Basarabenii şi pachetele

0
69

Elaine
Interviu cu echipa Elaine DeFleetwood

– Aţi luat, zilele trecute, premiul întâi pentru un mini-documentar. În ce a constat concursul? Cum poate fi văzut ”Pachetul”?

Inyour20s e un concurs sponsorizat de Prigat. Tema a fost „Cum vezi viaţa la 20 de ani”. Au participat 24 de scenarii. Al nostru a fost unul din cele 5 câştigătoare. Am avut o lună pentru a face filmul (video, audio, mixaj, montaj, trailer, poster). Cele 5 filme rezultate au fost, apoi, evaluate de un juriu. Al nostru a câştigat. Filmul poate fi văzut pe www.inyour20s.ro (concurs/echipe finaliste) sau pe www.libertv.ro.

– De ce ar da cineva bani pentru nişte filme fără mesaj publicitar direct?

E o tendinţă apărută odată cu dezvoltarea filmelor homemade (de amator) şi a site-urilor pe care poţi să-ţi postezi creaţiile. Mai multe companii susţin mişcarea, mai ales că cinematografia românească a cunoscut, de curând, o semnificativă creştere calitativă.

– Cum aţi ales subiectul? În ce a constat realizarea?

Am vrut să facem un film despre basarabeni. Ştiam, de la un prieten, poveşti savuroase cu pachete. Am folosit pachetul drept pretext pentru a intra în lumea basarabenilor din Bucureşti. Pachetul e o legătură cu casa şi majoritatea îşi aduc aminte cu plăcere şi devin mai deschişi când vorbesc despre pachet sau când împart din el. Pornind de la pachet, am reuşit să abordăm, apoi, diverse subiecte. Am căutat să surprindem umanul din fiecare personaj, să-l facem să se manifeste natural în faţa camerei şi credem că am reuşit. Ne-ar fi plăcut să facem un film mai amplu, despre basarabenii din Bucureşti, dar durata în care trebuia să ne încadrăm şi ajunul sesiunii ne-au fost potrivnice. Din cele 6-7 ore filmate, am montat circa 8 minute.

– Cine sunt membrii echipei? Cine e Elaine DeFleetwood?

Elaine DeFleetwood e numele unei melodii. Sună interesant şi credem că e potrivit pentru echipa formată din Irina Stelea, Lucian Reniţă şi Octavian Arnăut, o bucureşteancă de la Arte Vizuale şi doi basarabeni – studenţi la Management şi Marketing.

-� De ce credeţi că aţi luat premiul unu? Cine a jurizat? Despre ce au fost celelalte patru filme?

Cred că juriul, format din criticul de film şi directorul TIFF Mihai Chirilov, scenaristul Răzvan Rădulescu şi scriitorul Dragoş Bucurenci, a apreciat căldura şi naturaleţea personajelor şi faptul că am evitat stereotipurile prin care sunt priviţi basarabenii aici. Celelalte filme au fost despre Nema, un student de la UNATC „un pic altfel”, skateri, interviul de angajare şi vârsta de 20 de ani pentru cei care, din diverse motive, n-o trăiesc ca majoritatea.

-� Cine v-a înmânat premiul?

Oleg Mutu.

– Oleg Mutu s-a aflat, la decernare, în calitate de basarabean? Ce v-a zis Mutu la înmânare?

S-a aflat în calitate de invitat de onoare, ţinând cont că a semnat imaginea filmului 432, câştigător recent al Palme D’Or-ului de la Cannes. Poate că a fost anume el şi pentru că e basarabean. Ne-a felicitat şi a zis că aşteaptă şi el pachet de acasă. Vorbea serios şi are peste 30 de ani. Sunt curios să aflu ce conţinea pachetul.

Interviu realizat de Vlad Bolocan

sursa:http://www.jurnal.md/article/3568/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ