Basarabenii se simt ca acasă la Braşov

0
133

 

  1. Basarabenii se simt ca acasă la Braşov

Peste 1000 de basarabeni vor vizita în aceasta vară România. Actiunea face parte din programul national de înfrățire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Mai multe dintre grupuri vor la Brașov și vor vizita atât municipiul reşedinţă, cât și întreg județul. Organizatorii fac un apel la toti brașovenii să îi întâmpine pe frații de peste Prut și chiar să se înfrățească cu ei folosind platforma online www.basarabia-acasa.ro.

http://newsbv.ro/2016/07/27/basarabenii-se-simt-ca-acasa-la-brasov/

 

  1. Între Republica Moldova şi România va fi construit un nou pod peste râul Prut

Ministrul Transporturilor şi al gospodăriei drumurilor din Republica Moldova, Iurie Chirinciuc, a declarat că între Republica Moldova şi România există mai multe proiecte comune ce ţin de construirea drumurilor şi podurilor. Ministrul susţine că cel mai mare proiect dintre cele două ţări, în domeniul infrastructurii, ţine de construirea unui pod peste râul Prut, pe care va trece Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgul-Mureş.
http://adevarul.ro/moldova/actualitate/Intre-republica-moldova-romania-construit-nou-pod-raul-prut-1_57984c7c5ab6550cb83ca31f/index.html

 

 

  1. Vacanță peste Prut pentru 100 de elevi și profesori din Republica Moldova

Un grup de 90 de elevi cu rezultate înalte la învățătură, învingători ai olimpiadelor/concursurilor naționale și internaționale în anul școlar 2015 – 2016, precum și 10 profesori ai acestora participă în perioada 26 iunie – 02 august, la tabăra de vară „ARC” 2016, desfășurată în Sulina, Tulcea (România).

Programul va cuprinde activități cultural-educative și sportive, de dezvoltare personală, concursuri de cultură generală, proiecții de filme, prelegeri ce se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română dar și aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație românească.

http://independent.md/vacanta-peste-prut-pentru-100-de-elevi-si-profesori-din-republica-moldova/#.V5kF7BKmqM8

 

  1. Românii din Cernăuți solicită înființarea unei grădinițe cu predare în limba română

Reprezentanții comunității românești din Cernăuți au înaintat marți primarului Oleksii Kaspruk solicitarea oficială de a deschide o grădiniță românească în centrul orașului, anexând circa 70 de cereri ale părinților care susţin proiectul de inaugurare a instituţiei preşcolară cu predare în limba română. La întâlnire a participat și consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan.

http://infoprut.ro/44807-romanii-din-cernauti-solicita-infiintarea-unei-gradinite-cu-predare-in-limba-romana.html

 

  1. Mai multe sate româneşti de pe ambele maluri ale Prutului vor să formeze o singură comunitate teritorială

Ambele părţi, primăria comunei Mahala şi cea din satul Ostriţa herţei au convenit să organizeze încă o întâlnire cu sătenii şi să discute despre probleme şi despre intenţia de a forma o nouă comunitate teritorială. Cu doar câteva săptămâni în urmă locuitorii satelor menţionate au purtat un dialog sincer cu primarii din comunele Mahala şi Ostriţa şi cu consilierii locali, în rezultatul discuţiilor avute, deputaţii locali au luat o decizie fermă de a crea Comunitatea teritorială Mahala-Ostriţa, ne-a declarat doamna Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, regiunea Cernăuţi.

http://www.bucpress.eu/social/mai-multe-sate-romane%C5%9Fti-de-2672

 

  1. Primul bust al Regelui Ferdinand I din Republica Moldova a fost dezvelit la Nisporeni

Orașul Nisporeni se poate mândri prin faptul că pe lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, mai are un monument dedicat unei personalități care ținut la pământul acesta dintre Nistru și Prut și a facilitat revenirea lui la civilizația europeană în cadrul statului român unitar. Inaugurarea bustului regelui Ferdinand I a avut loc pe 22 iulie. Mulți oameni care au asistat la ceremonia de dezvelire au aflat și ei, pentru prima dată, cine era cel de-al doilea rege al României. Or, „meritul” dominației sovietice este că a lăsat o pată albă în memoria basarabenilor făcându-i să-și uite personalitățile adevărate. „Monumentul va avea un rol educativ. Cei care nu știau, vor ști de azi înainte cine a fost regele Ferdinand. Așa trebuie educată tânăra generație”, a fost de părere Eugenia Vasile, profesoara la școala de muzică din Nisporeni. Importanța națională a evenimentului a fost marcată de prezența Gărzii de Onoare a Republicii Moldova și a Orchestrei Armatei Naționale.

http://www.romaniaregala.ro/jurnal/primul-bust-al-regelui-ferdinand-i-din-republica-moldova-a-fost-dezvelit-la-nisporeni/

 

  1. George Simion: Vă iubim și vă așteptăm acasă…

România anului 2016 este schimbată cu mult în bine față de cea din anii ’90 – asta poate fi interpretată ca o simplă afirmație de propagandă, așa că cel mai bine e ca oamenii să vadă cu ochii lor care sunt realitățile actuale, cu bune și rele. Oricât ar minți televiziunile și politicienii, ca să ascunzi faptul că justiția funcționează în România și se face dreptate, că drumurile sunt mai bune și că veniturile primite de fiecare cetățean sunt totuși, de 3-4 ori mai mari, înseamnă ori că ești maestrul absolut al magiei ori că ești HOȚ și ții prizonier trei milioane de oameni într-un stat captiv încă de la crearea lui și a cărui singură șansă este Unirea cu România.

http://infoprut.ro/44815-george-simion-va-iubim-si-va-asteptam-acasa.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ