Andrei Bădin: Diversiune cu miros de KGB

0
50


Presedintele moldovenean Vladimir Voronin a pus iarasi gaz peste focul razboiului Chisinaului cu Bucurestiul rostind enormitatea ca Romania ar fi declansat razboiul din 1992 din Transnistria.„Aşa a fost şi în 1992, când practic ei, cei de la Bucureşti, l-a obligat pe Snegur să dezlănţuie războiul în Tighina şi pe Nistru. Aceste lucruri trebuie spuse”, a spus Voronin intr-un interviu inainte de Pasti.De la Moscova se pune sare pe rana razboiului lui Voronin:”Relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti ar putea să se agraveze serios, în opinia politicienilor moldoveni, după ce preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a învinuit România ar fi instigat conducerea de la Chişinău să înceapă conflictul armat de pe Nistru din 1992, scrie marţi ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.Nu există îndoieli că Bucureştiul nu va întârzia să răspundă acestor declaraţii. Una este să te cerţi din cauza denumirii limbii în care vorbeşte populaţia din Republica Moldova şi alta să învinuieşti, de fapt, un stat membru NATO de declanşarea unui conflict armat, susţine autorul articolului, Svetlana Gamova.”
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, în acest fel, Voronin reabilitează Rusia, faţă de care anterior existau aceleaşi acuzaţii. Pe parcursul a 17 ani, Chişinăul a acuzat că ceea ce s-a întâmplat în 1992 este „mâna Moscovei”. Aceeaşi opinie o avea şi anturajul preşedintelui Voronin în perioada anilor 2003-2007, când era certat cu Kremlinul. Interesant este ca chiar Moscova a recunoscut rolul sau in declansarea razboiului din Transnistria. Potrivit Deutsche Welle, presedintele Dumei de Stat a Rusiei, Ghennadi Selezuniov, a declarat în 2001 într-o conferinţă de presă susţinută în Parlamentul de la Chişinău că „Rusia a fost nevoită să declanşeze războiul din Transnistria, pentru a bloca Unirea Moldovei cu România”. Această declaraţie a fost anexată la dosarul „grupului Ilaşcu” judecat de CEDO, care a recunoscut calitatea Rusiei de stat agresor în acel conflict.

Într-o declaraţie pentru Nezavisimaia Gazeta, Anatol Plugaru, fostul ministru al securităţii din Republica Moldova în 1992, a susţinut că „Bucureştiul influenţa politica Republicii Moldova, finanţa Frontul Popular, care se pronunţa pentru ieşirea din URSS şi unirea cu România”, dar în acelaşi timp a subliniat că nu ştie nimic despre instigarea din partea Bucureştiului de a începe conflictul militar. „Nu am cunoştinţă de existenţa unor ordine din partea Bucureştiului de a intra în Bender şi eu, după cum vă amintiţi, ştiu mai multe decât alţii despre acel război. Un astfel de ordin a fost dat la Chişinău de conducerea moldovenească”, a spus Anatol Plugaru.

De pe : www.badin.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ