„Anul 2018 va fi unul hotărâtor pentru viitorul Basarabiei’’

0
192
  1. Anatol Șalaru: „Anul 2018 va fi unul hotărâtor pentru viitorul Basarabiei’’

În cadrul unui interviu acordat portalului Oficial.md, ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova și fondatorul Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, a vorbit despre impactul forțelor pro-ruse din Republica Moldova asupra taberei unioniste, negocierile inițiate cu Partidul „Dreapta’’, dar și despre alte aspecte importante ce vizează Unirea R.Moldova cu România.

A.Ș.: Referendumul este doar una dintre soluțiile juridice prin care se poate realiza reunificarea cu România. Să dea Dumnezeu să ajungem cât mai repede la momentul Unirii că sigur vom găsi soluțiile juridice de realizare a acestui ideal.

http://oficial.md/politica/interviu-anatol-salaru-anul-2018-va-fi-unul-hotarator-pentru-viitorul-basarabiei

 

  1. Eurodeputat: Republica Moldova va primi cele 100 de milioane de euro, doar dacă va respecta recomandările Comisiei de la Veneția

Republica Moldova va primi cele 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, doar dacă autoritățile vor îndeplini toate recomandările Comisie de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt, la inițiativa Partidului Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), transmite eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

http://independent.md/eurodeputat-republica-moldova-va-primi-cele-100-de-milioane-de-euro-doar-daca-va-respecta-recomandarile-comisiei-de-la-venetia/

 

  1. România continuă sprijinul pentru Republica Moldova

O nouă grădiniţă din Republica Moldova a fost renovată din banii oferiţi de guvernul României. Instituţia preşcolară din localitatea Ratuş, raionul Criuleni, nu a fost reparată capital niciodată timp de mai bine de patru decenii de când a fost înfiinţată, informează miercuri Radio Chişinău. Prezent la inaugurarea grădiniţei renovate, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a declarat că lucrările în grădiniţă au fost făcute conform standardelor europene.

http://www.stiripesurse.ro/romania-continua-sprijinul-pentru-republica-moldova-o-noua-gradinita-renovata-in-satul-ratus_1200924.html

 

  1. Preșcolarii din Ratuș vor merge de azi înainte la o grădiniță renovată de România

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova.

http://www.timpul.md/articol/precolarii-din-ratu-vor-merge-de-azi-inainte-la-o-gradinia-renovata-de-romania–110557.html

 

  1. Cum se pot exporta produsele din Rep. Moldova pe piața Uniunii Europene

Proiectul Business Bridge Platform va prezenta joi posibilitățile de export al produselor agroalimentare din Republica Moldova pe piața europeană, în cadrul Forumului „AgriFood Export”.

http://infoprut.ro/47395-cum-se-pot-exporta-produsele-din-rep-moldova-pe-piata-uniunii-europene.html

 

  1. Forțele speciale ale României, Republicii Moldova și SUA participă la un exercițiu militar comun

Circa 70 de militari din cadrul Forţelor Speciale ale Armatei Naţionale, Forţele pentru operaţii speciale ale Armatei Române şi Forţele speciale ale Armatei SUA participă, în perioada 5-30 iunie, la exerciţiul „JCET-2017” (Joint Combined Exchange Training).

Potrivit comandantului Batalionului cu Destinaţie Specială, locotenent-colonelul Veaceslav Balan, antrenamentele, care se desfăşoară la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca şi Baza de Aviaţie „Decebal” de la Mărculeşti, au ca scop antrenarea comună şi efectuarea unui schimb de experienţă între militarii forţelor speciale moldoveneşti, române şi cele americane.

http://independent.md/fortele-speciale-ale-romaniei-republicii-moldova-si-sua-participa-la-un-exercitiu-militar-comun/

 

  1. Schimbarea la față a Republicii Moldova

Aşa cum era de aşteptat, s-a reconfigurat majoritatea parlamentară de la Chişinău, iar la sfârşitul săptămânii trecute, la propunerea preşedintelui parlamentului, Andrian Candu, Iurie Leancă a fost votat vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Modul în care a fost votată propunerea democraţilor seamănă izbitor cu felul în care a trecut Legea votului uninominal acum două săptămâni – ambele solicitări au întrunit 52 de voturi.

http://independent.md/schimbarea-la-fata-republicii-moldova/

 

  1. Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți: „Prin trecerea din această lume a scriitorului Ilie LUCEAC, literatura și cultura română din Bucovina a suferit o pierdere irecuperabilă…”

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți anunță cu profundă durere încetarea subită din viață a istoricului și criticului literar Ilie Luceac, membru al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava), doctor în istorie, profesor la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuți, catedra de Jurnalism și Traducere, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Prin trecerea din această lume a scriitorului Ilie Luceac, literatura și cultura română din Bucovina a suferit o pierdere irecuperabilă. Lipsa lui dintre noi se va face simțită nu numai în viața literară, ci și în cea publică și socială, unde discursul lui avea pondere și găsea o rezonanță vie, puternică în inimile și cugetele consângenilor.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/reportaj/24933-2017-06-07-08-50-09.html

 

  1. Furtul miliardului va fi investigat de instanțele internaționale

Republica Moldova va cere mai multor instanţe internaţionale să investigheze frauda din sistemul bancar moldovenesc în regim de urgenţă, potrivit declarațiilor președintelui Igor Dodon după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde a fost discutată delapidarea sistemului bancar, transmite IPN. Acest lucru va fi făcut pentru a recupera o sumă de 8 miliarde de lei. Şeful statului a mai spus că în cadrul şedinţei CSS a solicitat să fie verificată, suplimentar, implicarea, pe parcursul ultimilor ani, a mai multor factori de decizie în frauda bancară. Este vorba de conducerea BNM, la nivel de vicepreşedinte şi de guvernator. La fel, a fost solicitată informaţia despre posibilitatea de tragere la răspundere a conducerii Guvernului, la diferite etape, când au fost luate deciziile prin care a fost prejudiciat statul. „Le-am dat lista persoanelor care consider eu că au fost implicate”, a spus Dodon.

https://moldnova.eu/ro/stirile-diminetii-furtul-miliardului-va-fi-investigat-de-instantele-internationale-17210.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ