Am fost în vizită la Delegaţia Comisiei Europene de la Chişinău…

0
61

Incă în data de 27 martie 2007, în timpul protestului, un reprezentant din partea Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova s-a apropiat de noi, ne invita să intrăm în incinta instituţiei la discuţii, să afle nemulţumirile şi doleanţele noastre. Dar nu am mai reuşit, căci poliţiştii stăteau deja alături şi tot ne impuneau insistent şi fără a ţine cont de nici un document sau conjunctură, să urcăm în maşină ca să ne ducă la comisariat, că aşa a spus “şeful”. În ultimele secunde, văzând că degeaba e să vorbeşti cu poliţiştii, i-am dat Apelul nostru pentru ei, mi-a întins cartea de vizită – domnul Paolo Berizzi, Prim Secretar, Şeful Secţiei Politice şi Economice – şi m-a rugat să-l sun. Orele de aşteptare, aproape 7 în loc de 3, timp prevăzut pentru reţinere, la Comisariatul General de Poliţie al mun. Chişinău, plus procesul de judecată transferat apoi pentru a doua zi, m-au făcut să fiu (pre)ocupată de alte proceduri şi abuzuri săvârşite împotriva drepturilor şi libertăţilor omului.
Şi iată că ieri, 28 martie 2007, domnul Berizzi ne-a sunat la numărul găsit pe documentul lăsat. Întâlnirea pentru discuţii – fixată la 16.30.
Am mers eu şi avocatul Alexandru Postică, jurist la Asociaţia “Promo Lex”. M-a mirat la început faptul că într-o reprezentanţă europeană în R. Moldova nu aveau vreun traducător în română, căci noi trebuia să vorbim fie în engleză, fie în franceză. Până la urmă, domnul înţelegea şi română, dar aveau şi personal vorbitor de română. Discuţiile au decurs în mare parte în franceză.
Domnul Berizzi ne-a anunţat că a citit despre Hyde Park, la fel şi despre Promo Lex, a urmărit evenimentele de pe site, ştie cu ce ne ocupăm, era îngrijorat de incidentul din 27 martie 2007. Respectiv vroia să ştie detalii despre obiectivul pichetării noastre şi despre cele întâmplate după sistarea acesteia.
I-am relatat sumar despre alte şi alte demersuri, proteste întreprinse de Hyde Park în vederea soluţionării problemelor cetăţenilor de etnie română şi apărării drepturilor acestora. Şi că acuma, fiind avansate abuzurile la limită, am decis să pichetăm instituţiile responsabile de situaţie, şi cei care ar fi un factor de decizie, inclusiv structurile europene, care monitorizează evoluţia democratică şi de “respectare” a drepturilor omului în ţara asta.
Ne-a întrebat câţi cetăţeni de etnie română sunt în R. Moldova? Şi că el ştia că vor fi impuse vize cu cinci ani înainte, populaţia în scimb nu a fost informată. I-am zis că-s destul de mulţi, pornind de la toate cererile depuse la Ambasada României pentru obţinerea cetăţeniei române, la fel cei care au obţinut deja cetăţenia, plus cei care se consideră şi sunt români după origini. A zis că ştie ce înseamnă acest proces de obţinere a obţinere a vizelor, care durează vreo lună minim, a văzut cozele de la consulat, la fel şi obţinerea cetăţeniei române – mai mult de 5 ani. Referitor la prima problemă – viza pentru România, urma să precizeze când, în ce situaţii anume, se eliberează viza la hotar pentru Uniunea Europeana, după cum am solicitat noi. În ceea ce priveşte cetăţenia, UE nu impune aboslut nimic, România e liberă să facă ce vrea. UE s-a extins teritorial şi a fixat limite clare, dar nu şi din punct de vedere demografic sau al numărului populaţiei. Prin urmare, UE nu-şi poate extinde teritoriul, dar nu şi populaţia. Ne-a comunciat că pe la începutul lui aprilie va avea loc o reuniune a reprezentanţilor mai multor state, care vor discuta despre crearea unui centru comun de acordare a vizelor pentru statele care nu au consulate în R.M., proiect la care vor colabora alături de Ungaria, ţările Austria, Slovenia, Danemarca, Estonia, Letonia.
În ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului, limitarea libertăţii de exprimare, a activitatii mass-media etc., le consideră un abuz si a spus că noi avem tot dreptul să protestăm, să spunem ce credem, chiar dacă lor nu le place, dar acesta este dreptul nostru. La sfârşitul lunii aprilie vor avea o întrunire la Minsiterul Afacerii Externe şi Integrării Europene cu mai mulţi reprezentanţi, unde subiecte pe ordinea de zi vor fi: drepturile omului în RM., jurisdicţia; limitarea libertăţii mass-media; corupţia. Vor prezenta şi cazul nostru. Al. Postica i-a relatat despre nenumaratele intimidări la care am fost supusi şi procesele de judecată care toate ne-au declarat nevinovaţi, căci am acţioant respectând legea. Delegaţia Comisiei Europene ajută R.M. prin investire în mai multe proiecte referitoare la procesul democratic din R.M., inclusiv cel economic ş. a., colaborând în astă direcţie la nivel de stat şi monitorizează toate aceste cazuri de abuzuri şi încălcări de lege şi de drepturi. Sper sa se implice mai mult pe viitor. Poblemele cetăţenilor de etnie română rămân în continuare.

Alina Didilica – ONG Hyde Park
http://www.curaj.net/?p=2077#more-2077

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ