Avem nevoie de carte!

2
52

Locuitorii raionului Glodeni nu au acces la carte în limba română. În raion nu mai activează nici o librărie, iar bibliotecile care au mai rămas sunt pline doar cu cărţi în limba rusă sau scrise în grafie chirilică. Insuficienţa cărţii în limba română este resimţită chiar şi la filială de carte românească din oraşul Glodeni a Bibliotecii judeţene „Antim Ivireanu” din Vâlcea, România. Filiala a fost fondată în 1996 şi de atunci, practic, nu a mai fost completată cu fonduri de carte.
Directoarea filialei, Galina Gâru, ne-a spus că biblioteca are peste 300 de cititori cu abonamente, iar fondul de carte constituie, în prezent, 4 300 de exemplare. „este foarte puţină carte. Abonaţii noştri solicită cărţi, titluri pe care noi nu le avem. 4 300 de exemplare este foarte puţin. Din această cauză, mai că nu eliberăm cărţi la domiciliu, ci doar în sala de lectură. Ne-am adresat Bibliotecii judeţene „Antim Ivireanu” din Vâlcea, a cărei filială suntem, să ne facă o donaţie de carte. Sperăm să reuşim, să putem trece cărţile peste hotar fără probleme”, ne-a spus Galina Gâru.
Copiii – cei mai pasionaţi cititori
Ea ne-a mai spus că cei mai frecvenţi cititori ai bibliotecii sunt copiii, care vin să citească cărţile prevăzute de programul şcolar: atât manuale, cât şi literatură artistică. La bibliotecă vin şi mulţi medici, mai ales că biblioteca este amplasată chiar lângă spital. Dar şi persoane care vând la tarabă în piaţă, patroni ai unor întreprinderi individuale, oameni care au afaceri mici şi medii, care vin să citească literatură artistică românească sau ediţiile periodice. Dar cele mai solicitate sunt operele scriitorilor români, dicţionarele şi enciclopediile. Spre surprinderea noastră am constatat că la bibliotecă nu vin învăţătorii, cadrele didactice din oraş.
Contribuţia statului în asigurarea activităţii acestei mici biblioteci este foarte modestă: el asigură doar salariile angajaţilor, cheltuielile de întreţinere a încăperii şi plata pentru abonarea la ziare şi reviste. Biblioteca nu are cel puţin un computer.
Cel mai grav este că lipsesc multe titluri din programul şcolar, lucru pe care l-am constatat şi la biblioteca publică raională pentru copii.
Galina Gâru s-a adresat după sprijin mai multor oameni de afaceri din raion, să contribuie cu ceva bani pentru a procura cărţi noi. Aceştia i-au spus că ar face-o cu plăcere, dar au de achitat mult prea multe taxe legale şi „mai puţin legale”, aşa că nu le mai ajunge bani şi pentru o donaţie de carte.
O concluzie care am făcut-o, după ce am vizitat Filiala din Glodeni a Bibliotecii judeţene „Antim Ivireanu” din Vâlcea, este că asigurarea bibliotecilor cu carte în limba de stat nu face parte dintre preocupările autorităţilor moldovene, atât locale cât şi centrale.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20001&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=13

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ