Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa vor fi eliberaţi

0
73

Andrei Ivanţoc va fi eliberat după 15 ani de temniţă
Cei doi deţinuţi politici de la Tiraspol din grupul Ilaşcu, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, vor fi eliberaţi pe 28 mai şi, repectiv, 2 iunie, când expriră cei 15 ani de detenţie la care au fost condamnaţi în 1992.
Şeful departamentului transnistrean de externe, Valeri Liţkai, citat, de agenţia Lenta PMR, a spus că Ilie Ilaşcu, condamnat iniţial la moarte, a fost eliberat în 2001, la rugămintea preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ca un gest de bunăvoinţă, întrucât atunci Tiraspolul spera într-o rezolvare civilizată a problemei transnistrene.

„Pe atunci se punea problema creării unei atmosfere de încredere, iar Transnistria a decis să meargă în întâmpinarea Chişinăului şi l-a transmis pe Ilaşcu Moldovei”, a spus Valeri Liţkai.

Factorul Ilaşcu

„Dar declaraţiile ulterioare ale lui Ilaşcu, care a spus că este gata să repete faptele sale „eroice”, ne-au convins că teroriştii nu regretă deloc ceea ce au făcut, aşa că ei vor fi eliberaţi doar în clipa în care va expira termenul de detenţie la care au fost condamnaţi”, a mai spus Valeri Liţkai.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001

Cei patru membri ai grupului Ilaşcu – Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa – au fost arestaţi în 1992, în timpul războiului dintre Chişinău şi Tiraspol, şi acuzaţi de terorism.

În urma deciziei a unui tribunal transnistrean, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte; Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare; Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa la 15 ani de închisoare.

Până la urmă, Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001, după opt ani de detenţie, iar Alexandru Leşco în 2004, după expirarea termenului de detenţie la care a fost condamnat.

În iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu, cerând eliberarea celor care mai rămăsese în detenţie.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070511_moldova_detinuti_eliberare.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ