destinul poporului roman din Basarabia au mai avut Congresul Uniunii Scriitorilor din 16 mai 1987, intalnirea cu Ion Druta de la Uniunea Scriitorilor din 1 iulie 1987, articolul profesorului Ion Ciocanu din 18 martie 1988 din „Literatura si arta”, spectacolul „150 de ani ai lui B. P. Hasdeu” din 27 martie 1988 (autori A. Vartic si M. Cimpoi) , prezentat la Teatrul de Opera si Balet in uralele salii arhipline, repetarea acestui spectacol la Sala cu Coloane din Moscova la 25 mai 1988, apoi articolul lui Grigore Vieru de la 1 septembrie 1988 din Literatura si arta „Un secretar de partid in Dacia africana” si fondarea cenaclului „Alexe Mateevici” de către Antaol Şalaru.

Un rol deosebit de important pentru crearea masei critice de cetateni care au aderat la MDSR si Frontul Popular si care au fost prezenti la Marea Adunare Nationala din 27 august 1989 au avut cantecele lui Ion si Doina Teodorovici, Mihai Dolgan, Nicolae Sulac, ale grupurilor folclorice „Stefan Voda” (conducator Tudor Ungureanu) si „Talancuta (conducator Andei Tamazlacaru), si altii, spectacolele Teatrului Poetic „Halta Viscolelor, 1988” (despre mancurtul lui Aitmatov) si „Ce vor scriitorii, martie 1989”, regizate de Andrei Vartic, si, desigur, intalnirile scriitorilor cu cetatenii din anii 1988-89. Multi din cei care au s-au jertfit pentru idelul national – renuirea Basarabiei si Bucovinei cu Patria mama nu mai sunt in viata.

La 3 iunie 2008, in aceiasi sala arhiplina de la uniunea Scriitorilor, s-au sarbatorit 20 de ani de la crearea Miscarii de ranastere nationala a romanilor din Basarabia si Bucovina. Adunarea a fost moderata, ca si 20 de ani in urma, de catre scriitorul Andrei Vartic, prim-vicepresedinte al FDorului democrat al romanilor din Basarabia.. Au vorbit Nicolae Dabija, presedintele FDRM, academicianul Ion Dediu, Anatol Şalaru, preşedintele cenaclului „Alexe Mateevici”, Ion Hadarcă, primul preşedinte al Frontului Popular, Alexandru Moşanu, ex-preşedintele primului parlament democratic al RM, Sergiu Cojocaru (Calarasi), Andrei Strambeanu, Ion Tutunaru, Valeriu Matei, Ioana Irimia, presedintele Fundatiei „Plai mioritic”, Iaşi, Axente Blanovschi, fost redactor-şef adjunct al ziarului „Literatura si Arta”. Un moment aparte l-a constituit decernarea unor premii tinerilor membri ai Forului democrat al romanilor din Basarabia care s-au nascut la 3 iunie 1988 – Vitalie Ţurcanu, Teodor Ţăranu, Ion Moscalu şi Tamara Daşchevici. Lor li s-au inmanat diplome comemorative. In timul manifestarii au concertat corul liceului „Prometeu”, formatia „Stefan Voda” condusa de Tudor Ungureanu, vestita cantareata de cantece populare Maria Iliut si Ricky Ardezianu. Adunare a aprobat o Declaratie si un Apel catre Partidele politice care se votr publica joi, 5 iunie, in ziarul „Literatura si Arta”.

www.voceabasarabiei.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ