„Ambasadorii Limbii Române” au venit în Republica Moldova

0
106
  1. „Ambasadorii Limbii Române” au venit în Republica Moldova

În perioada septembrie-noiembrie 2016, un grup de tineri voluntari din România, studenți ai facultăților de litere sau științe ale educației, vor preda cursuri introductive de limba română elevilor de la instituții de învățământ general din Republica Moldova. Activitatea face parte din Programul-pilot „Ambasadorii Limbii Române”, desfășurat la inițiativa Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, cu susținerea Ambasadei României la Chișinău.

http://independent.md/ambasadorii-limbii-romane-au-venit-republica-moldova/#.V-WPQjW50Ts

 

  1. Dacian Cioloş, întrevedere cu omologul moldovean şi cu preşedintele Albaniei la New York

Premierul Dacian Cioloș a avut vineri dimineață la New York o întâlnire bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Petru Filip, au declarat surse oficiale.

Cei doi au analizat stadiul proiectelor din domeniul economic, care s-au aflat pe agendă în timpul vizitei lui Cioloș la Chișinău de luna trecută, dar și evoluțiile interne și stadiul reformelor din Republica Moldova, cu accent pe măsurile necesare pentru încheierea aranjamentului cu FMI.

http://www.romaniatv.net/dacian-ciolos-intrevedere-cu-omologul-moldovean-si-cu-presedintele-albaniei-la-new-york_316148.html#n

 

  1. Evoluția relațiilor bilaterale, discutată de Prim-ministrul Pavel Filip și Premierul României, Dacian Cioloș

Stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale au fost discutate la întrevederea Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu Prim-ministrul României, Dacian Cioloș. Întâlnirea a avut loc în cadrul Segmentului Înalt al sesiunii a 71-a a Adunării Generale ONU, care se desfăşoară în aceste zile la New York.

http://www.interlic.md/2016-09-23/evolu-ia-rela-iilor-bilaterale-discutata-de-primministrul-pavel-filip-i-premierul-rom-niei-dacian-ci-45523.html

 

  1. „Ambasadori ai Limbii Române”. Trei studenți din România vor preda în mai multe școli din Moldova

Ministrul Educației Corina Fusu a menționat că Programul-pilot „Ambasadorii Limbii Române” este derulat în premieră în Republica Moldova și ulterior va fi extins. „Eficacitatea procesului educațional este în strânsă legătură cu modul în care funcționează limba română în societate, dar și în școală. Buna cunoaștere a limbii române de către vorbitorii ei nativi, precum și de către reprezentanții tuturor etniilor de la noi din țară și promovarea unei frumoase și corecte limbi române în școală și în comunitate are importanță inclusiv pentru dialogul interetnic. În acest context, Ministerul Educației acordă o atenție sporită calității procesului de învățare a limbii române în special în instituţiile cu instruire în limbile minorităţilor naţionale. Tinerii voluntari din România vor interacționa cu mai mulți elevi din Republica Moldova, oferindu-le un motiv în plus, dar și oportunitatea de a asculta și a vorbi corect limba română”, susține Fusu.

http://diez.md/2016/09/23/ambasadori-ai-limbii-romane-trei-studenti-din-romania-vor-preda-mai-multe-scoli-din-moldova/

 

  1. VIDEO – Cum se antrenează militarii Rep. Moldova la „Scutul de Foc 2016″

Reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi în Republica Moldova, ataşaţi militari şi conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale au fost prezenţi joi, 22 septembrie, la Ziua Vizitatorilor Distinşi în cadrul exerciţiului „Scutul de Foc 2016”, la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale.

Exerciţiul „Scutul de Foc 2016” se desfăşoară în perioada 11-24 septembrie, cu participarea a circa 300 de militari din Republica Moldova, România şi Statele Unite ale Americii.

Scopul aplicaţiilor este pregătirea subunităţilor de artilerie şi creşterea interoperabilităţii dintre militarii celor trei state.

http://infoprut.ro/45258-video-cum-se-antreneaza-militarii-rep-moldova-la-scutul-de-foc-2016.html

 

  1. Judecător din România: „Reținerea celor 16 magistrați în aceeași zi ne arată o disfuncție de sistem”

Arestarea unui număr de 15 judecători în aceeași zi ne arată o disfuncție de sistemul judecătoresc din Republica Moldova. De această părere este judecătorul şi expertul anticorupţie de la Bucureşti, Cristi Danileţ.

http://independent.md/judecator-din-romania-retinerea-celor-16-magistrati-aceeasi-zi-ne-arata-o-disfunctie-de-sistem/#.V-WPHTW50Ts

 

  1. Scriitori din Republica Moldova, la Mangalia

Clubul Artelor „Solteris”, care își desfășoară activitatea la Cercul Militar Mangalia, organizează duminică, 25 septembrie, de la ora 15.00, un eveniment editorial în prim-planul căruia se află doi autori din Republica Moldova. Este vorba despre Mariana Moga, membră a Uniunii Scriitorilor Europeni din Republica Moldova și Puiu Răducan, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, care și-au pus semnătura pe volumul „La un păhărel de veșnicie”. Cartea va fi prezentată de Emilia Dabu, președinte al Clubului Artelor Solteris și membră a Uniunii Scriitorilor din România, alături de Dora Alina Romanescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Ana Ardeleanu. poetă, membră a Uniunii Scriitorilor Europeni Republica Moldova, Marius Robert Dincă, preot Ioan Aurel Bolba, Loredana Ionela Toader și Adina Lozinschi.

http://www.telegrafonline.ro/scriitori-din-republica-moldova-la-mangalia

 

  1. Mâine este marea zi a curățeniei în toată țara: „Hai, Moldova!” se desfășoară simultan pe ambele maluri ale Prutului

Mâine, 24 septembrie 2016, în Republica Moldova va fi organizată Ziua Curățeniei „Hai, Moldova!”. Acţiunea, ajunsă la cea de-a III-a ediţie, pentru prima dată se va desfăşura concomitent în Republica Moldova şi în România.

http://independent.md/maine-este-marea-zi-curateniei-toata-tara-hai-moldova-se-desfasoara-simultan-pe-ambele-maluri-ale-prutului/#.V-WPDDW50Ts

 

  1. Moldoveanca Evelina Virlan a uns inimile juratilor de la Vocea Romaniei, cu piesa „Stay”

Model, dar si interpreta in Republica Moldova. Evelina Virlan a cucerit juratii de la Vocea Romaniei prin vocea sa calda si plina de emotii.

Evelina a ales o piesa plina de emotii si a cucerit din primele secunde. Tanara a interpretat „Stay” de Rihanna.

Din cele patru scaune s-au intors doar doua, al lui Tudor Chirila si Loredana. Evelina a ales sa mearga mai departe cu Tudor Chirila.

http://protv.md/stiri/divertisment/moldoveanca-evelina-virlan-a-uns-inimile-juratilor-de-la-vocea—1614461.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ