Astăzi se împlinesc opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

0
123

 

  1. Comunicat de presă – Platforma Unionistă Acțiunea 2012

Un flashmob de comemorare a victimelor maltratărilor și violențelor din 7 aprilie 2009, de la Chișinău, va avea loc vineri, ora 20:00, în fața Ambasadei Republicii Moldova la București (Aleea Alexandru, nr. 30).

Evenimentul se va desfășura la inițiativa Organizației Studenților Basarabeni din București, a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București.

Sub genericul ‘Noi nu uităm!’, participanții la flashmob vor ține un moment de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009, vor aprinde lumânări și vor solicita autorităților Republicii Moldova să facă dreptate în dosarul ‘7 aprilie 2009’.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/04/07/comunicat-de-presa-platforma-unionista-actiunea-2012-10-27-14

 

  1. Flashmob la Ambasada R.Moldova de la București | Basarabenii marchează 8 ani de la evenimentele din 2009

În urmă cu opt ani, guvernarea comunistă din Republica Moldova a fost dată jos de puterea străzii. Acțiunile au avut ecou și în România astfel că, în paralel cu manifestaţiile din Chişinău, s-au derulat mitinguri de solidaritate în marile centre universitare: în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu. Inima Chișinăului și a Țării au bătut la unison. Pe 7 aprilie 2009 s-a dat startul procesului de Reunire, iar astăzi aducem un omagiu celor care au îndurat abuzuri pentru această convingere a loc”, a declarat Alexandru Rotaru, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

De asemenea, la Chișinău, aripa tânără a Partidului Acțiune și Solidaritate, PAS Youth, va organiza vineri un flashmob dedicat comemorării evenimentelor de 7 aprilie 2009. Evenimentul va avea loc la ora 15:30, în scuarul Catedralei.

http://radiochisinau.md/flashmob-la-ambasada-rmoldova-de-la-bucuresti-basarabenii-marcheaza-8-ani-de-la-evenimentele-din-2009—48747.html

 

  1. Tânăr maltratat pe 7 aprilie 2009: „Se apropiau mașini, ieșeau din ele polițiști, se apropiau și loveau”

Victor Bulgar este unul dintre tinerii maltratați de către forțele de ordine în timpul protestelor din Republica Moldova de pe 7 aprilie 2009.

„Guvernul era înconjurat de Fulger, de mascați, și am fost trântit la pământ. Mai erau niște băieți, 3 sau 4, unii dintre ei fără cunoștință, iar polițiștii dădeau în ei, pur și simplu așa, cu piciorul. Se apropiau mașini, ieșeau din ele polițiști, se apropiau și loveau. Mi s-a spus să mă întorc cu spatele să nu văd cine lovește. Sau mă speriau că se apropie ca eu să mă încordez și râdeau”, povestește Victor.

La scurt timp, groaza din spatele Executivului s-a mutat la comisariatul de poliție. Tânărul a fost urcat în mașină, la volanul căreia era un om al legii.

http://infoprut.ro/46926-tanar-maltratat-pe-7-aprilie-2009-se-apropiau-masini-ieseau-din-ele-politisti-se-apropiau-si-loveau.html

 

  1. Astăzi se împlinesc opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Pe 7 aprilie 2009, protestele au continuat. Circa 30.000 de persoane au ieșit pe străzile Chișinăului, ca să conteste victoria comuniștilor la alegeri, scandând „Vrem alegeri repetate” și „Jos comuniștii”. Liderii PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Unii manifestanți au pătruns în clădirea Parlamentului și în cea a Președinției și le-au incendiat.

În Parlament, manifestanții au ocupat câteva birouri, iar în celelalte se baricadaseră polițiștii. Persoanele care au pătruns în clădirea Parlamentului au aruncat în stradă o parte din mobilier și i-au dat foc. Poliția din capitală a intervenit, utilizând tunuri de apă și gaze lacrimogene. În replică, protestatarii au răspuns acțiunii poliției printr-un „bombardament” cu pietre. În timpul demonstrațiilor, unii dintre manifestanți au agitat steaguri românești, precum au și arborat drapelului României și al Uniunii Europene pe clădirile Parlamentului și Președinției.

http://unimedia.info/stiri/video-astazi-se-implinesc-opt-ani-de-la-evenimentele-din-7-aprilie-2009-131040.html

 

  1. Securitatea frontierei dintre România şi Republica Moldova discutată la Piatra Neamţ

Autorităţile vamale din România şi Republica Moldova s-au întâlnit, vineri, 7 aprilie, la Piatra Neamţ, pentru a pune la punct un plan de măsuri de fluidizare a traficului între cele două state, la punctele de trecere a frontierei. Întâlnirea vine după ce, tot la Piatra Neamţ, prim miniştrii celor două ţări au dat asigurări că traficul la frontiera va fi îmbunătăţit. Sute de cetăţeni români şi moldoveni s-au plâns în ultimul an de o înăsprire a condiţiilor de trecere a frontierei, reprosând excesul de zel al vameşilor şi politiştilor români.

http://zch.ro/securitatea-frontierei-dintre-romania-si-republica-moldova-discutata-la-piatra-neamt/

 

  1. România şi Republica Moldova au pus la punct un plan de măsuri prin care va fi fluidizat traficul la punctele de trecere a frontierei

România şi Republica Moldova au pus la punct un plan de măsuri prin care va fi fluidizat traficul la punctele de trecere a frontierei dintre cele două state.

http://radioiasi.ro/stiri/regional/romania-si-republica-moldova-au-pus-la-punct-un-plan-de-masuri-prin-care-va-fi-fluidizat-traficul-la-punctele-de-trecere-a-frontierei/

 

  1. Studenții și elevii basarabeni din România comemorează opt ani de la violențele produse la Chișinău, când poliția a reprimat un miting în favoarea democrației

La acea dată, zeci de mii de tineri au protestat la Chișinău, București și multe alte orașe pentru dreptate, libertate și adevăr, împotriva dictaturii comuniste și falsificării grosolane a alegerilor parlamentare în Republica Moldova. La Chișinău, acțiunea din 7 aprilie a fost dispersată de forțele de ordine.

La București, acțiunea de comemorare de vineri seară se va desfășura în fața sediului Ambasadei Republicii Moldova. Evenimentul va începe la ora 20.

https://www.romanialibera.ro/actualitate/international/studentii-si-elevii-basarabeni-din-romania-comemoreaza-opt-ani-de-la-violentele-produse-la-chisinau–cand-politia-a-reprimat-un-miting-in-favoarea-democratiei-445829

 

  1. Manifestaţii publice la Chişinău, la 8 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) va organiza în după-amiaza zilei, începând cu orele 15:30, un flashmob de comemorare a evenimentelor care au avut loc acum opt ani în Scuarul Catedralei mitropolitane.

Asociaţia „UNIREA – ODIP’ organizează începând cu ora locală 16:00 un eveniment de comemorare a victimelor violenţelor din 7 aprilie la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, în timp ce tineretul liberal anunţă un flashmob pentru seara acestei zile, de la 18:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, sub genericul „Vrem strada 7 aprilie 2009!’.

http://www.stiripesurse.ro/manifestatii-publice-la-chisinau-la-8-ani-de-la-evenimentele-din-7-aprilie-2009_1189909.html

 

  1. Terenurile pe unde va trece gazoductul Ungheni-Chişinău sunt estimate la 600 de mii de euro

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău este etapa a doua a proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România cu sistemul de transport de gaze din Republica Moldova”. În prima etapă a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni. Premierul Pavel Filip a spus că lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău vor începe în curând şi se vor încheia în 2018. Oficial darea în exploatare a gazoductului este prevăzută pentru 2019, dar lucrările vor putea fi urgentate ca urmare a recentei decizii a Comisiei Europene de a majora de la 10 la 40 de milioane de euro suma grantului oferit Republicii Moldova în aceste scopuri.

http://adevarul.ro/moldova/economie/terenurile-trece-gazoductul-ungheni-chisinau-estimate-600-mii-euro-1_58e6abce5ab6550cb80755dd/index.html

 

  1. Curtea de Apel este de partea președintelui Dodon: Băsescu riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău i-a dat dreptate președintelui Igor Dodon în cazul retragerii cetățeniei fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, anunță că magistrații Curții de Apel i-a făcut dreptate șefului statului, după ce Judecătoria Chișinău a luat o decizie în favoarea fostului lider de la Cotroceni, pe data de 21 martie.

http://independent.md/doc-curtea-de-apel-este-de-partea-presedintelui-dodon-basescu-ramane-fara-cetatenia-republicii-moldova/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ