Ani de viaţă – file de carte

0
43

Hasdeu
În şirul evenimentelor consacrate celor 130 de ani de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Publice „B.P. Hasdeu”, biblioteca Publică „Ovidius”, este vorba de lansarea biobibliografiei „Petru COCÂRŢĂ: devotat ştiinţei şi naturii”, o lucrare de cercetare ştiinţifică, eveniment la care au participat savanţi, profesori, colegi şi rude ale autorului, care s-au implicat plenar şi ne-au ajutat foarte mult pentru a pregăti şi finaliza bibliografia în cauză.
Petru Cocârţă este specialist cu renume în domeniul biologiei, ecologiei şi protecţiei mediului; doctor în ştiinţe biologice, conferenţiar-cercetător, membru al Academiei Internaţionale de Informatizare de pe lângă ONU din anul 1998. Prezenta lucrare cuprinde materialele semnate de P.Cocârţă, care sunt repartizate pe capitole: „Publicaţii ştiinţifice”, „Contribuţii la elaborarea unor documente normative, rapoarte şi publicaţii ştiinţifice; „Avize şi recenzii la lucrări ştiinţifice. Expertize” etc. Publicaţia mai cuprinde şi un compartiment în care sunt date „Publicaţii în formă electronică”, atât pe CD-ROM, cât şi surse din Internet.
Fiecare capitol înserează diverse compartimente, care sunt cronologizate separat: monografii, invenţii, strategii, programe, rapoarte naţionale, acte legislative; articole şi teze în culegeri şi publicaţii periodice; teme de cercetare (rapoarte ştiinţifice).
De fapt, este o primă experienţă de alcătuire a unei asemenea ediţii, noi având la activ mai multe publicaţii de acest gen, dar care se referă la personalităţile din literatura autohtonă. De aici şi rezidă unele dificultăţi inerente, dar pe care am reuşit să le depăşim, or, Petru Cocârţă ne-a fost mereu în preajmă, venind cu informaţia necesară ori cu sfatul de rigoare.
Primii cititori ai biobibliografiei au fost participanţii la lansarea acesteia, care l-au felicitat pe protagonist şi au dorit neapărat să-şi exprime satisfacţia şi entuziasmul de a deţine proaspăta ediţie îngrijită de dr.conferenţiar Lidia Kulikovski, şi pe care am alcătuit-o împreună cu Margareta Cebotari, bibliotecar principal. Pe marginea lucrării au fost expuse mai multe sugestii, care ne-au încurajat şi ne-au convins să perseverăm în această direcţie. Pentru noi au însemnat enorm cuvintele de apreciere ale unor nume celebre în ecologie, biologie, geografie cum sunt Vladimir Pintilei, Dumitru Drumea, Victor Mocanu, Petru Obuh, Mihai Mârza şi alţii.
„Ţin mult la satul meu natal Cărpineni, la care mă întorc cu drag ori de câte ori am prilejul”, – a mărturisit Petru Cocârţă. – „M-am născut în 1947, după războiul care a secerat milioane de vieţi. Dar după care au urmat deportările – un alt război sub o altă formă. La numai doi anişori m-am pomenit cu familia la Polul Nord. Acolo, în Tiumeni, am trăit cumplit, am suportat geruri de minus 56 de grade. Am văzut cum se stingeau de foame şi de frig atât consângenii noştri, cât şi reprezentanţi ai altor popoare. Din fericire, familia noastră a supravieţuit şi nu-l voi uita niciodată pe omul care ne-a ajutat enorm ca să rămânem în viaţă şi să revenim acasă, la Cărpineni”.
Petru Cocârţă a absolvit şcoala din satul natal, apoi Universitatea de stat din Chişinău (cu menţiune), şi-a făcut doctorantura în cadrul Grădinii Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Institutului de Hidrobiologie al Academiei de Ştiinţe a Ucrainei. Toată viaţa sa a muncit, a cercetat, a scris şi a publicat numeroase studii, monografii, articole ştiinţifice, culegeri şi cărţi, circa 155 de cărţi de popularizare a ştiinţei. Desigur, şi-a dăruit cunoştinţele tineretului studios, fiind îndrumător a doi doctori şi mai mulţi licenţiaţi şi masteranzi în ştiinţe biologice, ecologice şi geografice.
Sunt multe de spus la adresa acestui savant redutabil, cititorii însă le pot afla răsfoind bibliografia respectivă. Lucrarea este destinată specialiştilor din diferite instituţii ştiinţifice, reprezentanţilor organizaţiilor de stat şi nonguvernamentale, în special, celor ecologice şi aferente problemelor de folosire raţională şi protecţie a mediului, precum şi tuturor celor interesaţi în domeniu.

autor:Elena BUTUCEL, directorul Bibliotecii Publice „Ovidius”, pentru FLUX

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21393&cat=Cotidian%20National&rub=Cultura&num=82

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ