Basarabenii s-au solidarizat cu protestatarii din Romania

0
124
Basarabia Eminescu
  1. Basarabenii s-au solidarizat cu protestatarii din Romania – Report.md

Solidari cu protestatarii din Romania, mai multi tineri basarabeni au organizat o manifestatie de sustinere a protestelor pasnice si la Chisinau, in fata Ambasadei Romaniei.

Actiunea a fost anuntata pe Facebook, iar tinerii au venit cu drapele romanesti si cu lozinci de condamnare a actiunilor Guvernului Romaniei care a modificat în noaptea de marti spre miercuri Codul penal si Codul de procedura penala a Romaniei prin ordonante de urgenta. Modificarile urmaresc gratierea unor penali ajunsi la conducerea Romaniei.

http://protv.md/stiri/actualitate/basarabenii-s-au-solidarizat-cu-protestatarii-din-romania-report—1768691.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ProTv-ToateStirile+(Pro+Tv+-+Toate+Stirile)

 

  1. Volumul schimburilor comerciale România-Republica Moldova a ajuns la 1,25 de miliarde de euro, în 2016

Volumul schimburilor comerciale bilaterale între România și Republica Moldova a crescut constat de-a lungul timpului, iar la sfâșitul anului 2016 a ajuns la cifra de 1,25 de miliarde de euro, arată datele oficiale. Informațiile au fost prezentate în cadrul Forumului economic moldo-român, care are loc în cadrul expoziției ”Fabricat în Moldova”.

Rata exporturilor moldovenești pe piața românească era anul trecut de 24 de milioane de euro, potrivit vice-președintelui Camerei de Comerț și Industrie din România,  Adrian Gogulescu. Totodată, România ocupă locul 8 în topul investitorilor străini în Republica Moldova, după capitalul investit și locul întâi, după numărul de firme deschise aici. Adrian Gogulescu a subliniat că relațiile comerciale bilaterale sunt în continuă dezvoltare.

http://radiochisinau.md/volumul-schimburilor-comerciale-romaniarepublica-moldova-a-ajuns-la-1-25-de-miliarde-de-euro-in-2016—45159.html

 

  1. Sute de români au protestat și în Diaspora față de situația din țară

Modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență de către Guvernul Grindeanu a declanşat proteste şi printre românii care locuiesc peste hotare. La Londra, Paris, Munchen, Copenhaga şi Stockholm, oamenii au ieşit în stradă şi au cerut demisia Guvernului dar şi abrogarea ordonanţei, care printre altele dezincriminează abuzul în serviciu atunci când prejudiciul este sub 200.000 de lei. 

În jur de 200 de oameni s-au strâns în faţa Ambasadei României din Dublin, capitala Irlandei, ca să-şi arate nemulţumirea faţă de guvernul de la Bucureşti, dar şi solidaritatea cu protestatarii din ţară. Oamenii au scandat împotriva corupţiei, a şefului PSD Liviu Dragnea şi au cântat imnul naţional, dar şi imnul golanilor din Piaţa Universităţii.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/sute-de-romani-au-protestat-si-in-diaspora-fata-de-situatia-din-tara-661397

 

  1. Produsele din Republica Moldova ar putea ajunge mai uşor în Arad

Întâlnirile cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu parlamentari şi din administraţia centrală din Republica Moldova au evidenţiat necesitatea dezvoltării de parteneriate în multiple domenii, susţine profesorul arădean. Oportunităţile identificate sunt variate: de la agricultură şi desfacerea produselor alimentare, la domeniul energetic, al forţei de muncă şi cel al infrastructurii. ”Cea mai importantă concluzie la care am ajuns în urma acestei vizite în Republica Moldova este oportunitatea organizării unui forum economic, cel mai probabil în Arad, în această primăvară, la care să participe reprezentanţi ai unor firme interesate să se promoveze şi pe piaţa românească, mai concret în zona de vest a României”, a declarat Antoniu Martin, preşedinte pentru România al Centrului Interregional de Advocacy şi Diplomaţie.

http://adevarul.ro/locale/arad/produsele-republica-moldova-putea-ajunge-mai-usor-arad-1_589310ea5ab6550cb80b4f66/index.html

 

  1. Ce cred politicienii din Republica Moldova despre protestele din România

În România nemulțumirile față de decizia Guvernului Grindeanu de a relaxat legislația anticorupție prin adoptarea proiectului de lege privind graţierea cresc de la o zi la alta. De aproape o săptămână, românii protestează în stradă, în speranţa că Guvernul îşi va schimba decizia.

Mai mulţi politicieni de la Chişinău s-au solidarizat cu protestatarii din România, declarând că manifestaţiile din ultimele zile nu ar trebui să fie trecute cu vederea de către Guvernul român. Mai mult, unii politicieni îndeamnă autorităţile române să reacţioneze prompt la proteste, în contextul în care Republica Moldova are nevoie de stabilitate la graniţe.

http://independent.md/ce-cred-politicienii-din-republica-moldova-despre-protestele-din-romania/

 

  1. Parteneriatul economic dintre România și Moldova confirmat prin participarea CCIR la expoziţia Fabricat în Moldova

Reprezentanți ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) au participat miercuri, 1 februarie 2017, la deschiderea oficială a expoziţiei „Fabricat în Moldova”, eveniment ce reprezintă debutul stagiului expoziţional în Republica Moldova. În marja acestei expoziţii, în data de 2 februarie 2017, la Chişinău are loc şi un Forum de afaceri bilateral Republica Moldova – România, la care sunt aşteptați să participe aproximativ 100 de oameni de afaceri din cele două state.

http://www.evz.ro/ccir-prezenta-la-expozitia-fabricat-in-moldova.html

 

  1. Un primar din România și un primar din Rep. Moldova, acord pentru construcția unui pod peste Prut

Primarul comunei Vetrișoaia, județul Vaslui, va încheia un acord cu primarul orașului Leova, în vederea reconstrucției podului de peste Prut de la Bumbăta, distrus în cel de-al Doilea Război Mondial.

http://infoprut.ro/46472-un-primar-din-romania-si-un-primar-din-rep-moldova-acord-pentru-constructia-unui-pod-peste-prut.html

 

  1. Companiile din Prahova, interesate de cooperarea cu antreprenorii din Republica Moldova

Și firmele din Iași sunt interesate să colaboreze cu oamenii de afaceri din Republica Moldova.

Participarea unora dintre cele mai mari companii ieşene la cel mai important eveniment expoziţional din Republica Moldova reprezintă un semnal clar al interesului manifestat de producătorii ieşeni pentru extinderea colaborării cu oamenii de afaceri de cealaltă parte a Prutului. Relaţiile economice dintre Republica Moldova şi România au o dinamică ascendentă, România fiind unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. Această realitate impune crearea unui cadru de comunicare şi dezvoltare a relaţiilor dintre operatorii economici de pe ambele maluri ale Prutului. Mulţumim pe această cale Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi pentru implicarea în organizarea deplasării agenţilor economici ieşeni la Chişinău, parteneriatul dintre municipalitatea ieşeană şi instituţiile reprezentative ale mediului de afaceri materializându-se astfel într-un nou proiect concret”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica, citat de Ziarul Evenimentul.

http://infoprut.ro/46475-companiile-din-prahova-interesate-de-cooperarea-cu-antreprenorii-din-republica-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ