Andrei Ivanţoc:„Cine doreşte să prefacă istoria trebuie să facă altă istorie”

0
57

Alina Ţurcanu – Timpul

Cea de-a 16-a aniversare a Independenţei este prima pe care, după 15 ani de temniţă smirnovistă, Andrei Ivanţoc o marchează în libertate. Dar nici azi el nu e acasă, ci la Bruxelles unde, împreună cu Tudor Petrov-Popa şi Andrei Leşco, participă la şedinţa subcomitetului pentru drepturile omului a Parlamentului European.

– Dle Ivanţoc, de ce, într-o ţară care de 16 ani este independentă, a trebuit să ispăşiţi toţi 15 ani de detenţie ilegală?

– Pentru că RM nu-i independentă! E condusă totalmente de Rusia. Mă doare că am rămas doar o mână de oameni care mai luptă pentru idealurile de la 1989. Bine că mai există TIMPUL, „Ziarul de gardă” şi încă vreo câteva ziare…

– Când v-aţi riscat viaţa, în 1991, pentru Independenţă, vă puteaţi închipui că în 2007 RM va fi guvernată de comunişti?

– Nu! doar să fi avut vreun vis rău. E ca o bătaie de joc a istoriei, pentru că suntem prea lăsători şi iertători. Cum să te laşi condus de tovarăşul Voronin, cel care, în 1989, a ordonat să fie bătuţi băieţii care cereau în stradă libertate, cel care a numit Tricolorul „steag fascist”, cel care nu ne respectă limba, istoria?!

– Cine încearcă să dezbine „grupul Ilaşcu”?

– Sunt mulţi doritori de a băga vrajbă între noi, dar pe mine nu mă interesează ce fac ei. Am spus şi mai spun: „grupul Ilaşcu” a fost şi va rămâne. Cine doreşte să prefacă istoria trebuie să o ia de la capăt şi să facă altă istorie, să treacă prin ceea ce am trecut noi.

– Sunteţi supărat pe conducerea de vârf a RM că nu a salutat măcar printr-un comunicat eliberarea dvs. şi a lui T. Petrov-Popa?

– Ce supărare poate să fie dacă noi am luptat împotriva lor, a comuniştilor? Sunt exact acei care au fost până în ’89, în timpul URSS. N-am aşteptat şi nu aştept nimic de la ei.

– Ce veţi face mai departe – veţi rămâne în RM, vă veţi muta în Ţară?

– Eu sunt în Ţară, acesta e pământ românesc şi să mă păzească Dumnezeu să fiu nevoit să plec peste Prut. Vin străinii şi ne iau locul. Spun asta tuturor – nu căutaţi un loc mai uşor şi mai bun, păstraţi ce este al vostru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ