Banca Mondială va acorda 17 mil. USD pentru îmbunătăţirea accesului moldovenilor la serviciile medicale şi sociale

0
52

Banca Mondială (BM) va acorda R. Moldova 17 mil. USD pentru îmbunătăţirea accesului moldovenilor la serviciile medicale şi sociale. Directorul interimar al Oficiului BM la Chişinău, Ala Pânzari, şi ministrul Finanţelor, Mihai Pop, au semnat marţi, 3 iulie, Acordul de împrumut cu privire la finanţarea Proiectului servicii de sănătate şi asistenţă socială pentru Moldova.

Potrivit Alei Pânzari, proiectul BM va susţine eforturile Guvernului la realizarea unor obiective majore pe termen lung şi mediu: dezvoltarea durabilă social-orientată, reducerea sărăciei şi dezvoltarea resurselor umane, aşa cum sunt stipulate în Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS).

Proiectul va fi realizat pentru o perioadă de patru ani, cu începere din septembrie 2007. Banii vor fi disbursaţi în luna august curent şi vor fi acordaţi în condiţiile concesionale ale Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (AID). Condiţiile AID se axează pe ţările cele mai sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub 885 USD anual. Creditele AID sunt lipsite de dobândă, sunt rambursabile tip de 40 de ani şi prevăd o perioadă de graţie de 10 ani.

Din volumul total al creditului, 12 milioane USD vor utilizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru reconstrucţia Centrelor de sănătate, Oficiilor medicilor de familie din localităţile rurale şi pentru dotarea acestora cu echipament. De asemenea, o parte din resursele financiare vor fi direcţionate la reconstrucţia Spitalului Clinic Republican şi dotarea acestuia cu cel mai performant echipament medical, a menţionat ministrul Sănătăţii, Ion Ababii.

Potrivit lui, la moment încă se evaluează starea celor 381 de centre de sănătate din republică, urmând ca, odată cu disbursarea banilor, să fie stabilit numărul exact de centre care vor fi renovate.

Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş a menţionat că celelalte 5 mil. USD vor fi folosite de ministerul pe care-l conduce la eficientizarea sistemului de prestări sociale. Potrivit ei, asistenţii sociali vor fi dotaţi cu echipamentul necesar, vor fi create soft-uri şi baze de date necesare în munca acestora.

Proiectul este un efort comun al Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare al Băncii Mondiale, Uniunii Europene, Agenţiei Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internaţională, Departamentului Regatului Unit pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), Băncii pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi agenţiilor ONU.

Sursa:info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ