Alianța pentru Centenar, eveniment de lansare. 100 de asociații preiau inițiativa

0
106
  1. Alianța pentru Centenar, eveniment de lansare. 100 de asociații preiau inițiativa

Acest plan vizează acțiuni concrete pentru 2018. Evenimentul va avea loc duminică, ora 10:00, la Palatul Parlamentului din București, Sala „C. A. Rosetti”, în marja Conferinței „Centenarul Unirii și Basarabia”.

„Se discută din ce în ce mai mult despre Centenarul Marii Uniri, dar de făcut, nu se face nimic coerent. Anul 2018 este an decisiv pentru destinul reunit al României și în acest sens ne conjugăm eforturile. Centenarul de la 1918 nu este complet fără Basarabia, prima provincie care s-a unit cu Țara, așadar, nu avem ce sărbători până nu creăm toate premizele pentru a stabili clar că următorul proiect de țară al României este unirea cu Basarabia”, precizează organizatorii, întru-un comunicat transmis de platforma unionistă Acțiunea 2012, către DC News.

https://www.dcnews.ro/alian-a-pentru-centenar-eveniment-de-lansare-peste-100-de-asocia-ii-preiau-ini-iativaaalian-a-pentru-centenar-eveniment-de-lansare-100-de-asocia-ii-preiau-ini-iativa_554643.html

 

  1. O delegație a CMR/CU din Basarabia va participa la o conferință unionistă la București

Pe data de 20 august, la invitația lui Mircea Popescu, o delegație de nouă persoane va participa, din partea membrilor din Basarabia ai Consiliului Mondial Român (CMR), membri și ai Consiliului Unirii, la Conferința de la București, organizată de CMR și de Acțiunea-2012, cu denumirea CENTENARUL MARII UNIRI ȘI BASARABIA .

Din delegație fac parte membri ai Consiliului Unirii, care a avut mereu o colaborare bună, din 2012 încoace, cu CMR și UNIFERO (Uniunea Femeilor Românce).

http://vox.publika.md/politica/o-delegatie-cmrcu-din-basarabia-va-participa-la-o-conferinta-unionista-la-bucuresti-529172.html

 

  1. Basarabenii veniţi în tabăra „Acasă la noi” speră că, într-o zi, vom fi o singură ţară (FOTO)

„Copiii sunt mulţumiţi, au condiţii foarte bune, ne place programul şi sperăm că sejurul acesta va fi plăcut şi copiii se vor întoarce acasă cu certitudinea că sunt şi ei români şi merităm să avem aceeaşi ţară cel puţin cândva. În România, vedem o ţară europeană în curs de modernizare. Avem şi noi nevoie de aşa ceva în Republica Moldova. Dorim ca ei să-şi perfecţioneze limba română fiindcă, dincolo de aspectele culturale şi civilizaţionale, mai suferim la capitolul exprimare în Republica Moldova. Îşi spune cuvântul educaţia şi trecutul soviectic de 200 de ani. O fată din grup e deja studentă la Iaşi, iar anual câteva mii de tineri basarabeni vin în România la studii, ceea ce reprezintă 20-30% dintre absolvenţii de liceu, un procent foarte mare. Inclusiv pe cale academică ne convingem că România ne susţine, că încearcă să apropie Republica Moldova de Comunitatea Europeană. Apreciem implicarea României în ce înseamnă educarea tinerei generaţii din Republica Moldova”, a spus Octavian Zelinschi.

https://www.timponline.ro/basarabenii-veniti-tabara-acasa-spera-intr-singura-tara-foto/

 

  1. Izvoru Mureșului: Drepturi pentru românii din comunitățile istorice, pe principiul reciprocității (rezoluție)

Participanții la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au adoptat, vineri, o rezoluție în care solicită asigurarea mijloacelor pentru păstrarea identității românilor din vecinătate și Balcani, pe baza principiului reciprocității, profesionalizarea funcționarilor din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dar și creșterea bugetului și a numărului de angajați din această instituție.

https://www.agerpres.ro/social/2017/08/18/izvoru-muresului-drepturi-pentru-romanii-din-comunitatile-istorice-pe-principiul-reciprocitatii-rezolutie–15-16-12

 

  1. Sărbătoarea Naţională „Limba noastră cea română”

Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, în colaborare cu societăţile naţional-culturale româneşti din nordul Bucovinei și cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi, organizează duminică, 3 septembrie a.c., cea de-a XXVIII-a ediţie a Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română”.

https://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2017-08-18/Sarbatoarea-Nationala-Limba-noastra-cea-romana

 

  1. Peste 600 de moldoveni au renunţat la cetăţenie în timpul mandatului lui Igor Dodon

Peste 600 de moldoveni au renunţat la cetăţenia Republicii Moldova pe durata mandatului preşedintelui Igor Dodon. Majoritatea dintre aceşti cetăţeni sunt stabiliţi cu traiul în Germania şi Federaţia Rusă.

http://adevarul.ro/moldova/politica/peste-600-moldoveni-renuntat-cetatenie-timpul-mandatului-igor-dodon-1_5996c3595ab6550cb81aaa74/index.html

 

  1. Poezie modernă din România și Republica Moldova la Festivalul Meridian Czernowitz – 2017

Deja al șaptelea an consecutiv, în luna septembrie, orașul Cernăuți găzduiește Festivalul Internațional de poezie Meridian Czernowitz – cel mai important eveniment literar din istoria contemporană a vechii urbe de pe malul Prutului, cu participanți (poeți, prozatori, critici literari) din zeci de state ale lumii – informează BucPress. 

http://bucpress.eu/cultura/poezie-moderna-din-romania-si-4714

 

  1. Să nu ne lepădăm!

Pe măsură ce se apropie Centenarul Marii Uniri, se activizează și vocile critice și dușmanii idealului tuturor românilor de reîntregire. N-au nicio șansă!

Români din cele două state românești și-au dat „mână cu mână cei cu inima română”, în acest miez de august, în cadrul unor Cursuri și Universități de Vară la Pădureni, Izvoru Mureșului și Vălenii de Munte. ReUnirea e aproape!

http://www.timpul.md/articol/sa-nu-ne-lepadam–115288.html

 

  1. Cu bicicleta prin Rep. Moldova. Impresii pe două roți din stânga Nistrului

„Cu bicicleta prin Basarabia” este numele unei pagini de Facebook în care un român din Țară scrie un jurnal al călătoriei sale prin Republica Moldova.

http://infoprut.ro/47969-cu-bicicleta-prin-rep-moldova-impresii-pe-doua-roti-din-stanga-nistrului.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ