Alb şi negru: Secăreanu, „arma secretă” a comuniştilor

0
147

Ce s-a întâmplat cu dl Secăreanu? L-a muşcat strechea? A căpiat? A obosit definitiv? De unde, nitam-nisam, s-a iscat el, creştin şi democrat, proeuropean, „român” şi, până mai ieri, unionist convins, vicepreşedinte al unui partid care spune că a făcut pact cu diavolul comunist împotriva imperialismului rus, să sară cu toporul minciunii, al defăimării şi discreditării asupra singurului post românesc din RM – PRO TV Chişinău? Cum putea un jurnalist, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului să-i învinuiască pe alţi jurnalişti, fără nici măcar să aducă vreun argument, că s-ar fi „specializat în atacarea, subminarea, discreditarea şi culpabilizarea instituţiilor statului de drept, în calomnii şi etichetări gratuite, precum şi în provocarea cu premeditare a stărilor artificiale de instabilitate şi panicii în societate”, că activitatea lor “se încadrează în multiplele scenarii de subminare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, puse la cale de neprietenii ţării din afară”? În ce peşteră a stat ascuns domnul deputat Secăreanu de recurge la limbajul anilor ’37 din URSS, folosit în toiul campaniei de exterminare a “duşmanilor poporului” şi “spionilor imperialismului mondial”? Trebuie să ţi se întunece complet raţiunea, să pierzi elementarul simţ al ruşinii, ca să reciclezi formulele NKVD-ului după mulţi ani de la prăbuşirea regimului totalitar, în parlamentul unui stat care şi-a stabilit drept scop prioritar integrarea în lumea civilizată. Asta demonstrează o dată în plus că liderilor PPCD nu le pasă de interesele RM, ci doar de interesele proprii. Şi atunci când acestea sunt puse în joc, nu există limite pe care ei nu le-ar putea încălca, nu există ticăloşenie şi josnicie la care ei nu ar putea coborî. Dl Secăreanu cere să i se spună cine e proprietarul PRO TV, dar nu-l interesează cine e proprietarul celorlalte posturi TV din RM, inclusiv Euro TV, NIT etc. Şi mai are tupeu să învinuiască PRO TV de lipsă de echidistanţă şi obiectivitate?

Puţini latră, mai mulţi scheaună

Ce l-a supărat pe şeful lui Secăreanu, se poate doar presupune. Când vorbeşte despre “atacarea, subminarea, discreditarea şi culpabilizarea instituţiilor statului de drept, în calomnii şi etichetări gratuite” se referă el cumva la cazul, reflectat doar de PRO TV, în care doi ofiţeri de poliţie de rang înalt l-au lovit, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe jurnalistul Ghenadie Brega de la Euro TV sau poate e vorba despre reportajul PRO TV în care o judecătoare a Curţii de Apel dădea dovada atitudinii sale părtinitoare în procesul dintre Mihai Ghimpu şi Eduard Muşuc? E nemulţumit dl Secăreanu de faptul că PRO TV filmează nu numai “realizările”, dar şi faţa ascunsă a acestora (cazul Terminalului de la Giurgiuleşti) sau poate îl revoltă “meticulozitatea” cu care postul în cauză contabilizează crimele, accidentele, incendiile din societatea noastră?
Lucrul acesta îl face de 9 ani şi nu l-am auzit pe un reprezentant al PPCD să spună că astfel se creează “stări artificiale de instabilitate şi panică în societate” şi nici nu are cum să se creeze. La câtă “miere” şi “melasă” pseudopatriotică ne este dat să înghiţim de la celelalte posturi, la câtă “lirică”, la câte “pasteluri” economice şi sociale, la câtă “idilă” politică se varsă peste telespectatori pe alte canale de televiziune, PRO TV este indispensabil, el pare cel mai aproape de realităţile noastre. De ce anume acum, când a învăţat să “latre” cu adevărat, ca un conştiincios “câine de pază”, în timp ce alte posturi, cu una sau două excepţii, “scheaună” în cel mai bun caz, Secăreanu ridică securea asupra PRO TV?

PRO TV are personalitate

PRO TV, spre deosebire de televiziunile aflate în serviciul PCRM şi PPCD, are personalitate, are politică editorială proprie, fiind mai interesant decât celelalte posturi tocmai prin faptul care îi nemulţumeşte cel mai mult pe actualii guvernanţi şi “parteneri” ai acestora: respectarea principiilor pluralismului şi ale echidistanţei. La PRO TV îi poţi vedea pe toţi politicienii moldoveni, fără excepţie. Chiar dacă reprezentanţii PCRM refuză să participe la emisiunile de dezbateri (de acum înainte vor refuza şi reprezentanţii PPCD) aceştia oricum sunt prezenţi în ştirile PRO TV. Dl Secăreanu ar dori ca PRO TV să reflecte doar activitatea PCRM şi PPCD, cum fac M1, NIT şi Euro TV, iar partidele de opoziţie să fie trecute cu vederea sau, în cel mai bun caz, să fie ţinta unor comentarii ironice şi chiar batjocoritoare. Graţie PRO TV, “execuţia” lui Dorin Chirtoacă de către posturile numite mai sus eşuează, iar demonizarea lui Urecheanu şi Filat nu are efectul scontat, cetăţeanul având posibilitatea să audă şi punctul lor de vedere.

Startul unei campanii

Acesta e mai curând motivul pentru care Voronin a decis să se răzbune pe PRO TV şi a pus în mişcare PPCD-ul care a devenit o unealtă a sa. Că e vorba de o campanie, o demonstrează şi faptul că, în aceeaşi şedinţă a Parlamentului, s-a produs, nitam-nisam, dl Vladimir Braga, candidat independent, aliat tainic al comuniştilor, care a “achiziţionat” nu demult Partidul “Alianţa Verde”. În mod cu totul bizar, dl Braga a calificat o emisiune de dezbateri drept “prelucrare a electoratului”. De ce nu-l deranjează pe dl Braga “prelucrarea” zilnică a electoratului la M1, NIT şi Euro TV, dacă face pe obiectivul?

O să apară cineva “mai bun”

Au dreptate cei care spun că soarta PRO TV e ca şi pecetluită, dacă se va miza doar pe faptul că “Europa nu va da voie”. Cinic, un membru al CCA, care reprezintă PCRM, nu a exclus faptul că licenţa PRO TV va fi transmisă altcuiva, “dacă o să apară cineva mai bun”.
Declarându-se proeuropeni, adversari ai imperialismului rus, creştin-democraţii îi asistă pe comunişti în jocul lor antidemocratic, prorusesc şi antiromân. Cu ajutorul lor, guvernarea comunistă îşi bate joc nu numai de cetăţenii moldoveni, dar şi de reprezentanţii Europei, şantajându-i, fiind sigură că aceştia vor fi nevoiţi să se împace cu realităţile noastre, pentru a evita riscul reorientării RM spre Rusia. Guvernării comuniste nu-i pasă că alegerile viitoare pot fi considerate insuficient de libere şi corecte, important pentru ei e să le câştige cu orice preţ. Ei vor continua să atace PRO TV pentru a pregăti opinia publică cu eliminarea sa din alegeri, oricât ar dăuna aceasta reputaţiei RM.

Soarta PRO TV depinde de telespectatori

Ceea ce poate face Europa e doar să emită nişte declaraţii formale, care nu o obligă la nimic. Aşa a fost atunci când comuniştii au pus mâna pe ORT, retrăgându-i licenţa lui Chiril Lucinschi, aşa a fost cazul posturilor municipale Antena C şi Euro TV, pe care comuniştii şi creştin-democraţii le-au privatizat, împărţindu-le între ei, nu s-a schimbat nimic nici după ce CCA-ul comunist-creştin-democrat a hotărât să transmită altei companii, formate cu câteva zile înainte, frecvenţa postului bălţean FM 103,5. Iar când a fost eliminat TVR1 Occidentul a tăcut în mod “firesc”, fiindcă era vorba despre un post românesc. Apoi şi-a reluat refrenul despre “progresele remarcabile” ale RM în executarea Planului de acţiuni RM-UE. Niciun cuvânt nu a spus Europa despre monopolul instituit de PCRM în complicitate cu PPCD asupra mass-media din RM, îndemnând guvernul să organizeze “alegeri libere şi corecte”. Aşa va fi şi acum.

Societatea civilă e obligată să sară în ajutorul PRO TV, dar potenţialul ei este foarte limitat. Soarta PRO TV-ului e în mâinile telespectatorilor săi.

http://www.jurnal.md/article/9467/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ