Afacerile româneşti au trecut graniţa

0
61

singuriFirmele româneşti au început să se extindă în Europa după ce afacerile din ţară înregistrează creşteri neaşteptate. Există chiar şi companii care au avut ambiţia să intre pe pieţe puternice: Franţa, Belgia, Spania sau Anglia. Romstal, Mobexpert, Rulmentul Bârlad, Cuprom, Agricover au decis să-şi extindă afecerile în Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Ele se alătură astfel altor companii puternice care au făcut achiziţii în străinătate: BCR, Rompetrol, Petrom, Policolor sau Flamingo.

CONSTRUCŢII. Romstal, companie care activează pe segmentul termo-hidro-sanitare, are ambiţia de a construi cea mai mare reţea de distribuţie de profil din Estul Europei. „Pe fondul dezvoltării economice actuale, planurile de dezvoltare se vor concentra pe extinderea către două noi pieţe, extrem de competitive: Bulgaria şi Serbia. La fel de importante, în termeni de extindere, sunt deschiderile a 30 de reprezentanţe în sistem franciză şi inaugurarea a 14 filiale proprii”, a declarat Ovidiu Henter, directorul general executiv la Romstal. În noile locaţii, Romstal va inaugura centre ce vor însuma o suprafaţă totală de peste 30.000 mp şi vor cuprinde showroom-uri şi depozite de produse. Investiţia pentru anul în curs se ridică la peste 40 de milioane de euro. Reţeaua de retail a companiei numără la momentul de faţă 157 de puncte de vânzare, dintre care 120 în România, 19 în Ucraina, 17 în Republica Moldova şi unul în Italia, cu o suprafaţă totală de 70.000 mp.

MOBILĂ. Şi produsele Mobexpert vor fi vândute în Bulgaria, după ce grupul va deschide în vara acestui an un centru comercial la Sofia. „Magazinul de la Sofia va avea o suprafaţă de vânzare de 11.000 mp şi va fi finalizat în urma unei investiţii de 5-6 milioane de euro”, a precizat Dan Şucu, preşedintele grupului Mobexpert. El a adugat că afacerile din România merg foarte bine şi a precizat că va deschide un magazin şi în Belgrad.

ELECTROCASNICE. Retailerii români sunt deja prezenţi în regiune. Grupul Flamingo are deschise 27 de magazine în Bulgaria, Croaţia, Olanda, Ungaria, Macedonia, Moldova, Serbia şi Muntenegru. Anul trecut a deschis la Belgrad, în cel mai important centru comercial din oraş, un magazin Flamingo. Acesta are o suprafaţă de 180 de mp şi a necesitat o investiţie de 150.000 de euro. Extinderea regională costă 12,4 milioane de euro, după cum a anunţat conducerea Flamingo, cu ocazia listării la bursă. Şi Altex vrea să extindă conceptul Media Galaxy, în Bulgaria şi Serbia, având în vedere că în România ritmul de creştere al vânzărilor nu va mai fi atât de spectaculos ca până acum.

AGRICULTURĂ. Grupul Agricover vrea să investească 7-8 milioane de euro pentru a-şi extinde activităţile în Serbia şi Bulgaria. „Probabil, în orizontul anilor

2008-2009, vom investi în aceste ţări circa 7-8 milioane euro, unde vom intra cu diviziile de achiziţie şi comercializare a produselor oleaginoase şi cerealelor, precum şi cu unităţi de procesare a seminţelor certificate”, a declarat directorul general al Agricover, Radu Arsene.

INDUSTRIE. Acţionarii de la Rulmentul Bârlad au decis în februarie ca firma pe care o administrează să achiziţioneze 49% din capitalul societăţii New MGM Company, din Ungaria, contra sumei de 3,43 milioane euro. De asemenea, au mai hotărât să investească 90.000 euro în crearea unei firme de distribuţie în Bruxelles din care va deţine o cotă de 30%. Capitalul firmei va fi de 300.000 euro.

Şi Cuprom a fost pe punctul de a prelua compania minieră RTB Bor, însă Agenţia de privatizare din Serbia a anulat acordul de vânzare, întrucât firma românească nu a prezentat la timp garanţii privind plata preţului de achiziţie. Acum, se aşteaptă o nouă licitaţie. Prima companie românească care a decis să se extindă peste graniţă a fost Policolor. Compania bucureşteană deţine încă din 1998 pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Orgachim, cel mai mare producător de vopsele şi răşini sintetice din Bulgaria. Pentru achiziţionarea a 51% din acţiunile societăţii Orgachim Ruse, Policolor a plătit suma de 8,9 milioane dolari şi s-a obligat să efectueze, în următorii trei ani, investiţii în valoare de 5 milioane de dolari din surse proprii sau atrase.

Multinaţională petrolieră
Rompetrol a inaugurat recent primele staţii de benzină sub brand propriu din Franţa. Sunt doar primele două unităţi dintr-un total de zece pe care compania le va deschide în 2007 în această ţară. Investiţia totală se va ridica la 40 de milioane euro. Dinu Patriciu vrea să facă din Rompetrol prima companie multinaţională cu sediul la Bucureşti. El spune că pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul Bucureştiului se află o piaţă de peste 100 de milioane de consumatori numai bună de cucerit. Cele mai importante operaţiuni Rompetrol sunt localizate în România şi Franţa. Grupul mai are activităţi în Spania, Georgia, Albania, Republica Moldova, Ucraina, Cipru, Elveţia, Libia, Rusia, Kazahstan şi Bulgaria. Tot în acest an, Rompetrol va investi, prin intermediul subsidiarei sale Dyneff, circa 60 de milioane de euro pentru a construi un depozit de produse petroliere.

Concurentul Petrom deţine li-cenţe de exploatare a unor câmpuri petroliere în Kazahstan şi două companii petroliere locale şi licenţe de extracţie în Tanzania. Petrom deţine 68 de staţii în Republica Moldova, două staţii şi un depozit în Ungaria şi 12 staţii în Serbia-Muntenegru.

Bancar
Banca Comercială Română este prezentă în Europa prin intermediul Anglo-Romanian Bank Ltd, la care este acţionar majoritar. „ARBL este printre cele mai mari investiţii româneşti în străinătate, cu un capital social de peste 100 de milioane de euro. Este o afacere integral românească, cu tradiţie pe piaţa britanică, franceză şi germană, unde deţine sucursale”, a declarat Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al BCR. Banca a rezultat în urma concentrării cu subsidiarele din Germania – Frankfurt Bukarest Bank şi Franţa – Banque Franco Roumaine.

http://www.jurnalul.ro/articole/92753/afacerile-romanesti-au-trecut-granita

NICIUN COMENTARIU

 1. In un reporter de la ar fi
  afirmat – dupa o calatorie in Rep.Moldova :” Moldova este realmente
  plata ,mica , izolata si prost condusa ( as adauga si saraca )…
  In timp ce oscileaza intre Rasarit si Occident,Moldova ar putea fi
  prima tara recucerita de Kremlin …”

  Daca romanii fac afaceri ocolind Rep. Moldova , care este
  declarata …ipocrit ?

LĂSAȚI UN MESAJ