Andreea Marin despre Basarabia: sîntem fraţi, vorbim aceeaşi limbă, acelaşi sînge ne curge în vene

0
61

andreea marin dorin chirtoacaCu ocazia primei sale vizite la Chşinău din noiembrie 2009, Andrea Marin a acordat un interviu revistei VIP Magazin în care a împărtăşit primele sale impresii legate de capitala celui de al doilea stat românesc:

Dragă Andreea, eşti pentru prima dată la Chişinău. Te-a impresionat ceva la noi?
Am făcut un tur al Chişinăului imediat ce am păşit pe tărîm moldovean, împreună cu primarul Dorin Chirtoacă, care a fost mîna mea dreaptă la emisiunea „Surprize, Surprize”. E un om destoinic – nu ştiu dacă în aceşti doi ani, de cînd e primar, aţi apucat să vă daţi seama ce om hotărît e. Chişinăul mi-a amintit de Iaşi, care îmi este foarte drag, acolo am făcut facultatea. Cred că există multe asemănări, căci am simţit aceeaşi căldură a oamenilor. M-au impresionat Clopotniţa, Parcul de lîngă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Aleea Clasicilor. Sînt multe locuri frumoase. Mi-a plăcut deschiderea oraşului cu bulevarde largi, mîncarea bună şi oamenii.

În toţi aceşti ani, ţi-ai mai adus aminte de colegul tău Dorin?
Cum să-l uit, dacă a fost sprijinul meu? Mai cu seamă că în mare parte ceea ce am făcut în echipă a fost aportul lui. Sînteţi norocoşi că aveţi un astfel de primar. Nu e o lozincă. Nu sprijin nici o forţă politică, sînt echidistantă faţă de stînga şi dreapta, pur şi simplu nu sînt subiectivă. Primarul vostru mi-a fost coleg de suflet, nu un coleg pur şi simplu. Pentru că am construit ceva de la zero. După ce am stat de poveşti, căci au trecut 6-7 ani de cînd a plecat Dorin de la „Surprize”, am avut senzaţia că nu ne-am despărţit nici pe o clipă. Prietenii buni se regăsesc întotdeauna.

Despre moldoveni se vorbeşte în multe cazuri nu în cele mai frumoase culori, sîntem săraci, inculţi şi tot aşa. Tu ce părere ai?
Nu pot să vorbesc în numele altora. În general, nu-mi place bîrfa şi nici subiectele facile. Şi atunci, nu arunc uşor cu cuvinte despre oameni de orice etnie, sînt un om mai cumpătat, din punctul acesta de vedere. Poate că da, Moldova e percepută ca un tărîm mai sărac, mai puţin dezvoltat, dar, să fiu foarte sinceră, după ce am făcut turul oraşului, am altă părere. Am vizitat un oraş pe care l-am găsit foarte civilizat, deschis, curat, cu servicii bune. E o idee preconcepută despre Moldova, poate a fost valabilă mult timp în urmă. Doar şi noi, acum cîţiva ani, eram în aceleaşi punct, nu văd de ce ne-am umfla în pene şi am privi de sus lucrurile. Şi nu cred că e un mod corect de a aborda astfel problema – sîntem fraţi, vorbim aceeaşi limbă, acelaşi sînge ne curge în vene.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ