Astăzi, marele Nicolae Sulac ar fi împlinit 72 de ani

2
87
NICOLAIE SULAC
nicolae sulac

Astăzi, reputatul nostru cântăreţ de muzică populară Nicolae Sulac ar fi împlinit 72 de ani. Ca în fiecare an, în această zi la mormântul său din Cimitirul central de pe strada Armenească din capitală se vor aduna din nou cei care l-au iubit cu adevărat, pentru a-i cinsti memoria. Duminică, 7 septembrie, la baştina rapsodului – Sadâc, Cantemir – s-a desfăşurat o amplă acţiune culturală. Organizată de către Fundaţia „Nicolae Sulac”, la manifestare au participat numeroşi oaspeţi din Chişinău, precum şi artişti amatori din raioanele învecinate.

De la Chişinău au venit fiica interpretului, Doina Sulac, sora Elena Sulac, soţia Svetlana, ultima consoartă, Natalia Verban, clarinetistul Simion Duja, naistul Vasile Iovu, prietenii săi, Alexei Marulea, Victor Plugaru, Gabriela Marulea, Valentin Ciobanu, Anatol Latâşev, Ludmila Scalnâi ş.a. Toţi cei prezenţi şi-au împărtăşit amintiri luminoase din viaţa şi activitatea marelui dispărut. De asemenea, au mai luat cuvântul preşedintele raionului, Andrei Malaşevschi, primarul satului, Ion Şompol, profesori şi elevi de la gimnaziul din localitate.

La manifestare a participat şi viceprim-ministrul Victor Stepaniuc. Între altele, el a promis că muzeul de la Sadâc va fi luat sub ocrotirea Ministerului Culturii şi Turismului. Fiind însă întrebat de către Alexei Marulea când va fi înălţat un monument în memoria marelui rapsod în centrul Chişinăului şi când îi va fi conferit numele lui Nicolae Sulac Palatului Naţional din capitală, din păcate, demnitarul n-a putut oferi un răspuns

concret. Alexei Marulea i-a amintit şi de acţiunea organizată de TIMPUL „Să înveşnicim memoria lui Sulac”, precizând că pe parcursul ultimilor ani au fost colectate mai multe mijloace financiare pentru înălţarea unui monument în memoria cântăreţului. „Spre marele nostru regret, guvernul şi ministerul de resort nu se grăbeşte să ia o decizie în acest sens, dovadă a faptului că numele lui Nicolae Sulac continuă să fie uitat de către cei de la putere”, a mai constatat Alexei Marulea.

Amintim că numele lui Nicolae Sulac îl poartă un festival-concurs de rang naţional al tinerilor interpreţi de muzică populară, precum şi Şcoala de muzică din oraşul Floreşti, în curtea căreia recent a fost inaugurat un bust al artistului.

http://www.voceabasarabiei.com/html/0059.html

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ