Bârcă Teodor

1
98

La formarea forului legislativ reprezentativ al Basarabiei, în toamna anului 1917, Biroul de Organizare al Sfatului Ţării a vegheat respectarea strictă a repartizării proporţionale a mandatelor în funcţie de numărul populaţiei majoritare din Basarabia şi a etniilor conlocuitoare. Astfel, după cum se stabilise la Congresul militarilor moldoveni, din octombrie 1917, cele 150 de mandate au fost distribuite în felul următor: 105 locuri (70%) – românilor basarabeni şi 45 de locuri (30%) – minorităţilor naţionale. În acelaşi timp, Biroul a urmărit ca reprezentativitatea să fie şi o expresie a spectrului politic, social şi profesional al societăţii basarabene. Respectarea acestei game largi de interese a produs o situaţie destul de interesantă, dar mai ales semnificativă dacă o privim de peste ani: s-a întâmplat ca doi sau chiar trei deputaţi în Sfatul Ţării să fie din acelaşi sat. Astfel soarta a făcut ca, în acei ani tulburi, sătenii de odinioară să devină consăteni-deputaţi şi să se întâlnească după mulţi ani de despărţire tocmai în parlamentul basarabean. Ei reprezentau formaţiuni şi locuri cu totul diferite – mulţi veneau direct de pe front. Unii consăteni-deputaţi erau rude foarte apropiate, iar doi dintre ei erau fraţi. Mai mulţi consăteni-deputaţi au devenit fruntaşi ai Mişcării de renaştere naţională, alţii din contra – lideri ai reacţiunii.

Satele care au delegat câte trei deputaţi în Sfatul Ţării sunt: Răzeni şi Suruceni din judeţul Chişinău şi Slobozia Cuşălăuca din jud. Soroca. Satele care au delegat în Sfatul Ţării câte doi deputaţi, 11 la număr (în ordinea alfabetică a judeţelor), sunt: Sângerei din jud. Bălţi; Corjova din jud. Bender; Volintiri din jud. Cetatea Albă; Bardăr şi Costeşti din jud. Chişinău; Bogzeşti, Ignăţei şi Isacova din jud. Orhei; Popeşti, Tătărăuca Veche şi Tătărăuca Nouă din jud. Soroca.

Teodor Bârcă (n. 12.VI.1895 – † ?) a fost delegat din comuna Costeşti, plasa Ialoveni, judeţul Chişinău, alături de Constantin Bivol în Sfatul Ţării, unde a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România.

Surse: Timpul.md, Wikipedia.org

1 COMENTARIU

  1. GRIGORE VIERU: RIDICA-TE, BASARABIE! (monodrama) Premiera la Uniunea Scriitorilor din Moldova. (12 martie 2009 ) Urmeaza Miscarea facuta de Noua Generatie Educata si Instruita in Spirit Crestin-National care a cutremurat din temelie regimul comunist de ocupatie din Basarabia Martira! (7 aprilie 2009 )

LĂSAȚI UN MESAJ