Basarabenii din Caucazul de Nord ii cer carti in romana lui Basescu

1
84

Base
Traian Basescu, invitat, sat, Moldavanskoe, carti romanesti, identitate
Rezerva promovare
Traian Basescu a fost invitat de un sat de basarabeni din Caucazul de Nord, in Federatia Rusa, sa vina in vizita si sa aduca si carti in limba romana, costume si instrumente populare si un profesor de limba romana.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Basescu, locuitorii satului Moldavanskoe din raionul Krimsk, tinutul Krasnodar, Federatia Rusa, spun ca localitatea este una din cele opt asezari de basarabeni din Caucazul de Nord si a fost infiintata de tarani moldoveni din gubernia Basarabia in anul 1873, iar in prezent are aproape 2.500 de locuitori, arata Romanian Global News.

In scrisoarea deschisa, locuitorii satului Moldavskoe il roaga pe Traian Basescu sa-i ajute, impreuna cu autoritatile federale si locale din Federatia Rusa, sa-si rezolve „cateva probleme mari pe care le intampina de foarte multi ani”.

„Va rugam sa ne ajutati cu un invatator de limba romana, care sa fie trimis din Romania, pentru ca si copiii nostri, care invata in limba rusa, sa poata invata limba mamei. Va rugam sa ne ajutati cu carti in limba romana, pentru ca asa carti nu avem deloc in sat. Va rugam sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de costume nationale, pentru ansamblul de copii si pentru ansamblul de adulti din satul nostru. Ne trebuie 15 costume pentru baieti si 15 costume pentru fete si 10 costume pentru barbati si altele 10 pentru femei.

De asemenea, va rugam sa ne ajutati sa primim din Romania un complet de instrumente muzicale populare pentru ansamblul folcloric din satul nostru. Am avea nevoie si de un specialist muzicolog sau muzicant din Romania, care sa conduca orchestra populara din sat”, se mai spune in scrisoarea deschisa.

„Daca nu vom primi ajutor din Romania sau Republica Moldova, in urmatorii zece ani riscam sa ne pierdem identitatea noastra nationala” se mai spune in scrioarea deschisa a satenilor din satul Moldovskoe din Federatia Rusa.

1 COMENTARIU

  1. Pai hai sa le trimitem! Trebuie deschis un cont pt. donatii si incercata o campanie pentru strangerea de fonduri.
    Baza deja exista, trebuie doar putina initiativa.

LĂSAȚI UN MESAJ