Andrei Stratan: Este posibilă reactivarea subiectului privind deschiderea, la Bălţi şi Cahul, a două secţii consulare româneşti

0
72

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, a declarat ieri că este posibilă reactivarea subiectului privind deschiderea, la Bălţi şi Cahul, a două secţii consulare româneşti.
Andrei Stratan a vizitat Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, amplasată pe strada Ismail din capitală, unde l-a însoţit pe ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, aflat într-o vizită oficială la Chişinău. „Vom continua discuţiile cu colegii de la Bucureşti. După ce va fi găsită o soluţie în acest sens, ne vom gândi care va fi procedura de activitate mai departe. În timpul apropiat, agenţi consulari se vor deplasa la Chişinău, în perioada de vară, ca să acorde asistenţă suplimentară Secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău, fapt ce va minimaliza, într-o oarecare măsură, fluxul cetăţenilor înscrişi pentru viză”, a precizat şeful diplomaţiei moldovene.

El a mai spus că acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii cu ministrul de Externe al României, inclusiv regimul de vize, circulaţia cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv după data de 11 iulie, după intrarea în vigoare a acordului privind tranzitul prin România a cetăţenilor Republicii Moldova, posesori ai vizelor Schengen, şi a celor care au şedere legală în spaţiul Schengen. „Ne vom gândi care va fi mecanismul de punere în aplicare a acestor prevederi, deoarece se intenţionează şi la Chişinău, şi la Bucureşti întreprinderea eforturilor maxime pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă cetăţenii ambelor ţări, în special, cei ai Republicii Moldova, care nu au acces liber în spaţiul UE. Pentru noi, este foarte important ca, în perioada următoare, cu asistenţa şi sprijinul colegilor noştri din Bucureşti, să obţinem acele libertăţi, pe care le-au avut şi cetăţenii români, în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană. Suntem ferm convinşi că cetăţenii ţării noastre nicidecum nu vor destabiliza situaţia în cazul în care vor avea acces, timp de 90 de zile, în spaţiul Schengen sau în spaţiul UE”, a subliniat Andrei Stratan.

În context, Lazăr Comănescu a menţionat că discuţiile asupra acestui subiect vor continua. „Am convenit cu domnul Stratan să explorăm oportunităţile pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor Republicii Moldova de aici de la Chişinău, dar şi din alte părţi ale ţării. Suntem conştienţi de faptul că eforturile pe care le depune fiecare cetăţean pentru obţinerea vizei implică diferite costuri. Astfel, în măsura în care vom găsi şi noi facilităţi în această privinţă, împreună vom face totul pentru a le pune în aplicare. Există perspective de a găsi modalităţi pentru a veni în întâmpinarea doleanţelor cetăţenilor”, a spus ministrul român de Externe.

El a adăugat că, în contextul reglementărilor existente la nivel comunitar, s-a convenit să fie depuse eforturi pentru a uşura cât mai mult accesul cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul UE.

Cei doi miniştri s-au aflat ieri într-o vizită la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, unde s-au informat despre regimul de lucru al secţiei şi despre capacităţile de procesare a cererilor de vize. Oficialii consulatului au menţionat că respectiva instituţie funcţionează la capacitate maximă, iar pentru orice alte capacităţi suplimentare trebuie oferite facilităţi aferente.

http://www.flux.md/articole/3828/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ