Basarabenii de la Stufstock 5 Greenfest

0
46

Republica Moldova este bine reprezentată anul acesta la Stufstock™ 5 GreenFest, care va avea loc în perioada 16-19 august 2007 la Vama Veche. Nu mai puţin de cinci trupe moldoveneşti vor concerta pe scena amplasată la Marina Park, în Vama Veche: Zdob & Zdub, Gândul Mâţei, Alternosfera, ExNN şi Trigon. În ultimii 10 ani, rockul „moldovenesc” de toate genurile şi subspeciile a cunoscut o efervescenţă de invidiat şi de importat pe piaţa din România.

Vineri, 17 august, vor urca pe scenă Zdob & Zdub, Alternosfera şi ExNN.

Zdob & Zdub nu mai au nevoie de prezentare, sunt deja pe piaţa internaţională, bucurându-se de un mare succes. Poligloţii de la Zdob&Zdub – cântă în română, rusă, rromani şi engleză – fac hard-core cu elemente etno. Puterea lor stă în energia pozitivă pe care o transmit când sunt pe scenă şi rare sunt acele două concerte care să semene unul cu celălalt. Cinci albume, nenumărate concerte pe cele mai mari scene ale Europei, videoclipuri explozive şi naturaleţe. Asta înseamnă Zdob&Zdub.

Băieţii de la Alternosfera cântă rock alternativ. Vor aduce la Vama Veche, de peste Prut, un nou album care atârnă greu în peisajul rock contemporan, poate şi din cauza titlului – „Visători cu ochi de plumb”. Marcel Bostan (voce), Max Koporsky (tobe), Victor Coşparmac (bas), Sergiu Aladin (chitară), Marin Nicoară (chitară), Vitalie Chian (clape).

ExNN sunt foarte tineri. Îşi trag numele de la proverbul latin „ex nihilo nihil”, adică nimic nu vine din nimic. Şi, pentru a demonstra veridicitatea acestui proverb, din talentul lor au ieşit în anul trecut câteva piese care le-au adus glorie pe plan mondial. Au câştigat titlul de „BEST BAND 2006” în SUA şi Discul de Aur din partea Music Aid Organisation. Cântă în limbile rusă şi engleză.

Sâmbătă, 18 august, Gândul Mâţei va încânta audienţa pentru a doua oară la Vama Veche. Gândul Mâţei s-a înfiinţat în anul 1996 şi a debutat în 2002 cu albumul „Cu gândul la ea”. Cântă rock dur, dar melodios, cu elemente hardcore, folk şi jazz. În piesele lor melodia şi aranjamentul domină textul. Îşi definesc simplu muzica – „rock moldovenesc” şi este de notat că sunt toţi absolvenţi de şcoli superioare de muzică.

Jazzmanii de la Trigon îşi vor demonstra virtuozitatea în faţa românilor în ziua de duminică, 19 august, într-un recital de o oră şi jumătate. Trigon poartă în suflet muzica populară, iar jazzul este mijlocul de exprimare pe care l-a găsit pentru a accede la universalitate. Anatol Ştefăneţ, fondatorul Trigon, este considerat numărul unu al violei în Europa, iar Dorel Burlacu cântă fluent pe orice tip de claviatură. Valeriu Boghean, poliinstrumentist şi vocalist, abordează cu fermecătoare muzicalitate saxofonul sopran, cornul sau muzicuţa. Albumul Trigon cu titlul „The Moldova Wedding in Jazz” a primit Grand Prix al Academiei Franceze de Arte.

Sursa: Jurnal de Chisinau

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ