Basarabeni, în vizită la Mioveni

0
130

 

 1. Întâlnire Iohannis-Şalaru. Ce s-a discutat la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 29 septembrie, cu ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru. 

Klaus Iohannis a evidențiat importanța pe care România o acordă Republicii Moldova, reflectată în sprijinul constant din partea Bucureştiului pentru Chișinău în cadrul relațiilor bilaterale de parteneriat.

De asemenea, ministrul de la Chişinău a adresat mulțumiri pentru sprijinul constant și substanțial al României pentru Republica Moldova în derularea relațiilor bilaterale, precum și în context european.

http://infoprut.ro/45331-intalnire-iohannis-salaru-ce-s-a-discutat-la-cotroceni.html

 

 1. Motoc: România sprijină constant orice demers de apropiere a Republicii Moldova de NATO şi UE

„România sprijină constant orice demers de apropiere a Republicii Moldova de NATO şi UE. În acest sens, constatăm cu satisfacţie că pe dimensiunea NATO există progrese certe în materializarea iniţiativei NATO de consolidare a capabilităţilor de apărare. România e parte a acestor dezvoltări. De asemenea, s-au făcut paşi decisivi în perioada recentă pentru operaţionalizarea unui birou NATO de legătură la Chişinău. În privinţa contextului UE, Republica Moldova e deja prezentă cu activităţi desfăşurate sub egida politicii de securitate şi de apărare comună. (…) Este de dorit o intensificare şi o amplificare a acestei participări a Republicii Moldova la o politică aflată în creştere de profil în această perioadă în UE”, a afirmat Motoc, potrivit agerpres.ro.

http://www.stiripesurse.ro/motoc-romania-sprijina-constant-orice-demers-de-apropiere-a-republicii-moldova-de-nato-si-ue_1154883.html

 

 1. Studenții moldoveni au luat cu asalt căminele studențești din România. Start unui nou an de învățământ

S-a dat startul unui nou an de învățământ pentru studenții moldoveni care au fost acceptați la studii în România.

Pentru că anul de studii începe de la 1 octombrie, aproximativ 100 de studenți din Republica Moldova și Ucraina, bursieri ai statului român, aduși cu două transporturi special organizate, s-au cazat noaptea trecută în campusul studențesc Al. I. Cuza din Galați.

http://unimedia.info/stiri/studentii-moldoveni-au-luat-cu-asalt-caminele-studentesti-din-romania–start-unui-nou-an-de-invatamant-95185.html

 

 1. Parteneriat între Arad și Chișinău

Trei licee, sute de elevi, două țări și multe cadre didactice sunt coordonatele proiectului „Parteneriate educaționale în Republica Moldova”. Parteneriatul încheiat între Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Arad, pe de-o parte, și Liceele Teoretice ,,Ştefan cel Mare” din Chişinău, respectiv ,,Mihai Eminescu” din Leova, de cealaltă parte, presupune familiarizarea elevilor şi profesorilor din cele două licee de peste Prut cu mediul preuniversitar, academic şi cultural din România şi, implicit, cu ceea ce înseamnă modelul educaţional din cadrul Uniunii Europene.

http://www.aradon.ro/parteneriat-intre-arad-si-chisinau/1705974

 

 1. Alegerile şi Unirea: cui să daţi votul şi cine va ieşi preşedinte

Mulţi unionişti se declară nemulţumiţi de faptul că la nivel de clasă politică nu s-a găsit un consens astfel încât forţele unioniste să poată merge înainte cu un singur candidat.

Eu personal consider că acest fapt nu prezintă importanţă şi că este chiar mai bine că nu s-a ajuns la un candidat unionist. În primul rând acesta nici nu putea să existe deoarece în Republica Moldova la ora actuală nu există o figură reprezentativă suficient de puternică astfel încât să se poată impună şi să câştiga încrederea celorlalţi. Asta ca să nu mai spun că la nivelul clasei politice de la Chişinău nu se întrevede nici o figură pe care am putea-o cataloga ca de preşedinte al unei ţări. Candidaţii înscrişi şi acceptaţi trebuie să fie sinceri cu ei şi să recunoască că nu are nici unul un statut specific  unui preşedinte.

http://vox.publika.md/politica/alegerile-si-unirea-cui-sa-dai-votul-si-cine-va-iesi-presedinte-526671.html

 

 1. Basarabeni, în vizită la Mioveni

18 consilieri locali ai Primăriei Măgdăceşti din Republica Moldova, raionul Criuleni, au poposit în această săptămână la Mioveni, pentru un schimb de experienţă cu omologii din oraşul automobilului românesc. Oaspeţii basarabeni au fost întâmpinaţi de primarul Ion Georgescu, viceprimarul Aurel Costache şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş Simona Brătulescu. Reamintim că între cele două localităţi există un acord de înfrăţire, care prevede derularea de proiecte comune în administraţie, educaţie, cultură şi sport.

http://www.ziarulargesul.ro/basarabeni-vizita-la-mioveni/

 

 1. Sanda-Maria Ardeleanu participă la aniversarea Universităţii de Stat Moldova din Chișinău

Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu va participa la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea celei mai mari universităţi din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Chișinău. Sanda-Maria Ardeleanu a afirmat că Universitatea de Stat Moldova, din Chișinău, este parteneră cu Universitatea „Ștefan cel Mare”.

https://www.monitorulsv.ro/Politic-local/2016-09-30/Sanda-Maria-Ardeleanu-participa-la-aniversarea-Universitatii-de-Stat-Moldova-din-Chisinau

 

 1. Apostolii revin Acasă

Inaugurarea monumentului de ieri, 29 septembrie 2016, a fost posibilă datorită altor doi unionişti, sponsori ai acestui monument, verişorii Dumitru şi Vasile Godoroja. Cei doi patrioţi, rude îndepărtate cu Andrei Hodorogea, şi-au asumat în totalitate cheltuielile, sumă ce depăşeşte 13 mii de euro. Ideea de a susţine financiar ridicarea monumentului le-a venit după o discuţie cu Iurie Colesnic, spune Dumitru. Pe viitor, verii Godoroja intenţionează să mai ridice şi o răstignire pe locul unde au fost omorâţi cei doi martiri ai neamului, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea.

„E un eveniment istoric pentru familia noastră, spune Dumitru Godoroja, numele de familie al căruia a fost schimbat din Hodorogea în Godoroja de sovietici în anii 1950. „Tatăl meu, născut în 1934 în regatul României, în toate actele este Hodorogea”, spune bărbatul, în timp ce aşteaptă sfinţirea monumentului.

http://www.jc.md/apostolii-revin-acasa/

 

 1. Ministrul Apărării de la București: România sprijină orice demers de apropiere a Rep. Moldova de NATO şi UE

Ministrul Apărării de la București, Mihnea Motoc, a declarat în cadrul unei conferințe susținute împreună cu omologul său de la Chișinău, Anatol Șalaru, că România sprijină în mod constant apropierea Republicii Moldova de NATO și Uniunea Europeană.

http://infoprut.ro/45339-ministrul-apararii-de-la-bucuresti-romania-sprijina-orice-demers-de-apropiere-a-rep-moldova-de-nato-si-ue.html

 

 1. Specialiști din România și Republica Moldova, cercetări în comun privind securitatea energetică

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, dr. hab., Victor Juc, a avut o întrevedere cu reprezentanții a două centre științifice din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române – Centrul de Economia Industriei și Serviciilor și Centrul pentru Energie Regenerabile și Eficiențe Energetice. La întrevedere au fost prezenți dr. Filip Cârlea, directorul Centrului pentru Promovarea Energiei Regenerabile și Eficiență Energetică, care desfășoară activități de cercetare în proiecte-pilot al Academiei Române, dr. Marina Bădineanu, cercetător științific principal, șef Departament Energie și dr. Cristian Sima, cercetător științific principal, Centrul de Economie a Industriei. Din partea ICJP, la întrevedere a participat, dr. Svetlana Ciumac, cercetător științific coordonator, Centrul Cercetări Politice și Relații Internaționale al ICJP al AȘM.     

http://infoprut.ro/45335-specialisti-din-romania-si-republica-moldova-cercetari-in-comun-privind-securitatea-energetica.html

 

 1. Start alegeri 2016Cum votăm pe 30 octombrie ca să nu pierdem iarăși

Care sunt așteptările alegătorilor de la viitorul președinte și cum trebuie să votăm ca să nu pierdem iarăși, aflați de la câteva personalități, din VOX-ul ce urmează.

Mircea Druc, ex-premier al R. Moldova

Dacă aș avea cetățenia Republicii Moldova (dar nu o am, fiind numai cetățean român), aș participa, desigur, la alegeri. În primul tur, aș vota pentru un candidat-președinte unionist, verificat în timp și spațiu.

Maria Șleahtițchi, scriitoare

Cu responsabilitate și asumat, judecând oamenii după fapte, nu după vorbe și, mai ales, nu după imaginile, adesea lustruite, denaturare sau de-a dreptul false, care li s-au creat candidaților. În contextul unor manipulări fără precedent, cu iz de propagandă, va fi extrem de greu să faci o alegere bună, dar nu imposibil. Iar asta va depinde de gradul de discernământ, pe care îl are fiecare alegător. Sper să nu pierdem, „iarăși”, cum spuneți în întrebare. Dar mă întreb dacă am pierdut noi oare cu actualul președinte? Doar trecerea timpului ne va răspunde.

http://www.timpul.md/articol/cum-votam-pe-30-octombrie-ca-sa-nu-pierdem-iarai–98459.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ