Ambasadorul SUA la Chișinău dă înapoi după ce și-a pus moldovenii în cap: ”Respect decizia și idealul unioniștilor”

0
156
  1. Ambasadorul SUA la Chișinău dă înapoi după ce și-a pus moldovenii în cap: ”Respect decizia și idealul unioniștilor”

Ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, a revenit cu precizări după declarațiile tranșante de zilele trecute, potrivit cărora Republica Moldova nu e România, iar Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări. Pettit a susținut că prin afirmațiile sale nu a dorit să aducă atingere dreptului unioniștilor de a avea o dorință de reunire și că, oricum, SUA nu au cum să împiedice reunificarea celor două state.

”Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a declarat diplomatul american, în cadrul unei întrevederi cu Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Potrivit radiochisinau.md, ambasadorul Statelor Unite a fost de acord cu afirmația liderului PL, potrivit căreia ”puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”.

http://www.b1.ro/stiri/externe/ambasadorul-sua-la-chisinau-da-inapoi-dupa-ce-si-a-pus-moldovenii-in-cap-respect-decizia-si-idealul-unionistilor-161088.html

 

  1. Ambasadorul SUA de la CHIȘINĂU răspunde criticilor: ”SUA nu au cum să ÎMPIEDICE REUNIFICAREA României cu Republica Moldova”

Ambasadorul SUA din Republica Moldova, James D. Pettit, răspunde criticilor venite după declarația sa, conform căreia România și Republica Moldova nu se pot unifica. Diplomatul american declară că nu a vrut să atingă în niciun fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunificare, iar Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state despărțite de râul Prut și că el respectă dorința și idealul unioniștilor.

https://www.evz.ro/ambasadorul-sua-de-la-chisinau-raspunde-criticilor-sua-nu-au-cum-sa-impiedice-reunificarea-romaniei-cu-republica-moldova.html

 

  1. Ambasadorul Pettit s-a răsucit: „Puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”

În cadrul întâlnirii cu oficialul american, Mihai Ghimpu a ținut să menționeze toate evenimentele istorice ale poporului român, care dovedesc că „populația de o parte și alta a Prutului este una și aceiași, iar independența Republicii Moldova pentru mine nu a fost decât un pas spre Unire”.

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Ambasadorul-Pettit-s-a-rasucit-%E2%80%9EPuterea-suverana-apartine-poporului-inclusiv-dorinta-fireasca-de-Unire-cu-Romania-136245

 

  1. James Pettit, după scandalul provocat pe tema Unirii: „Eu respect decizia și idealul unioniștilor”

Amintim că, săptămâna trecută Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău James Pettit, a declarat într-un interviu acordat postului public de televiziune că Republica „Moldova nu este România, ea îşi are propria istorie şi propriile provocări, fiind o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite”. Declarațiile acestuia au provocat reacții diferite, fiind dur criticate de politicieni și reprezentanți ai societății civile care promovează unirea Republicii Moldova cu România atât la Chișinău, cât și la București.

http://independent.md/james-pettit-dupa-scandalul-provocat-pe-tema-unirii-eu-respect-decizia-si-idealul-unionistilor/#.V83UT6K503Q

 

  1. Suporterii României, mesaj pentru ambasadorul SUA la Chișinău

La meciul de duminică dintre România și Muntenegru, de pe Cluj Arena, suporterii tricolorilor au afișat un banner cu un mesaj adresat ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit. „Pettit, ești prea mic să înțelegi România Mare”, i-au transmis suporterii României diplomatului care a declarat recent că „Moldova nu e România”.

Tot pe parcursul meciului cu Muntenegru, în tribune s-a scandat „Basarabia, pământ românesc” și “Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

http://infoprut.ro/45107-suporterii-romaniei-mesaj-pentru-ambasadorul-sua-la-chisinau.html

 

  1. Traian Băsescu, despre discuțiile cu Merkel și Medvedev pe tema Unirii

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că în timpul mandatului său le-a comunicat cancelarului german Angela Merkel și președintelui de la acea vreme al Rusiei, Dmitri Medvedev, că așa cum s-a unificat Germania, așa trebuie și România și Republica Moldova să se unească.

http://infoprut.ro/45105-traian-basescu-despre-discutiile-cu-merkel-si-medvedev-pe-tema-unirii.html

 

  1. Trei sate din Republica Moldova, România și Ucraina se vor înfrăți în cadrul Festivalului DOR FEST. Participă la un moment istoric inedit

Pe 11 septembrie sunteți invitați la festivalul DOR FEST ”Spirit și Tradiție” care va avea loc la Moșia Ciuhrii, satul Gordinești, Edineț. Aflat la prima sa ediție, festivalul vine cu un program complex destinat vizitatorilor de toate vârstele.

Evenimentul va fi gazda unui moment istoric de înfrățire a trei sate din Republica Moldova, România și Ucraina, care se va începe la orele 12.00 cu primirea delegațiilor oficiale ale celor trei țări și deschidere oficială a evenimentului.

http://kankan.md/trei-sate-din-republica-moldova–romania-si-ucraina-se-vor-infrati-in-cadrul-festivalului-dor-fest-participa-la-un-moment-istoric-inedit—78884.html

 

  1. ‘Cine dracu`a mai văzut graniță prin mijlocul țării’

Azi când aproape s-a reușit scoaterea istoriei din programa școlară, iar un așa zis sociolog (profesor!) afirmă la TV, fără a fi contrazis, că Iorga falsifica istoria, iar L. Boia este un mare istoric, constat că suntem rupți de trecutul nostru. Nu ne mai interesează cine suntem, ce suntem, de unde venim, cum am venit, ce vrem, încotro mergem. Suntem doar generații gen Facebook, gen  WhatsApp, sau Twitter. Lipsa culturii generale nu trebuie adusă în discuție când vorbim de generații.

S-au publicat volume de documente, studii de specialitate, elitele de pe ambele maluri ale Prutului s-au considerat români, toți și-au asumat trecutul și toți speră la un viitor comun. Indiferent că dorește un ambasador,un istoric renegat sau o editură ”politică”, trecutul se poate înțelege doar împreună. Pentru că este al nostru și pentru că nu trebuie să ne explice alții ce suntem.

http://www.stiripesurse.ro/cine-dracu-a-mai-vazut-grani-a-prin-mijlocul-arii_1150213.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ