Anna Primac: „Basarabia e România” – asta nu se uită

3
292

De câte ori în viața voastră ați văzut inscripția „Basarabia e România”? Pun pariu, de nenumărate ori. În drum spre casă, spre job, la o plimbare – mai peste tot poți întâlni mesaje de acest fel: „Basarabia pământ românesc”, „Basarabia e România” ș.a. Scrise parcă de aceeași mână talentată, inscripțiile respective au devenit deja o parte a anturajului cu care ne-am obișnuit.

Am văzut mesaje de acest fel și în București, și la Sinaia, sunt sigură că ele sunt mai în toate orașele României (numai?), acest lucru e dovedit de mărturiile locuitorilor din Timișoara, Constanța, Cluj etc. Evident, respectivele inscripții stârnesc curiozitatea – cine le face? Cum reușesc făptașii să scrie uneori în locuri mai greu accesibile (de exemplu, pe cheiul Dâmboviței)? Întrebarea „când?” nici nu se pune: evident noaptea, când mai mulți martori, pardon – mai multă lume, doarme. Scopul acestor inscripții tot nu este secret – oamenii trebuie să-și cunoască istoria și să tindă spre integritatea poporului.

Deci, am început să cercetez acest caz cu mare atenție, hotărâtă  să aflu cine pictează în jur idei unioniste. N-am avut mult de căutat. Spre mirarea mea, persoanele respective s-au găsit foarte repede pe „plaiurile” internetului. Primele informații le-am aflat pe blogul lui Dan Negru – el tot și-a pus întrebarea inscripțiilor enigmatice. Printre comentarii se conținea și adresa web a organizației care se ocupă (underground, evident) de mesajele cu pricina. Este vorba de Acțiunea 2012 – „platformă civică,  o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”1.

Răsfoind paginile site-ului despre această platformă, am descoperit că datorită ei au fost realizate numeroase proiecte de valoare pentru cetățeni: Unirea în zece argumente, Aici e România,Basarabia e România Internațional ș.a. Mai recent, dacă vă este interesant, ei organizează o plecare la Chișinău pentru a sărbători  ziua de 27 martie 1918 (ziua Unirii Basarabiei cu România) . Detalii pe site-ul lor.

Spre finalul căutărilor mele am descoperit și un mic articol CUM se fac inscripțiile „Basarabia e România”. În acest scop, ziarul Timpul a realizat un reportaj de la fața locului cu „pictorii” cei harnici 2. Tinerii activiști, practic mențin nestins interesul și amintirea despre evenimentele istorice petrecute între România și Rep.Moldova. După ce în 1812 Basarabia a trecut în stăpânirea Imperiului Rus, pe teritoriul acesteia s-a petrecut un proces intensiv de colonizare. Abia  în 1918 Basarabia a fost reunificată cu țara-mamă: România, nu pentru mult timp, însă.

Se pare că tinerii de la Acțiunea 2012 încearcă să ne amintească tuturor acest adevăr istoric: pe ambele maluri ale Prutului locuiește aceeași națiune. Râmâine de văzut dacă insistența lor în a picta pe ziduri, garduri, blocuri va aduce rezultatul dorit – amintire vie, sau… rezultatele deja există?

1Acțiunea 2012

2Timpul

 

Autor: Anna Primac

3 COMENTARII

  1. Da-mi te rog adresa de e-mail sau ID-ul de skype sau mess sa putem vorbi mai mult. Imi pare rau, dar nu am posibilitatea ca sa ne lamurim asa cum trebuie, aici. Trimite-mi-o ca o primesc in e-mail. Multumesc! Ganduri bune! UNIRE!!!!

  2. In data de 16/26 mai 2012 se împlinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucuresti între Rusia si Poarta Otomana, tratat in urma caruia teritorul Moldovei de la est de Prut, numit si Basarabia, a fost anexat de Imperiul Rus cu incalcarea normelor internationale de drept.

    Iar in data de 27 martie 2012 se implinesc 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

    Cititi pe blogul meu:
    Basarabia 2012: 200 de ani de la anexare
    http://foc-in-agora.blogspot.com/2012/03/basarabia-2012-200-de-ani-de-la-anexare.html

LĂSAȚI UN MESAJ