Chişinăul a dansat Hora Unirii.

0
66

Da… cu chiu cu vai, până la urmă, azi dimineaţa… rectific: ABIA azi dimineaţă organizatorii au fost informaţi că este autorizată manifestarea culturală despre care merge vorba deja de vreo 2 săptămâni şi care a adus atâtea contraverse, discuţii cu poliţia, ceartă. emoţii… nimic nou :)Istoria vine cam aşa: pe 14 Ianuarie curent, a fost anunţat, oficial înfrăţirea fostei şi actuale capitale ale Moldovei Mari. Iaşul urma să facă ceva de mare amploare, însă Chişinăul… tace. Nimic, nici o acţiune, nici o ştire, primarul tace.

S-a creat un grup de iniţiativă- Hora Unirii, care, a plecat la primărie şi au scris cerere pentru autorizarea unei manifestări culturale în Piaţa Unirii Principatelor(se vrea a fi piaţă, da nu este decât o rotundă de aia la intersecţie de drumuri, în jurul căreia merg doar maşini, fără nici o trecătoare pt pietoni spre ea). Tinerii au fost sinceri: nu facem nici un fel de protest, nu vom avea lozinci, nu cerem nimic, vrem doar să dansăm Hora Unirii, în amintirea şi celebrarea a 149 ani de la Unirea sub Alexandru Ion Cuza, a Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti.

A fost respins.

Motive nu au fost date.

Organizatorii însă, oricum, au fost chemaţi la comisariatul de poliţie pentru “avertizare” . Au fost telefonaţi vreo 2 zile în urmă şi chemaţi, fără a zice absolut nimic despre vreun act oficial care ar presupune obligaţiunea de a te prezenta la comisariat, doar fiindcă te sună cineva pe telefonul mobil şi îţi zice pe tonul cela amabil: “Sînteţi rugaţi să vă prezentaţi la poliţie”. Ce-i drept e că doar cuvântul “poliţie” îţi taie răsuflarea, aşa că amabilitatea lor rezolvă cam nimica.

Nu a mers nimeni. Din motivul ăsta, poliţiştii au hotărât, de nevoie, să vină acasă(!) la unul din organizatori, pentru nimic altceva decât a pune întrebări de genul “Ţie îţi trebuie asta? De ce nu stai liniştit acasă? Pentru ce să faci asta?” ei bun şi au fost mai multe faze desigur. Nu cred că e cazul să-mi zic părerea sau să explic cum a avut loc totul, se ştie probabil foarte bine din fostele articole postate de mine, şi nu numai, de la manifestări culturale de aşa gen (1 Decembrie bunăoară).

Tinerii, desigur, încercând să facă ceva fără de nici o intenţie de încălcare a aşa numitei LEGI din statul moldav, au rămas uimiţi la reacţia oficialităţilor locale. Pe lângă asta, urmăriţi articolul referitor la refuzarea chiar de Primărie. (în mod normal, pentru astfel de acţiuni nici nu e nevoie de permisiunea Primăriei, dar cel puţin o anunţare din partea organizatorilor).

Din cauzele respective, ieri, toată lumea intrase în panică: Primăria tace, mâine e joi, 24 ianuarie, CE FACEM?? Peste tot pe internet, între prieteni era răspândit Articolul 174/1. Încălcarea legislaţiei cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor pentru ca lumea să ştie ce pericol îi aşteaptă.

S-a anunţat deci că nu va avea loc nici o Horă a Unirii, la fel cum s-a anunţat că primarul Chirtoacă pleacă la Iaşi să o danseze, şi că la noi ABSOLUT nimic va fi.

Dimineaţa, este telefonat cineva şi anunţat să vină la Primărie să ia autorizaţia…. şoc.

În câteva clipe peste tot umbla mesajul E AUTORIZAAAAAAT!

Acuma imaginaţi-vă câtă mediatizarea a fost posibilă în… 4 ore.

Vreau să zic că: cei care au fost prezenţi astăzi, au venit în mare parte cu sufletu’ la gură, fiindcă ştiau că vin la un eveniment ILEGAL. Ca mai apoi să audă că defapt este autorizat.

[Multă lume, chiar şi acuma e foarte supărată că nu a ajuns mesajul şi până la ea. Păi cum să ajungă, dacă, în timpul orelor, omu’ e sunat de Primărie şi îi este zis că o primit autorizaţie la ceva care se va desfăşura peste 4 ore!!!]

Ne-am adunat la 14:00, în locuşorul cela. La început vreo 5 oameni, mai multă presă decât noi (semn bun).

Poliţişti îmbrăcaţi în civil, peste drum, urmărind. Au stat aşa vreo 15 minute, după care se adunase mai multă lume în locul destinat horei, şi deja se alăturaseră şi ei. Am fost vreo 50 de suflete, împreună cu poliţiştii 😀

Am fost monitorizaţi de reprezentanţi CREDO.

Cam pe la 14:30(manifestarea oficial încheindu-se la 15:00) am fost chemată într-o parte şi avertizată că dacă nu ne încadrăm în timp, ei vor fi “răi” cu noi. Ceva de genul:

-Noi totuşi sîntem buni, da dacă nu ne răsplătiţi la fel, ap ne facem răi…

-Ei, Dom’ Poliţist, oricum scopul nostru nu este să încălcăm legea sau să facem vreun deranj oarecare…

-Păi deja faceţi, şi-mi arătă sub picioare pământul care îl “deranjăm” călcând-ul.

Hmm, aş fi fost de acord… asta în cazul în care în exact momentul cela nu s-ar fi discutat, la portavoce, o nouă iniţiativă: de restabilire a respectivei pieţe, care arată oribil, neîngrijită, cu pavajul fărâmat în bucăţi mici, un loc uitat de lume de ani buni. Şi tinerii deja începuse chiar să strângă bani, şi semnături pentru cei care sînt dispuşi să ajute.

– Bun, oricum legea e mai sus, nu vom încălca nimic.

Totul e bine.

Peste câteva clipe se apropie un domn mai în vârstă, profesor universitar, şi zice:

– Nu vă lasă în pace aşa-i? Vă mănânca!

– Ei, totul e bine până când…

– Uite la ei cum stau, nu ne dau pace niciodată!

– Aşa-i.. Da nu avem încotro, e datoria lor…

– Da, îşi fac treaba. Nu vă lăsaţi intimidaţi!

Ce e adevărat e că erau şi din ăştia băgaţi prin mulţime, care se făceau că nu au venit decât pentru celebrarea Unirii Principatelor. De-ar şti cât de tare îi trădează mutra, sau înclinarea capului ca să audă mai bine ce vorbesc tinerii.

Am dansat hora, am cântat cuvintele lui Alecsandri, a venit Doamna Teodosia şi a cântat(veteran, femeie puternică, cunoscută de multă lume pentru lupta pe care o duce, sau din cadrul meselor rotunde de la Muzeul Memoriei Neamului).

Cam la fără 10 minute, începeam să trecem drumul, organizaţi, pentru ca reprezentanţii poliţiei să nu aibă motiv să ne facă vreun proces sau chemare la comisariat iarăşi.

În momentul în care am traversat drumul, împreună cu Dom’ Poliţist, lumea s-a mai oprit partea cealaltă de drum, vreo 20 maxim, fiindcă presa mai cerea interviuri. Şi imediat se auzi dintr-o parte:

-Încurcaţi la lume să treacă!!!

Era Dom’ Poliţist.

– Gata, haideţi, ne alungă, împrăştiaţi-vă că nu ne lasă până ce nu dispărem de aici! cineva din mulţime.

Iaca aşa… lăsând negativismul şi nervii pierduţi(ai organizatorilor bravi) într-o parte, vreau să zic că a fost EMOŢIONANT. Frumos, tradiţional, pur Românesc, sincer, spiritual, patriotic, corect.

Momentul cel mai neaşteptat- venirea Doamnei Maria Sarabaş, vocea care cântă cuvintele Horei Unirii. (vedeţi video de la 1 Decembrie, Chişinău)

VIDEO-Discurs

Mâine fac un post nou cu toate linkurile din presă care vor apărea despre ziua de azi şi imagini, care vin tot degrabă. Până când, uitaţi-vă la ştiri.

P.S: Două momente interesante:

1. Vine N4, post TV aproape în întregime cu difuzare rusofonă, cu microfonul spre un participant la horă şi îl întreabă ce se întâmplă aici:

– Nu vă spun nică! Data trecută s-a zis despre mine că sînt catolic! Astăzi ce mai inventaţi?? Nu vă dau nici o informaţie!

(E vorba de protestul anticomunist de pe 24 Decembrie, unde un post TV local, rusofon, a zis la ştiri că protestul a fost organizat de către o asociaţie catolică, care cere respectarea minorităţii respective în statul moldav, şi sărbătorirea Crăciunului pe 25, aşa cum o face Vaticanul. Am căzut jos când am auzit ştirea. Mortală fază!)

2. Vine ProTV să ia interviu unui alt tânăr:

– Nu vreau să vă dau interviu.

– De ce?

– Pentru că sînteţi o televiziune de publicitate, comercială şi anti-naţională!

Sursa: Blogul Iulianei

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ