Andrei Stratan: „Decizia României de a renunţa la ratificarea celor două documente semnate la 10 octombrie de RM şi UE va îngrădi cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a călători în spaţiul european”.

0
62

Astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, viceprim-ministrul, Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat că regretă decizia statului vecin potrivit căreia România nu va ratifica documentele dintre UE şi Republica Moldova în care va exista referire la limba moldovenească. “Acest document a fost cunoscut ţărilor membre ale Uniunii Europene. Pentru noi este o noutatea neplăcută această afirmaţie a reprezentantului guvernului de la Bucureşti, privind neratificarea acordurilor care sunt deosebit de importante pentru Republica Moldova. Dar, dacă aceasta este poziţia oficială a României înseamnă că trebuie să o cunoască şi cetăţenii din ţara noastră. Documentele au fost semnate şi dacă ele nu vor fi ratificate nu vor putea fi puse în aplicare. Ca urmare cetăţenii ţării noastre nu vor avea posibilitatea să beneficieze de acest regim de facilitare a călătoriilor în spaţiul european”, a explicat Stratan.

Amintim că ieri, la Luxemburg, ministrul român de externe Adrian Cioroianu a anunţat decizia României de a nu ratifica documentele care vor conţine sintagma limbă moldovenească „Este puţin probabil ca autorităţile de acum ale Republicii Moldova să renunţe la sintagma limba moldovenească. E limpede că este o sintagmă politică, sper că nu aveţi niciun fel de îndoială că autorităţile de la Chişinău acum folosesc limba moldovenească dintr-un impuls pur politic”, a spus ministrul român de externe într-o întâlnire cu presa după dejunul de lucru de la Reuniunea Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE) de la Luxemburg, trasmite NewsIn. Citeşte mai mult.

Referindu-se la noul sediu al Cosulatului României la Chişinău, Andrei Stratan a declarat că la adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au parvenit anterior note privind aprobarea deciziei, de închiriere a unui sediu în centrul municipiului Chişinău. Ulterior însă MAEIE a primit o altă notă potrivit căreia posesorul sediului respectiv nu va încheia contractul cu cetăţenii României.

„Astăzi suntem în situaţia activităţii secţiei consulare a României la adresa care este oficial înregistrată. Nu cunoaştem care sunt în continuare intenţiile Ambasadei României la Chişinău şi a Ministerului de Externe de la Bucureşti, de a se extinde sau de a adopta o altă procedură pentru eficientizarea activităţii secţiei consulare”, a declarat ministrul moldovean de externe.

La 10 octombrie curent Ambasadorului României în R. Moldova, Filip Teodorescu, a declarat că oficiul consular de la Chişinău se va muta într-un imobil de la intersecţia străzilor Grigore Ureche şi Ismail din centrul capitalei. Potrivit acestuia, imobilul care este mult mai mare decât actualul sediu a fost deja închiriat şi va permite dublarea sau chiar triplarea capacităţii de activitate a secţiei consulare. Astfel, peste 2 mii de persoane vor beneficia zilnic de serviciile secţiei consulare a Ambasadei României, a precizat Filip Teodorescu.

UNIMEDIA menţionează că recent sistemul de programare online a fost suspendat, urmând ca, în timp util, Ambasada României la Chişinău să comunice o altă modalitate de primire a cererilor de vize.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ