Alianța pentru Centenar, apel către politicieni. George Simion, mesaj

0
188
 1. Alianța pentru Centenar, apel către politicieni. George Simion, mesaj

Mișcarea unionistă cere clasei politice din România ca ziua de 1 Decembrie să fie prilej de reafirmare a angajamentului de solidaritate pe toate planurile față de Republica Moldova, prin realizarea promisiunilor făcute în campania electorală cu privire la interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova, la accesul liber pe piața muncii din România a cetățenilor moldoveni, crearea spațiului informațional comun și coordonarea cu societatea civilă a eforturilor de marcare a Centenarului.

https://www.dcnews.ro/alian-a-pentru-centenar-apel-catre-politicieni-george-simion-mesaj_568591.html

 

 1. Moldovenii încep Anul Centenar cerând Unirea în stradă: miting pentru România!

Aşa au decis să petreacă prima zi a Anului Centenar mii de români de pe ambele maluri de Prut: prin muncă în favoarea neamului. Nu sunt cuvinte mari, nu e vorba de politică, este despre cei care din umbră de mai bine de 10 ani lucrează neîntrerupt la Podul de peste Prut. Nu este primul eveniment de acest fel şi cu siguranţă nu va fi nici ultimul. Zeci de mii de oameni au reuşit să strângă în stradă aceste evenimente în ultimii ani, ca să nu mai vorbim de Podurile de Flori de acum un sfert de secol şi care au adunat aproximativ un milion de oameni.

http://adevarul.ro/cultura/istorie/moldovenii-incep-anul-centenar-cerand-unirea-strada-mars-romania-1_5a202eda5ab6550cb8b4a13b/index.html#

 

 1. Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a tuturor românilor în Basarabia!

Pe 1 decembrie se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Prima zi din luna decembrie a devenit astfel și Ziua Națională a tuturor românilor. Pe lângă evenimentele care se vor organiza în orașele de peste Prut, și în Republica Moldova, ca în fiecare an, vor avea loc mai multe manifestări.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/26431-2017-11-30-09-35-14.html

 

 1. Sociologul și politologul Dan Dungaciu, despre lecția fundamentală a Marii Uniri de la 1918: ”Iubiți România, mai mult decât vă urâți unii pe alții”

Directorul ”Institutului I.C Brătianu” al Academiei Române, profesorul Dan Dungaciu, a vorbit la ”Interviurile Libertatea” despre semnificația Zilei Marii Uniri de 1 Decembrie și despre lecțiile fundamentale pe care înaintașii noștri le dau contemporanilor. Ideile de forță ale generației 1918, – statul națiune și România Mare – au jalonat o istorie aflată mereu sub zodia propășirii neamului românesc, indiferent de regimurile care ne-au străbătut istoria. Dan Dungaciu oferă argumentul istoric de netăgăduit, față de poziția liderilor maghiarilor de azi, care nu recunosc Ziua Națională a României, ca fiind o zi de sărbătoare a tuturor.

https://www.libertatea.ro/stiri/sociologul-si-politologul-dan-dungaciu-despre-lectia-fundamentala-marii-uniri-de-la-1918-iubiti-romania-mai-mult-decat-va-urati-unii-pe-altii-partea-2059822

 

 1. Drapelul național, arborat pe catargul din Piața Tricolorului, la Alba Iulia, în cadrul unei ceremonii solemne

Drapelul naţional, simbol al luptei poporului român pentru libertate, a fost arborat joi la Alba Iulia, în cadrul unui eveniment solemn dedicat Zilei Naționale a României. Ceremonia de arborare pe catarg a avut loc începând cu ora 12.15, în Piața Tricolorului.

https://ziarulunirea.ro/foto-live-video-drapelul-national-arborat-pe-catargul-din-piata-tricolorului-la-alba-iulia-in-cadrul-unei-ceremonii-solemne-452386/

 

 1. Defilări, evenimente cultural-artistice și mese populare – de Ziua Națională, în țară

Ziua Națională va fi marcată, în țară, prin ceremonialuri militar-religioase și spectacole artistice, autoritățile pregătind pentru participanți, conform tradiției, mese populare cu fasole cu cârnați și vin fiert. În unele orașe, ziua de 1 Decembrie va marca debutul Sărbătorilor de iarnă, cu pornirea iluminatului festiv și deschiderea Târgului de Crăciun.

https://www.agerpres.ro/social/2017/11/30/defilari-evenimente-cultural-artistice-si-mese-populare-de-ziua-nationala-in-tara-grupaj–14-43-12

 

 1. Însemne tricolore cusute la Miercurea Ciuc, dăruite, de Ziua Națională, românilor din afara granițelor

Sute de însemne tricolore, cusute în inima țării, la Miercurea Ciuc, au fost dăruite românilor din comunitățile istorice din jurul României, cu ocazia Zilei Naționale.

https://www.agerpres.ro/social/2017/11/30/reportaj-insemne-tricolore-cusute-la-miercurea-ciuc-daruite-de-ziua-nationala-romanilor-din-afara-granitelor-10-30-58

 

 1. Eugen Doga pentru Q Magazine: Să ne ajungă deșteptare!

Cel mai iubit român în întreaga lume, maestrul Eugen Doga a acceptat să transmită gândurile sale tuturor românilor, de Ziua Națională a României, într-un mesaj oferit Q Magazine. 

„Și celor rătăciți?”, a întrebat compozitorul. El spune că unitatea națională începe de la limba pe care o vorbim, pentru că aceasta consolidează societatea și continuă cu istoria, care ne spune cine suntem, iar cunoașterea reciprocă de îndeamnă să iubim.

https://www.qmagazine.ro/eugen-doga-pentru-q-magazine-sa-ne-ajunga-desteptare/

 

 1. Partidele politice din România, trase de mânecă: Respectați-vă promisiunile în legătură cu Rep. Moldova!

Alianța pentru Centenar solicită dialog cu conducerea partidelor politice de la București, în special a celor parlamentare, pe teme de interes pentru România și Republica Moldova, în cursul săptămânii 4-10 decembrie.

http://infoprut.ro/48788-partidele-politice-din-romania-trase-de-maneca-respectati-va-promisiunile-legatura-cu-rep-moldova.html

 

 1. Programul zilei de 1 Decembrie la Piatra Neamţ. Trupele îşi vor prezenta tehnica militară în Piaţa Ştefan cel Mare

Manifestările festive de Ziua Naţională a României vor avea loc în centrul oraşului, unde vor defila trupele militare şi va avea loc un spectacol artistic.

http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/programul-zilei-1-decembrie-piatra-neamt-trupele-isi-vor-prezenta-tehnica-militara-piata-Stefan-mare-1_5a1fe1be5ab6550cb8b233ca/index.html

 

 1. Ziua Națională a tuturor românilor! 22 de primării din raionul Ialoveni și-au găsit frați în România

De Ziua Națională a tuturor românilor, 22 de primării din raionul Ialoveni se vor înfrăți cu localități din județul Ilfov din România. Informația a fost confirmată pentru DESCHIDE.MD de către președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/26430-2017-11-30-09-30-52.html

 

 1. Elevii buzoieni donează cărți prietenilor basarabeni, într-un schimb cultural

Minivacanța de Ziua Națională este cu totul specială pentru mai mulţi liceeni buzoieni. Trec Prutul încărcaţi cu daruri şi sute de cărţi şi întâmpină 1 Decembrie alături de prietenii lor basarabeni. De aproape zece ani există acest schimb cultural intitulat „Fratele meu de peste Prut„.

http://stiri.tvr.ro/elevii-buzoieni-doneaza-car-i-prietenilor-basarabeni-intr-un-schimb-cultural_825364.html#view

 

 1. La Berezeni, Marea Unire s-a sãrbãtorit alãturi de de fratii basarabeni

EVENIMENT…Comuna Berezeni a fost, dintotdeauna, o localitate de oameni gospodari, un loc în care istoria s-a scris în jurul Prutului, râul care a despãrtit de ani de zile românii de pe cele douã maluri. Aici, în 1918, românii si fratii lor basarabeni trãiau în deplinã frãtie. Mesterii basarabeni veneau în Berezeni, încã dinainte de 1900, în comuna de pe malul Prutului pentru a construi case si hrube, cum li se spune în zonã cunoscutelor beciuri de tarã. Era destul de greu sã treci de pe o parte pe alta a Prutului, în timpul stãpânirii rusesti, îsi amintesc bãtrânii locului, din povestile spuse de pãrinti si bunici. De aceea, momentul Marii Unirii a fost ca o descãtusare pentru toti. “Bunicul meu a spus cã toatã suflarea satului s-a adunat la un bufet din centru, unde s-a bãut si s-a cântat, pânã noaptea târziu”, ne-a spus un bãtrân din sat. Au circulat destul de putine informatii, în acele zile, despre ce se întâmpla în tarã, însã unii tineri din Berezeni au spus cã vor sã plece la Alba Iulia, pentru a fi alãturi de fratii lor din toatã România.

http://www.vremeanoua.ro/la-berezeni-marea-unire-s-a-sarbatorit-alaturi-de-de-fratii-basarabeni

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ