Ambasadorul Lazurca propune înfiinţarea unei bănci româno-moldovene

0
74

Marius Gabriel Lazurca, desemnat ambasador al României la Chişinău, şi-a prezentat proiectul de consolidare a relaţiei româno-moldovene, vorbind despre stimularea creării unui spaţiu mediatic comun, înfiinţarea unei bănci de investiţii româno-moldovenene şi a unui institut cultural la Chişinău.

Lazurca a subliniat, în cadrul audierii sale de către Comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, importanţa diplomaţiei parlamentare în relaţia dintre cele două state şi importanţa proiectelor comune, arătând totodată că România poate furniza un transfer de competenţe şi experienţă Republicii Moldova, în contextul eforturilor depuse de Moldova pentru aderarea la UE.

Diplomatul a explicat că Institutul Cultural de la Chişinău există doar „pe hârtie” şi s-a declarat în favoarea înfiinţării unui institut Mihai Eminescu. „Personal, pledez pentru înfiinţarea cât mai repede, a unui institut Mihai Eminescu la Chişinău”, a spus el. Lazurca a mai propus „stimularea creării unui spaţiu mediatic comun”, dând drept exemplu postul PRO TV Chişinău, activitatea TVR în Moldova, dar şi site-ul Hotnews. „Se cuvine să încurajăm aceste iniţiative menite să creeze un spaţiu mediatic comun între România şi Republica Moldova”, a susţinut Lazurca.

În acelaşi timp, ambasadorul desemnat a vorbit despre importanţa participării comune la târguri şi expoziţii internaţionale, „chiar dacă nu neapărat sub stindard comun”, dar şi despre posibilitatea găzduirii în solidar cu Republica Moldova a unor competiţii sportive importante, ca iniţiative menită să creeze unitate şi solidaritate în relaţia bilaterală. „Sau marile festivaluri să aibă o prezenţă şi în Republica Moldova. De exemplu, Festivalul Enescu să aibă o antenă la Chişinău, tot aşa cum are la Cluj, la Timişoara”, a explicat ambasadorul desemnat.

Lazurca a vorbit şi despre oportunitatea creării unei bănci de investiţii româno-moldovene, cu sprijinul BERD, ca instrument de stimulare şi garantare a investiţiilor reciproce în cele două ţări. „Aş avansa o ipoteză mai curajoasă pe care o supun atenţiei dumneavoastră critice, aceea a unei bănci româno-moldoveneşti de investiţii, a unei bănci în care investitor important să fie şi Banca Europeană de Reconstrucţii şi Dezvoltare, de pildă”, a propus Lazurca. „Deocamdată este în stadiu de simplă idee, trebuie analizată şi cântărită de specialişti în domeniul financiar-bancar. Ceea ce eu am crezut util să fac, când am avansat această propunere, este să găsesc un instrument care să stimuleze, să garanteze investiţiile reciproce în cele două ţări, pentru a face ca prezenţa economică moldovenească în România să fie importantă şi pentru a face din România un actor economic important în Republica Moldova”, a explicat Lazurca la finalul audierilor. „Contactele economice angajează profund două ţări, cred că dialogul economic, raporturile comerciale, pe care antreprenorii le stabilesc între cele două ţări sunt o cale de angajament profund între cele două state”, a continuat diplomatul.

Întrebat de parlamentari care este poziţia sa şi a MAE privind sintagma „naţiune moldovenească”, Lazurca a subliniat că România recunoaşte în Republica Moldova „un stat cu care are legături de natură lingvistică şi spirituală profunde, care nu s-ar exprima la fel de bine dacă am valida ipoteza existenţei unei naţiuni moldoveneşti”. „Problematica constituţională a limbii române e un subiect de dezbatere publică în Republica Moldova, se vorbeşte de modificarea articolului 13 din Constituţie. Anumite partide susţin eliminarea lui, altele introducerea limbii române explicit ca limbă oficială. Deocamdată nu există o poziţie consensuală la nivelul arcului guvernamental la Chişinău. E oarecum prematur să mă pronunţ într-o chestiune care nu şi-a găsit punctul de echilibru în Republica Moldova”, a mai spus diplomatul.

Marius Lazurca, propus pentru funcţia de ambasador al României în Republica Moldova, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului, primind 20 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Votul a fost secret.

Sursa: Realitatea

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ