Ana Guțu, către președintele Igor Dodon: „Retrage-mi și mie cetățenia. Sunt unionistă!”

0
83

 

  1. Studenții ieșeni critică promisiunile Guvernului și vin cu o listă de solicitări pentru noul executiv
  2. Republica Moldova – asumarea unei politici responsabile, naționale, vis-a-vis de situația Republicii Moldova, care să întărească poziția României în regiune și care să contribuie la reunificarea Statului Român. În acest sens, creșterea cuantumului burselor acordate studenților etnici români din afara granițelorși colaborarea cu Ministerul Educației de la Chișinău în vederea uniformizării legislației și a politicilor educaționale din Republica Moldova constituie o prioritate.

„Credem cu tărie că în loc de a arunca promisiuni precum cea cu transportul gratuit pe cale ferată pentru elevi și studenți, Guvernul actual trebuie să-și respecte mai întâi obligațiile financiare legale, pe care celelalte cabinete nu și le-au asumat și să vină cu soluții sustenabile pentru problemele de actualitate din sistemul de învățământ și din cercetare. Am trasat cinci puncte principale pe care executivul să le urmeze și așteptăm cu interes răspunsul miniștrilor de resort în acest sens.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.

http://www.activenews.ro/stiri-social/Studentii-ieseni-critica-promisiunile-Guvernului-si-vin-cu-o-lista-de-solicitari-pentru-noul-executiv-139773

 

  1. Republica Moldova: Un deputat a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu decretul privind retragerea cetățeniei lui Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat vineri Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon „de retragere a cetățeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu, cerând Curții să verifice constituționalitatea acestui act, relatează Radio Chișinău.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/01/06/republica-moldova-un-deputat-a-sesizat-curtea-constitutionala-in-legatura-cu-decretul-privind-retragerea-cetateniei-lui-basescu-13-29-50

 

  1. Premierul moldovean Pavel Filip a afirmat că dorește să conlucreze îndeaproape cu omologul său român Sorin Grindeanu

Premierul moldovean Pavel Filip i-a spus său omolog român Sorin Grindeanu că vrea să conlucreze îndeaproape cu acesta pentru continuarea proiectelor comune în domeniul energiei, și al aplicării agendei de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Un comunicat al guvernului moldovean spune că cei doi au purtat astăzi o convorbire telefonică, prima de la învestirea noului guvern român condus de social-democrați, pe 4 ianuarie. Comunicatul mai spune că cei doi premieri și-au exprimat convingerea că dialogul politic, colaborarea comercial-economică și culturală între România și Republica Moldova se vor intensifica.

http://www.europalibera.org/a/28217528.html

 

  1. Traian Băsescu se implică în Moldova: Vrea să facă un partid nou alături de o personalitate marcantă

‘Astăzi am avut un schimb de opinii despre situaţia politică din Republica Moldova cu preşedintele Traian Băsescu. Împreună am trecut în revistă problemele apărute după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi necesitatea continuării drumului euro-atlantic. O temă abordată în cadrul discuţiilor a reprezentat-o necesitatea construirii unei noi structuri politice, dar şi reconstrucţiei instituţionale a statului, astfel încât să putem face faţă încercărilor Federaţiei Ruse de a transforma Republica Moldova într-o enclavă a sa. Unirea se face, nu se dezbate!’, a scris Şalaru.

http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-se-implica-in-moldova-vrea-sa-faca-un-partid-nou-alaturi-de-o-personalitate-marcanta_1172306.html

 

  1. Ana Guțu, către președintele Igor Dodon: „Retrage-mi și mie cetățenia. Sunt unionistă!”

Ana Guțu, președinta Partidului Dreapta, a solicitat să-i fie și ei retrasă cetățenia, ca reacție în urma semnării decretului de retragere a cetățeniei pentru Traian Băsescu. de către noul președinte al Republicii Moldova.

http://zugo.md/article/ana-gutu–catre-presedintele-igor-dodon—retrage-mi-si-mie-cetatenia–sunt-unionista–_16452.htm

 

  1. Câţi turişti vor petrece sărbătorile pe rit vechi pe Valea Prahovei?

Peste 7000 de turişti vor petrece sărbătorile pe rit vechi pe Valea Prahovei, o parte din turiştii din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia sosind deja în staţiunile montane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

http://www.mediafax.ro/social/cati-turisti-vor-petrece-sarbatorile-pe-rit-vechi-pe-valea-prahovei-16050538

 

  1. Consulul Romaniei in Republica Moldova, implicat intr-un accident rutier

Accidentul a avut loc în apropiere de localitatea Pojăreni, raionul Hâncești.

”O mașină a Ambasadei, aflată într-o deplasare de serviciu, a fost implicată într-un eveniment rutier. Cei doi reprezentanți ai Ambasadei au primit sprijin și îngrijiri medicale chiar dacă din primele evaluări traumatismele au fost ușoare”, a declarat Radu Filip, reprezentantul Ambasadei pentru relații cu presa.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsoare în raioanele din centrul și sudul Republicii Moldova. În perioada următoare sunt prognozate ninsori abundente și temperaturi scăzute, iar în unele locuri stratul de zăpadă va depăși 17 cm.

http://ziuanews.ro/revista-presei/consulul-romaniei-in-republica-moldova-implicat-intr-un-accident-rutier-606926

 

  1. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, trei spectacole la București

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va prezenta luna aceasta, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național din București, trei spectacole.

Aveți ceva de declarat?” de Georges Feydeau, în regia lui Petru Hadârcă, „Casa Mare” de Ion Druță, regia Alexandru Cozu, și „În ochii tăi fermecători”, dupa Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilache sunt  spectacolele care vor avea loc în zilele de 20, 21 și 22 ianuarie, în cadrul turneului „Teatru Românesc la București, Iași și Chișinău”, aflat la cea de-a patra ediție.

Organizatorii anunță că seria de evenimente va include și lansarea a două volume dedicate formării și istoriei Teatrului Național din Chișinău.

http://infoprut.ro/46218-teatrul-national-mihai-eminescu-din-chisinau-trei-spectacole-la-bucuresti.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ