Asumarea identității naționale românești ia amploare

0
121

Constat cu bucurie că Recensământul Populației, care este în desfășurare acum, a fost un prilej de accelerare a asumării identității naționale românești în Republica Moldova. Astfel, a fost inițiată o campanie cu genericul ”Vorbesc românește, sunt român”, susținută în același timp, pe diferite fronturi, de mai multe organizații din mass-media și din societatea civilă. Primul, în ordine cronologică, a fost ziarul Timpul, cu o serie întreagă de aricole foarte utile și convingătoare pentru publicul larg. A existat și clipulețul promovat de Unimedia și portalul cetățenie.ro.

Dincolo de mediul online, a demarat și o campanie de informare față-în-față. Inițiată de Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, ea a adunat în ultimele două luni sute de voluntari de pe întreg teritoriul republicii. Aceștia, la rândul său, colaborează cu persoanele receptive de la ei din localitate – profesori de limbă română și de istorie, directori de școli, centre culturale, consilieri locali etc. Crește vertiginos și numărul de bloguri și platforme online care susțin recăpătarea și asumarea pe deplin a identității românești. Practic, s-a format o mișcare de tip grassroots, care evoluează de la sine, fără a avea nevoie de un focar principal de susținere. Pentru a ilustra acest lucru prin exemple concrete, vă voi prezenta o însemnare din jurnalul de campanie al Tinerilor Moldovei:

Tinerii Moldovei au ieşit la o plimbare prin Nisporeni, iar impresia rămasă la finele acestei zile i-au inspirat şi le-au umplut rezerva de speranţă. Au fost plăcut impresionaţi de faptul că, din cele aproximativ 200 de persoane pe care i-au întrebat, dacă se consideră români, aceştia în majoritatea au răspuns DA, sunt români în gând şi în suflet!
Oraşul Nisporeni încurajează ideea românismului şi se declară Român la recensământ!

Tot în astă zi, elevii din Liceul Teoretic ”Alexandru cel Bun” din Comuna Vărzăreşti, s-au bucurat de un info desk prin care au fost informaţi despre beneficiile Unirii cu Patria-Mamă, România. De asemenea s-a discutat despre fraudele, care se pot întâmpla în timpul recensămîntului, cît şi despre viitorul pentru care trebuie de luptat. Tinerii au fost plăcut surprinşi să afle că mai mult de 80% dintre elevi se considera români. În buna desfăşurare a discuţiilor, s-au bucurat de ajutorul profesoarei de istorie, Scurtu Margareta, care le-a explicat tinerilor o dată-n plus, istoria neamului şi etniei noastre!

Activitatea Tinerilor Moldovei din Soroca a ajuns să fie lăudată în ziarul local, promovată fiind de profesoara de limbă şi literatură română, Ana Bejan. Se vine cu îndemnul de a lua parte la Recensământ prin asumarea etniei noastre de români, cât şi limbii vorbite, limba română.

“Orbecăim de mulţi ani şi nu ne recunoaştem identitatea.Toate aceste valori sunt raportate la nivelul de demnitate personală şi naţională.”, scrie doamna Ana Bejan în articolul vizat.

Vă îndemnăm să vă păstraţi coloana vertebrală a românului neînfricat, pentru că mâine şi în fiecare zi, este o Zi pentru Adevăr!

Găsiți articolul original cu imagini aici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ