Au fost comemorate victimele foametei

0
24


Anul acesta, s-au împlinit 61 de ani de când Stalin a ordonat pentru Basarabia teroarea foamei. Cu această ocazie, Mişcarea Acţiunea Europeană, Forul Democrat al Românilor din Moldova şi Asociaţia Istoricilor din Moldova au organizat, ieri, la Chişinău, o conferinţă ştiinţifică dedicată victimelor genocidului comunist.

Conferinţa a început cu un parastas în memoria celor decedaţi, oficiat de un sobor de preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Apoi, au fost rostite şase discursuri la această temă. La conferinţă au participat istoricul Ion Buga, cu discursul „Eternizarea memoriei victimelor foametei este un imperativ”, istoricul Gheorghe Paladi, cu „Importanţa surselor orale pentru studierea foametei”, publicista Larisa Turea cu o referinţă la teroarea foamei etc. De asemenea, s-au evocat cazuri concrete din timpul foametei, depistate de istorici pe teritoriul R. Moldova, mai grave fiind cele de canibalism. În cuvântul de deschidere, istoricul Anatol Petrencu o a vorbit despre politica regimului comunist de ocupaţie şi modul în care comuniştii îşi promovau ideile prin înfometare, pentru a-i determina pe oameni să intre în colhozuri. „În general, politica înfometării aparţine lui Lenin, dar a fost preluată şi de urmaşii săi”, a menţionat Petrencu. „E regretabil faptul că actuala conducere a R. Moldova nu a comemorat jertfele acestui genocid. În Ucraina, de exemplu, a fost luată o decizie care condamnă politica de înfometare din 1932-1933, dar la noi conducătorii nici măcar nu doresc să-şi amintească de jertfele foametei . Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind condamnarea crimelor comunismului. Guvernanţii noştri n-au făcut acest lucru, deşi declară că în PCRM nu-s comuniştii de altă dată. Avem obligaţia să nu uităm ce s-a întâmplat şi să-i comemorăm pe cei care au decedat”, a menţionat Petrencu.

Oficial, din cauza foametei organizate în 1946-1947, au decedat 220 de mii de moldoveni. Istoricii însă consideră că numărul victimelor a fost mult mai mare, fiindcă nu s-a ţinut cont de oamenii care au încercat să evadeze din R. Moldova şi au murit pe drum, în afara hotarelor noastre.

Natalia Hadârcă
www.timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ