Adrian Cioroianu : Cheia soluţionării problemei vizelor pentru moldoveni se află la Chişinău

0
44

Tariceanu si Cioroianu
Anunţul Rusiei de retragere din Tratatul Fortelor Convenţionale este un semn că aceasta ar dori să obţină soluţii favorabile în dosarele transnistrean şi kosovar în schimbul renunţării la iesirea din tratat. Declaratia a fost făcută de către ministrul de Externe al României, Adrian Cioroianu, care a fost audiat de catre Comisiile senatoriale reunite de apărare ăi de politică externă.

Cioroianu a fost chemat la Senatul României pentru a da lămuriri privind poziţia României faţă de încordarea relaţiilor dintre NATO şi Rusia, dar şi în problema dosarului Kosovo. „Rezervele noastre erau faţă de faptul că mesajul public faţă de unele aspecte sensibile nu era foarte clar. În acest moment, pot să precizez că lucrurile sunt ceva mai clare”, a spus preşedintele Comisiei de apărare a Parlamentului României, Cristian Diaconescu. Cioroianu i-a informat pe senatori că retragerea Rusiei din Tratatul CFE nu semnifică automat o deteriorare a relaţiilor bilaterale româno-ruse, atâta vreme cât ruşii acceptă statutul României de membră a NATO şi UE, dar a atras atenţia că ruşii ar putea să se folosească de retragerea din tratat pentru a negocia de pe poziţii mai puternice în dosare precum Kosovo sau Transnistria. Este posibil ca viitorul summit NATO să se axeze pe acest subiect, în detrimentul admiterii de noi membri în Alianţă. „Poziţia României va fi aceea a alianţelor din care face parte. Ne consultăm în permanenţă cu aliaţii noştri şi urmărim în continuare dosarul, va fi urmărit şi peste vară”, a precizat Cioroianu.

Lobby pentru consulate

Cioroianu a mai declarat în faţa senatorilor că a insistat pe lângă Andrei Stratan, omologul său de la Chişinău, în privinţa deschiderii a două consulate ale României în oraşele Cahul şi Bălti. Aceste consulate ar urma să servească procesării de vize de intrare şi nu primirii de cereri pentru redobândirea cetăţeniei. „Vreau sa le spun cetăţenilor Republicii Moldova că soluţia se află la Chişinău. (…) Statul român e gata să dea vizele, dar nu putem să le dăm într-un singur oraş, într-un singur loc“, a spus Cioroianu.

Subiectul vizelor şi a soluţiei celor doi consulate noi a afectat relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti la începutul acestui an. Potrivit angajamentelor luate prin aderarea la UE, România a impus vize de intrare cetăţenilor Republicii Moldova.

www.flux.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ