Anatol Şalaru: România trebuie să pregătească moldovenii pentru Unire

0
117
  1. Premierul Estoniei vrea restaurarea teritorială a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei 

Premierul Estoniei, Juri Ratas, este de părere că piesa centrală a unui dialog dintre NATO și Rusia ar trebui să fie restaurarea teritorială a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, informează infoprut.ro.

„Am trăit sub ocupație și știu ce înseamnă. Libertatea are un preț”, a afirmat declarat acesta.

De asemenea, Juri Ratas a precizat că intenționează să păstreze la 2% din PIB finanțarea pentru sectorul apărării cel puțin pentru următorii patru ani.

Subiectul conflictelor înghețate finanțate de Mosova a fost abordat în cadrul unei discuții purtate de premierul estonian la Bruxelles cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

http://www.b1.ro/stiri/externe/premierul-estoniei-vrea-restaurarea-teritoriala-a-republicii-moldova-georgiei-si-ucrainei-179352.html

 

  1. „Mărţişor” Creangă, la Chişinău

În ziua de naştere (după propria-i declaraţie) a marelui humuleştean, am fost, împreună cu colegul şi prietenul Ion Berghia, invitaţi amândoi să vorbim la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, din Chişinău, despre scriitorul (şi pedagogul) – mare clasic al literaturii naţionale, neîndoielnic unul dintre maeştrii prozei noastre, de o valoare şi o potenţială audienţă universale, chiar dacă atât de dificil de tradus şi de făcut accesibil (nu numai de limbă e vorba) cititorilor din orizonturi ale altor culturi.

http://ziaruldeiasi.ro/stiri/a-martisora-creanga-la-chisinau–154303.html

 

  1. Anatol Şalaru: România trebuie să pregătească moldovenii pentru Unire

„Unirea nu trebuie să fie făcută în Parlament, dar de către popor. Unirea se poarea realiza doar în cadrul unui referendum, în care în jur de 70 la sută să voteze pentru. Însă, moldovenii trebuie convinşi să-şi dorească unirea”, a declarat Şalaru în cadrul emisiunii „Important” , la postul de televiziune TVC 21. Potrivit lui, moldovenii pot fi convinşi să voteze unirea prin implementarea diferitor proiecte economice, sociale şi culturale. Totodată, moldovenii trebuie să cunoască România, ca să poată face diferenţa. „Circa 60 la sută din cetăţenii Republicii Moldova nu au fost niciodată în România. Aceşti oameni trebuie să vadă România, să se convingă de realităţile din România, să le compare cu realităţile noastre şi să se convingă că în România e mai bine de trăit”, a spus Şalaru.

http://adevarul.ro/moldova/politica/anatol-Salaru-romania-trebuie-pregateasca-moldovenii-unire-1_58c270cc5ab6550cb8312bd0/index.html

 

  1. Criză diplomatică Republica Moldova-Rusia: hărțuirea personalului diplomatic și a anchetatorilor spălării a 22 miliarde de dolari

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au intrat în criză de joi, în urma unei acțiuni fără precedent, ce probează exasperarea autorităților Republicii Moldova, dar și perspectiva lansării unei acțiuni represive majore, inclusiv sub forma unor amenințări militare sau subversive, ale Federației Ruse. Vorbim deja despre chestiuni de stat și cu relevanță deosebită, pentru care autoritățile Republicii Moldova au avut drept unică formă de reacție expunerea publică a cazului și detașarea, în comunicatul oficial, a responsabilităților generalilor și conducerii FSB, fosta KGB, de politicienii la vârf ai Federației Ruse, chemați să acționeze urgent.

http://www.evz.ro/criza-diplomatica-republica-moldova-rusia.html

 

  1. Daniel Ioniță: România contribuie la întărirea capacității armatei R.Moldova

O ambasadă, oricare ar fi ea, are obligația să urmărească modul în care sunt implementate acordurile și înțelegerile asumate atât între țări, cât și la nivel sectorial între diverse ministere, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu exclusiv pentru Radio Chișinău, fiind rugat să confirme sau să infirme existența unei corespondențe cu președintele Igor Dodon pe marginea refuzului acestuia de a autoriza participarea unui grup de militari moldoveni la un exercițiu în România.

http://www.allmoldova.com/ro/news/daniel-ionita-romania-contribuie-la-intarirea-capacitatii-armatei-r-moldova

 

  1. Rusia reacționează la nota Republicii Moldova privind tratamentul abuziv aplicat oficialilor moldoveni

Conținutul notei autorităților Republicii Moldova, în care oficialilor din această țară li se recomandă să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, ridică multe întrebări, a declarat vineri pentru agenția de presă TASS ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin.

Conținutul acestei note ridică multe întrebări”, a spus înaltul diplomat rus. “O vom studia”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

“Este necesar să fie examinată cu atenție, să ne uităm la fapte, și numai după aceea să discutăm serios această problemă”, a adăugat el, conform sursei citate.

http://www.caleaeuropeana.ro/rusia-reactioneaza-la-nota-republicii-moldova-privind-tratamentul-abuziv-aplicat-oficialilor-moldoveni/

 

  1. Anunţul ambasadorului României în Basarabia: Părţile au de câştigat de pe urma cooperării militare

Potrivit ambasadorului român, ‘pe linia cooperării militare, este un fapt cunoscut, există un acord de cooperare semnat între România şi Republica Moldova’. ‘Prin acordul respectiv trebuie derulate o serie de activităţi atât în România, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova (…) şi suntem convinşi că de pe urma acestor activităţi de cooperare toate părţile au de câştigat (…) Prin astfel de activităţi de cooperare România nu subminează nicidecum neutralitatea Republicii Moldova, ci, din contra, contribuie la întărirea capacităţii armatei Republicii Moldova de a face faţă ameninţărilor cu care se confruntă şi, de asemenea, contribuie la afirmarea suveranităţii şi neutralităţii Republicii Moldova’, a afirmat Daniel Ioniţă.

http://www.stiripesurse.ro/anuntul-ambasadorului-romaniei-in-basarabia-partile-au-de-castigat-de-pe-urma-cooperarii-militare_1184784.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ