Au trecut 76 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS

0
220

În urmă cu 76 de ani, pe 28 mai 1940,  trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, teritorii ale statului român la acea vreme. Acest moment negru din istorie a fost marcat prin desfășurarea unui mare steag al României la monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău

Platforma Civică Onoare, Demnitate și Patrie a derulat în cursul acestei seri, în memoria zilei negre de 28 mai 1940, când trupele Armatei Roșii au invadat Basarabia, un eveniment în apropierea monumentului dedicat lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Mulți tineri au venit cu pancarte, bannere și cu un tricolor imens, pentru a transmite mesajul că „Republica Moldova simte românește și trebuie să revină la vechile hotare”.

Anexarea din urmă cu 76 de ani, pe când Carol al II-lea era rege al României, a fost parte a unei înțelegeri secrete dintre Germania lui Hitler și Uniunea Sovietică prin care Carol a fost silit, printr-un ultimatum, să cedeze teritoriile. În acelaşi an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără judeţele Ismail, Chilia şi Cetatea Albă din sud şi judeţele Hotin, Cernăuți și Storojneț din nord, a fost înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Momentul anexării a reprezentat și începutul represiunilor împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate. Aceste teritorii au fost recuperate ulterior, la 26 iulie 1941, de către România, fără mare dificultate, localnicii primind cu brațele deschise soldații români care, însă, au continuat pe urmele aliaților din Axă, o decizie atacată vehement de liderii partidelor istorice de la București. România a pierdut Basarabia și restul teritoriilor recuperate în 1941 după semnarea Tratatului de Pace de la Paris din 1947 în cadrul căruia se stipula că granița va fi trasată conform „înțelegerii” de la 28 iunie 1940.

Sursa: timpul.md

Sursă foto: ziuaveche.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ