Andrei Stratan: Mecanismul actual de mentinere a pacii a devenit parte a problemei si nu a solutiei pentru conflictul transnistrean

0
36

R. Moldova considera ca mecanismul actual de mentinere a pacii a devenit parte a problemei, si nu a solutiei, conflictului transnistrean. Moldova se pronunta pentru modificarea formatului fortelor de pacificatori, a declarat marti, 16 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan.Se impune transformarea urgenta a formatului de pacificatori intr-un contingent multinational civil, cu mandat international al OSCE, a mentionat seful diplomatiei moldovenesti.

R. Moldova se va mentine si in continuare pe pozitia ferma privind necesitatea retragerii complete, urgente si neconditionate a trupelor militare si munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul R. Moldova, a declarat ministrul. In acelasi timp, Andrei Stratan a exprimat regretul Chisinaului vizavi de decizia Rusiei de a suspenda actiunea Tratatului FACE. In alta ordine de idei, seful diplomatiei a salutat prelungirea mandatului EUBAM pana la 1 decembrie 2009.

Cu referire la intalnirea de la Viena a mediatorilor si negociatorilor in format „3+2”, din data de 11 octombrie, cu scopul deblocarii situatiei de impas in care se afla procesul de negocieri in format „5+2”, Andrei Stratan a declarat ca spera ca reuniunea informala care va avea loc la 22-23 octombrie va permite avansarea in acest proces.

Sursa: Azi

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ