Apel pentru basarabeni: „Participaţi la vot!”

0
118
 1. Klaus Iohannis: „O UNIRE cu Basarabia este posibilă”. Când se va ÎNTÂMPLA și ce condiții trebuie să fie întrunite

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că o unire cu Republica Moldova este posibilă, dar nu în viitorul apropiat. „O unire cu Basarabia este posibilă, dar în același timp nu cred că este posibilă în viitorul apropiat”, a spus șeful statului, la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică”, organizată la BCU.

El a subliniat că trebuie îndeplinite trei condiții pentru realizarea unirii cu Republica Moldova.

„Să-și dorească românii, să-și dorească oamenii din Moldova așa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internațională”, a precizat Iohannis, citat de Agerpres.

http://ziarulnational.md/klaus-iohannis-o-unire-cu-basarabia-este-posibila-cand-se-va-intampla-si-ce-conditii-trebuie-sa-fie-intrunite/

 

 1. Dodon va fi preşedinte doar cu voie de la Iohannis

Am spus acest lucru şi în primul tur al alegerilor din Republica Moldova: Vlad Plahotniuc este personajul care a fost complice la scorul mare obţinut de Igor Dodon. În turul 2 de alegeri, scenariul pare să se repete, cu vina directă a preşedintelui Iohannis. Multe personaje conectate la Cotroceni deja mizează pe un Dodon preşedinte. Singurul lucru care mai poate răsturna acum situaţia este o prezenţă masivă la vot pentru Maia Sandu.

Este condamnabil că astfel de lamentări au loc înainte de al doilea tur de scrutin. Preşedintele, în loc să îşi caute scuze, ar trebui să fie în prima linie în încurajarea participării masive la vot şi în trimiterea unui mesaj clar: România este alături de Maia Sandu. Sau preşedintele ştie mai mult decât spune privind soarta alegerilor din Republica Moldova, iar Vlad Plahotniuc nu mai poate fi controlat de cei care se lăudau altfel? Oricum ar fi, să dai acum vina pe „greaua moştenire” este o ticăloşie, mai ales că te apropii de 2 ani de mandat. Iar cine spune acum că Dodon poate fi cooperant, să fie verificat: a spus acelaşi lucru şi despre Voronin! Votaţi Maia Sandu!

http://adevarul.ro/news/eveniment/dodon-presedinte-doar-voie-iohannis-1_58240c4a5ab6550cb85f6cb7/index.html

 

 

 1. Domnule președinte Iohannis, dacă tăceați, fizician rămâneați!

Domnule președinte al României, Klaus Iohannis, nu era mai util dacă i-ați fi îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să își exercite dreptul la vot? Ieșirea publică recentă pe subiectul pe care nu îl stăpâniți și pe care îl neglijați – cel de-al doilea stat românesc – indică cel puțin o resemnare față de victoria potențială a lui Dodon. Nu cădeți pradă tezelor moscovite – „dacă România sprijină românismul în Republica Moldova, atunci provoacă rușii”.

Domnule președinte Klaus Iohannis, după ce ați lăsat tinerii Moldovei să se așeze pe gresia din Cotroceni, după sute de kilometri merși pe jos, din Chișinău la București, de acasă – acasă, acum lăsați o populație întreagă să (se) răcească în relația cu România? Aveți idee câți români presupune republica aceasta decisă de Ribbentrop și Molotov?

Consultați cifrele, doar vă sunt prietene.

Domnule președinte, ne-ați obișnuit cu vorba puțină. Așteptam să contrabalansați cu fapta, nu cu gafe. România trebuie să fie acum alături de cetățenii Republicii Moldova, alături de Maia Sandu, pentru a nu reveni la vremuri de tristă aducere-aminte (2001-2009), pentru ca la Prut să nu se instaleze iar sârma ghimpată.

http://infoprut.ro/45721-domnule-presedinte-iohannis-daca-taceati-fizician-ramaneati.html

 

 1. Preşedintele Klaus Iohannis face primii paşi pentru Unirea Basarabiei

Declaraţiile politice despre Unirea Moldovei cu România pot influenţa percepţia publică despre realizarea acestui deziderat naţional. Ultima declaraţie a preşedintelui României, Klaus Iohannis, despre Unirea Basarabiei aduce în discuţie necesitatea schimbării atitudinii şi implicării României.

Posibil ca scandalul provocat la Marşul Unionist în urmă cu câteva săptămâni să fi fost provocat sub influenţa unor politicieni avizi de scandal în prag de alegeri, poate chiar fără ca organizatorul marşului, George Simion, să fi fost conştient de aceste implicaţii. Nu vreau să scuz Acţiunea 2012 pentru scandalul de la finalul marşului, dar cel puţin au reuşit să readucă tema Unirii în discursul public, care se cam moleşise în ultima vreme. Poate costul plătit atunci – retragerea sprijinului unei părţi a unioniştilor convinşi – de către Acţiunea 2012 a fost prea mare şi în timp ne vom aminti doar de partea frumoasă a evenimentelor. Dar să consideri că mişcarea unionistă a îndepărtat moldovenii de România şi nu a făcut „decât să îi enerveze pe moldoveni” este prea mult, dle Preşedinte. În anul 2016 se vorbeşte mai des în Moldova despre Unire decât în 2010, de exemplu. Pe moldoveni îi enervează reacţiile întârziate, ca să nu spun somnolente, ale politicienilor români faţă de Moldova şi chestiunea Unirii. Lipsa unei oferte ferme din partea României îi enervează pe moldoveni, nu mişcarea unionistă.

http://adevarul.ro/news/eveniment/unde-gresestepresedintele-klaus-iohannis-privinta-unirii-basarabiei-1_582418235ab6550cb85fc750/index.html

 

 

 1. Tinerii basarabeni din Cluj lansează un mesaj pentru o Moldovă europeană

 

Mai mulţi studenţi şi tineri basarabeni din Cluj-Napoca s-au reunit joi seară în fața Centrului de Cultură Urbană Casino pentru a transmite un mesaj de încurajare a compatrioţilor din Republica Moldova să se prezinte la vot în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, programate duminică şi să încurajeze parcursul european al ţării.

 

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/55115-tinerii-basarabeni-din-cluj_-mesaj-pentru-o-moldova-europeana-#sthash.qexRCDeO.dpbs

 

 

 

 1. Băsescu: Unirea cu Republica Moldova și Parlament cu 300 de aleși – teme ale campaniei PMP

PMP va promova în campania electorală pentru alegerile parlamentare unirea României cu Republica Moldova, ca obiectiv de țară, asumarea referendumului din 2009 – Parlament cu 300 de aleși, precum și necesitatea unei noi legi a sănătății, a anunțat joi președintele partidului,Traian Băsescu, după Consiliul Executiv Național.

 

http://www.agerpres.ro/politica/2016/11/10/basescu-unirea-cu-republica-moldova-si-parlament-cu-300-de-alesi-teme-ale-campaniei-pmp-17-17-15

 

 

 

 

 1. Apel pentru basarabeni: „Participaţi la vot!”

 

În Republica Moldova, duminică, 13 noiembrie se derulează turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale. Electorii moldoveni au de ales între Igor Dodon şi Maia Sandu, lupta fiind acerbă.
Întrucât în România îşi desfăşoară activitatea  foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care lucrează sau învaţă aici şi care s-au prezentat în număr foarte mic în primul tur de scrutin, Teodor Mihuţ, preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina-Filiala „Vasile Stroescu“ Arad ne spune: „Fac un apel de suflet şi-i rugăm pe toţi elevii şi studenţii basa­ra­beni care au drept de vot să se prezinte, duminică, 13 noiembrie a.c. la Secţia de Votare organizată la Colegiul Naţional de Arte «Ion Vidu» din Timişoara, strada, Clujului nr. 12, să voteze conform propriei conştiinţe. Oameni buni, participaţi la vot, prin aces gest unirea celor două ţări surori, România şi Republica Moldova este mai aproape!”

 

http://glsa.ro/arad/252889-apel-pentru-basarabeni-participati-la-vot.html

 

 

 

 1. Basarabenii vor putea vota duminică, la Brașov, viitorul președinte al Moldovei

Brașovul se numără printre cele 10 centre de vot din România care vor fi deschise pentru organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Lupta se dă acum între candidatul proeuropean unic la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, și reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

 

http://www.bizbrasov.ro/2016/11/10/basarabenii-vor-putea-vota-duminica-la-brasov-viitorul-presedinte-al-moldovei/

 

 

 

 1. Ministrul Raluca Pruna, la Forumul „Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana” de la Chisinau

Ministerul Justitiei din Romania impreuna cu Ministerul Justitiei din Republica Moldova organizeaza, in perioada 10 – 11 noiembrie 2016, la Chisinau, Forumul Romania – Republica Moldova in domeniul Justitiei – „Reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei in perspectiva europeana”, se arata in comunicat.

 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21407260-ministrul-raluca-pruna-forumul-reforma-justitiei-lupta-impotriva-coruptiei-perspectiva-europeana-chisinau.htm

 

 

 

 1. Liber pe tren pentru elevii și studenții moldoveni care învață în România și vor să voteze

CFR Călători informează că elevii/studenţii moldoveni care studiază în România, cu vârsta de peste 18 ani şi care îşi vor exercita dreptul de vot la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova (13 noiembrie 2016) în secţiile electorale deschise pe teritoriul ţării noastre, beneficiază de bilet de tren gratuit dus-întors (Regio/ InterRegio clasa a 2-a) în perioada 12-13 noiembrie, în conformitate cu OUG nr.75/02.11.2016.

 

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/liber-pe-tren-pentru-elevii-si-studentii-moldoveni-care-invata-in-romania-si-vor-sa-voteze–144144.html

 

 

 

 1. Republica Moldova: Manifestație pentru susținerea DNA și a lui Kovesi la Chișinău

 

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Aproximativ 20 de persoane au participat, miercuri seară, la o manifestație de susținere a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a procurorului șef al acesteia, Laura Codruța Kovesi.

Acțiunea a avut în fața hotelului care a găzduit Forumul Republica Moldova—România în domeniul justiției la care au participat, printre alții, șefa DNA, dar și procurorul anticorupție din Republica Moldova, Viorel Morari, și directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru.

Manifestanții au cerut intensificarea măsurilor anticorupție în Republica Moldova, după modelul din România. De altfel, ei au afișat pancarde cu mesajul „DNA trece Prutul” sau „DNA te așteptăm/ Hoții toți să-i judecăm”.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/10/republica-moldova-manifestatie-pentru-sustinerea-dna-si-a-lui-kovesi-la-chisinau-17-13-55

 

 

 

 1. Băsescu, mobilizare la vot în favoarea Maiei Sandu

”Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi voi vota Maia Sandu ca soluţie de menţinere a cursului pro-european a Republicii Moldova. Altfel, cu Dodon Republica Moldova va fi îngropată în uniunea vamală a Moscovei. (…) De bună seamă, în mod egal, îi rog pe cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenie română care lucrează în Italia, Franţa, Germania să meargă şi ei la vot şi să voteze pentru cursul european al Republicii Moldova. Adică Maia Sandu. Le-aş aduce aminte că, premergător acordului de asociere la UE, Republica Moldova a primit dreptul la libera circulaţie în UE. E un câştig pe care nu trebuie să rişte să-l piardă, iar cetăţenia română le-a dat dreptul să şi muncească. Eu voi merge duminică, 13 noiembrie, la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti”, a declarat Băsescu, potrivit news.ro.

 

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/alegeri-moldova-2016/basescu-mobilizare-la-vot-in-favoarea-maiei-sandu-609571

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ