Aici clopoţelul sună toată ziua

2
133

Prinsa in cotul Nistrului, mai jos de Dubasari, Dorotcaia, ca si unele sate de pe maul drept al Nistrului, isi duce traiul cu griji, bucurii, realizari de la un anotimp la altul, de la un an la altul. Situata chiar linga traseul auto Dubasari-Grigoriopol, Dorotcaia beneficiaza egal de ambele orase. Pentru prima data satul a fost atestat in 1768 ca Dorotcoie din judetul Tiraspol. Acum in sat locuiesc aproximativ 4000 de oameni unde functioneaza o casa de cultura, un liceu, spitalul, oficiul postal, biblioteca, ateliere de prestare a serviciilor, citeva magazine. Interviul a fost realizat cu Valentina Ctitor, director adjunct la Liceul „Mihai Eminescu”, din Grigoriopol. Evident poate aparea intrebarea: „De ce se descrie Dorotcaia, dar se indica Grigoriopol?”, raspunsul e urmatorul: Liceul Stefan cel Mare din Grigoriopol, are sediul in satul Dorotcaia. E liceul care, in pofida numeroaselor probeleme care exista, desfasoara procesul instructiv-educativ in limba de stat si in grafia latina. Un material deosebit din care aflati de ce zilnic 4 autocare cu 199 de copii plus corpul profesoral-didactic se deplaseaza din Grigoriopol la Dorotcaia, care este orarul lectiilor si cu ce probleme in genere se confrunta profesorii si elevii liceului. Din material mai aflati care este atitudinea autoritatilor vis-a-vis de situatia data, cum s-a implicat Ministerul Educatiei si care sint istoriile mai putin placute ale parintilor, elevii carora invata la liceul dat.

Sursa: PublicTV

Liceul din Grigoriopol utiliza grafia chirilică, în conformitate cu curriculum-ul adoptat de administraţia de la Tiraspol. Înainte de evenimente petrecute, în liceu studiau 520 elevi, la momentul de faţă au rămas 200.
În 1996, la cererea părinţii copiilor, liceul a înaintat o serie de petiţii regimului de la Tiraspol, solicitând permisiunea de a utiliza grafia latină. Ca rezultat, în perioada 1996 – 2002, regimul de la Tiraspol a întreprins o serie de măsuri pentru a descuraja cererea acestora, fiind pornită o campanie de informare ostilă, intimidări şi ameninţări din partea forţelor de securitate.
Aceste măsuri au atins punctul culminant când pe 22 august 2002 poliţia transnistreana a atacat liceul şi a evacuat profesorii, elevii şi părinţii elevilor. Pe 28 august 2002, preşedintele Comitetului de Elevi a fost arestat şi condamnat la 15 zile de arest administrativ.
Ministerul Educaţiei al Moldovei a hotărât să transfere temporar liceul în Doroţcaia, un sat ce se află la depărtare de 20 km de la Grigoriopol şi se află sub controlul autorităţilor moldoveneşti. În fiecare zi, elevii şi profesorii, care mergeau spre Doroţcaia, erau supuşi controalelor, umilinţelor, erau scuipaţi şi înjuraţi de poliţia locală şi funcţionari publici. În urma acestor incidente, 300 elevi au părăsit şcoala.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ