Alegerile pentru primaria Chisinaului – 3 iunie

0
61

Potentialii candidati la functia de primar al municipiului Chisinau, sau reprezentantii acestora, si-au expus primele idei electorale in cadrul Clubului de presa, care s-a desfasurat joi, 5 aprilie.

Unul din candidati, Eduard Musuc, liderul Partidului Social Democrat, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta vine la aceste alegeri cu sloganul „Pentru dreptate, pentru oameni”.

Ion Mereuta, presedintele Partidului Umanist si Moldova, a spus ca in R. Moldova exista multi politicieni, care fac politica de dragul politicii, iar PUM vine cu specialisti care au demonstrat ca pot face ceva. PUM va desfasura o campanie electorala bazata pe onoare, responsabilitate si libera de calomnii si jigniri, a mai declarat el.

Candidatul Partidului Social Liberal, Cornel Ciurea, si-a exprimat siguranta ca „cetatea Chisinaulului nu este deloc invincibila si poate fi cucerita de opozitie, inclusiv de PSL”. Ciurea a spus ca vine in alegeri cu o echipa de specialisti pentru identificarea problemelor de baza.

Vicepresedintele Partidului National Liberal Octavian Grama, reprezentantul Vitaliei Pavlicenco, presedintele formatiunii, care va candida la functia de primar, a spus ca PNL, care este cel mai tanar partid, se include in cursa electorala pentru a se afirma si pentru a testa fortele candidatului lor.

Liderul Partidului Democratiei Sociale Dumitru Braghis, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta va participa la scrutin nu doar in Chisinau, ci si in intreaga republica, deoarece aceasta este unica cale de a schimba guvernarea actuala.

Zinaida Zorin, care va candida din partea Partidului Conservator (PC) la functia de primar al municipiului Chisinau, a mentionat ca nu o atrage functia in sine, ci, in primul rand, dorinta de a schimba lucrurile in municipiu. Potrivit acesteia, PC are idei europene si pentru a le implementa in practica, in Chisinau trebuie schimbate multe lucruri.

Candidatul Partidului Democrat Vladimir Filat a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta va participa activ la aceste alegeri nu doar in Chisinau, desi a recunoscut ca functia de primar al capitalei este foarte importanta pentru partid.

Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus ca alegerea candidaturii lui Dorin Chirtoaca la functia de edil al capitalei contine mesajul adresat alegatorilor de a innoi clasa politica cu politicieni tineri.

Reprezentantul Aliantei „Moldova Noastra”, Victor Osipov, a declarat ca aceasta formatiune inca nu si-a selectat candidatul pentru functia de primar al Chisinaului. Potrivit sursei citate, sunt examinate mai multe variante, insa o decizie finala va depinde mult de candidatul comunistilor. AMN s-a pregatit de aceste alegeri din timp, staff-ul electoral central activeaza de circa un an, au fost instruiti viitorii candidati, a declarat Osipov, mentionand ca se asteapta o campanie similara „luptelor fara reguli”.

Alegerile locale generale se vor desfasura la 3 iunie curent.

——–

CANDIDAŢII DE PRIMAR AL MUN. CHIŞINĂU AFIRMĂ CĂ NU ÎI INTERESEAZĂ FUNCŢIA CA ATARE, CI POSIBILITĂŢILE PE CARE EA LE OFERĂ…

Chişinău. Mai mulţi candidaţi la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău au declarat, joi seara, în şedinţa Clubului de Presă din Chişinău, că nu îi interesează funcţia ca atare, ci posibilităţile pe care ea le oferă pentru rezolvarea problemelor capitalei şi ale locuitorilor ei.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, candidatul de primar Eduard Muşuc, liderul Partidului Social-Democrat, a spus că vine la alegeri nu pentru a ocupa o funcţie înaltă, ci pentru a încerca să schimbe ceva în capitală.

Un alt candidat, Ion Mereuţă, preşedintele Partidului Umanist, a declarat că „niciodată nu a dorit să se ocupe de politică, dar a fost nevoit să facă acest lucru, deoarece actuala clasă politică a demonstrat că nu poate rezolva problemele oamenilor”; că partidul său „vrea să înceapă cucerirea puterii din capitală, iar mai apoi – în toată ţara”.

Zinaida Zorin, candidatul de primar al Partidului Conservator, a menţionat că formaţiunea pe care o reprezintă participă la scrutin ca să propună o alternativă – oameni noi şi necompromişi la putere.

Cornel Ciurea, candidatul de primar desemnat de Partidul Social-Liberal şi vicepreşedintele acestuia, a spus că demult a vrut să „escaladeze cetatea numită primăria capitalei” şi „este recunoscător PSL pentru faptul că i-a acordat această şansă”. Ciurea s-a arătat convins că are şanse reale să devină şef al capitalei.

Octavian Gramma, vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, care a reprezentat-o la Clubul de Presă pe liderul formaţiunii, candidatul de primar Vitalia Pavlicenco, a afirmat că partidul a decis să participe la alegeri pentru că este o formaţiune nouă şi care vrea să-şi testeze potenţialul propriu şi pe cel al liderului său.

Dumitru Braghiş, liderul Partidului Democraţiei Sociale, a anunţat că formaţiunea sa va avea propriul candidat la funcţia de primar, dar nu i-a precizat numele. Braghiş este sigur că cîştigarea funcţiei de primar „este singura cale pentru a schimba ceva în capitală”.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care l-a propus în calitate de candidat în alegerile din 3 iunie pe vicepreşedintele formaţiunii, Dorin Chirtoacă, s-a arătat convins că anume Chirtoacă va deveni primar şi că „din capitală va începe schimbarea în bine a situaţiei din ţară”.

Vladimir Filat, candidatul Partidului Democrat, a declarat deschis că, spre deosebire de alţi candidaţi, îl interesează însuşi funcţia de primar, dar din perspectiva că, după ce o va obţine, va putea face ceva pentru locuitorii urbei.

Majoritatea candidaţilor au fost de părere că funcţia de primar al capitalei este mai mult una politică, decît administrativă.

Sursa:
Moldova Azi
InfoTag

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ