Anatol Şalaru face coaliţie cu Ana Guţu

0
126
 1. Cei mai mulți turiști ai Republicii Moldova sunt din țările vecine: Câți oaspeți am avut în primele luni ale acestui an

În ianuarie-martie 2017 structurile de primire turistică colective cu funcţiuni de cazare au fost frecventate de 44,8 mii de turişti, din care peste 23 de mii de turişti străini și circa 21 de mii de turiști moldoveni, arată datele Biroului Național de Statistică.

Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti străini cazaţi la structurile de primire turistică colective le-au revenit turiştilor din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii, Turcia, Germania, ș.a.

http://independent.md/cei-mai-multi-turisti-ai-republicii-moldova-sunt-din-tarile-vecine-cati-oaspeti-avut-primele-luni-ale-acestui/

 

 1. Isărescu: Invit băncile din România să-şi mărească prezenţa în Republica Moldova

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a invitat băncile comerciale din România să fie mai active în Republica Moldova, în condiţiile în care a fost finalizat un proiect de twinning, implementat timp de doi ani de BNR şi Banca Olandei, finanţat de Uniunea Europeană (UE) cu 1,2 miliarde euro, proiect destinat consolidării capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în domeniul reglementării şi supravegherii şi alinierii la standardele UE.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/isarescu-invit-bancile-din-romania-sa-si-mareasca-prezenta-in-republica-moldova–160029.html

 

 1. Foștii liberali își unesc forțele. Anatol Şalaru face coaliţie cu Ana Guţu

Doi foști membri ai Partidului Liberal, Anatol Șalaru și Ana Guțu, își unesc forțele pentru a relansa Mișcarea Unionistă din Basarabia.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a lui Anatol Șalaru, care explică relansarea Mișcării pentru a nu risca „o cădere în braţele Moscovei”.

https://crimemoldova.com/news/politika/fo-tii-liberali-i-unesc-for-ele-anatol-alaru-face-coali-ie-cu-ana-gu-u/

 

 1. Tensiuni aproape de graniţa României: „Armata trebuie să fie pregătită pentru un RĂZBOI ADEVĂRAT”

În ultimul an, forţele armate din Transnistria şi-au intensificat manevrele militare, dintre care unele au fost efectuate împreună cu trupele ruse staţionate în stânga Nistrului – Grupul operativ al trupelor ruse din Transnistria (GOTR) – determinând o reacţie fermă din partea Chişinăului, care a denunţat militarizarea regiunii transnistrene.

http://www.romaniatv.net/tensiuni-aproape-de-granita-romaniei-armata-trebuie-sa-fie-pregatita-pentru-un-razboi-adevarat_356353.html

 

 1. Scriitori din Moldova și România la Târgul de Carte şi Festivalul Internaţional „Lumea Cărţii” de la Praga

În perioada 11-14 mai, la Praga s-a desfășurat cea de a XXIII-a ediţie a Târgului de Carte şi Festivalului Internaţional „Lumea Cărţii”. În acest an, la standul de carte în limba română, organizatorii au invitat patru scriitori din Moldova și România. Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale au fost prozatorii Matei Florian, Vasile Ernu şi Dumitru Crudu, precum și profesorul, romanistul și traducătorul Jiři Našinec. Institutul Cultural Român de la Praga l-a invitat pe romancierul şi poetul Varujan Vosganian.

https://www.europalibera.org/a/tirgul-de-carte-de-la-praga-interviu-dumitru-crudu-jiri-nasinec/28491146.html

 

 1. Republica Moldova: Orheiul Vechi, un muzeu în aer liber

Complexul arheologic Orheiul Vechi se află pe valea râului Răut, între satele Trebujeni și Butuceni din raionul Orhei, la o distanță de aproximativ 60 de kilometri de Chișinău, în Republica Moldova.

https://www.europafm.ro/republica-moldova-orheiul-vechi-un-muzeu-in-aer-liber/

 

 1. Cea mai mare horă din lume. 10.000 de români au intrat în Cartea Recordurilor cu un dans popular în Năsăud

Județul Bistrița-Năsăud a stabilit, duminică, două recorduri mondiale – primul, de cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume populare, adunați în același loc, și al doilea, de cel mai mare dans tradițional românesc, a anunțat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, pe pagina sa de socializare.

http://www.activenews.ro/stiri-locale/Cea-mai-mare-hora-din-lume.-10.000-de-romani-au-intrat-in-Cartea-Recordurilor-cu-un-dans-popular-in-Nasaud-143271

 

 1. Români nu vă uitați Istoria!16 mai 1812-16 mai 2017, 205 ani de la Raptul Basarabiei în urma semnării Pactului ruso-turc

Prin tratatul de pace de la București, din 16 mai 1812, jumătate din Principatul Moldovei era anexată la Imperiul Rus sub denumire de Basarabia, transmite Romanian Global News citând www.historia.ro.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24767-2017-05-16-08-58-39.html

 

 1. Accent pe istorie: Anexarea Basarabiei, o tragedie pentru români

Accentul cade astăzi pe una dintre tragediile care au marcat şi marchază încă istoria modernă a României. Este vorba de anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. În 16 mai 1812, diplomaţii ruşi şi cei turci au semnat Tratatul de la Bucureşti, prin care puneau capăt războiului ruso-turc izbucnit în 1806. Tratatul de pace atribuia Rusiei teritoriul dintre Prut şi Nistru.

http://www.rfi.ro/politica-95174-accent-pe-istorie-anexare-basarabia-rusia-tragedie-romani

 

 1. UE oferă Moldovei cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională

Uniunea Europeană oferă Moldovei cinci milioane de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de dezvoltare regională. Beneficiare pot fi autorităţile locale, ONG-urile şi agențiile de stat specializate.

http://www.publika.md/ue-ofera-moldovei-cinci-milioane-de-euro-pentru-proiecte-de-dezvoltare-regionala_2969114.html

 

 1. Parada Portului Popular Românesc la Cernăuți. Plus o performanță consemnată în Cartea Recordurilor

Cea de-a treia ediție a Paradei Portului Popular Românesc, organizată la Cernăuți, a adunat sute de români îmbrăcați în haine naționale.

http://infoprut.ro/47223-foto-parada-portului-popular-romanesc-la-cernauti-plus-o-performanta-consemnata-cartea-recordurilor.html

 

 1. Ce se întâmplă cu libertatea de informare în Rep. Moldova

Accesul îngrădit la informație și protecția datelor cu caracter personal rămân în continuare o piedică în activitatea jurnaliștilor, se arată într-un studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/47235-ce-se-intampla-cu-libertatea-de-informare-in-rep-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ