Basarabia e România

0
163
  1. Basarabia e România

Şi totuşi, Basarabia e România! Pînă în decembrie 2018, mai sînt doar doi ani. Nu putem sărbători centenarul Marii Uniri fără ca şi la Bucureşti, şi la Chişinău, şi în România cea mai nouă să se strige într‑un singur glas: „Basarabia e România!“. E România? Da, este. Orice s-ar întîmpla după turul al doilea al alegerilor. Timpul românilor a avut mereu răbdare. Şi, ca să încheiem cu cîteva cuvinte ale lui Nicolae Iorga, extrase dintr‑o cuvîntare, „Credinţa mea“, din 1931, cînd devenea prim-ministru al României: „Ce însemnează Basarabia pentru România? Mîna dreaptă a trupului României. Şi ce putea să însemne Basarabia pentru Rusia? O biată provincie acolo, în margine, la care te gîndeşti după ce au fost îndestulaţi toţi ceilalţi, din provinciile cu mult mai preţioase pentru împărăţia rusească. Dar moldoveanul de la ţară, cu tot ceea ce a răbdat, cu tot binele şi cu mai mult rău pe care l-a avut, este omul deştept de la 1812“. Acest moldovean, din 2016 de această dată, după decenii de comunism, deportări, abuzuri, suferinţe, lipsuri şi nevoi, este chemat să voteze din nou pe 13 noiembrie.

http://www.observatorcultural.ro/articol/basarabia-e-romania/

 

  1. Năstase îl felicită pe Băsescu: „Mulţumesc pentru grija pe care o manifestaţi faţă de cetăţenii moldoveni”

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a adresat un mesaj de felicitare fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.

„Cu ocazia zilei de naştere, pe care o sărbătoriţi astăzi, daţi-mi voie să vă felicit călduros, să vă doresc multă sănătate, realizări frumoase şi, bineînţeles, să vă urez tradiţionalul „La mulţi ani!” Profit de această ocazie pentru a vă mulţumi pentru grija permanentă pe care o manifestaţi faţă de toţi oamenii care-şi duc traiul în Republica Moldova, al cărei cetăţean aţi devenit, cu acte în regulă, recent”, se arată într-un mesaj al lui Năstase.

http://independent.md/nastase-il-felicita-pe-basescu-multumesc-pentru-grija-pe-care-o-manifestati-fata-de-cetatenii-moldoveni/#.WBzq28m50Ts

 

  1. Gaze româneşti pentru Republica Moldova

România ar putea acoperi în totalitate necesarul de gaze naturale ale Republicii Moldova începând cu anul 2020, odată cu finalizarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău – este una din concluziile formulate în urma lucrărilor Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România.

 

http://www.romania-actualitati.ro/gaze-romanesti-pentru-republica-moldova-95895

 

 

  1. VESTE BUNĂ! Moldovenii vor putea traversa mai uşor hotarul cu România

Moldovenii vor putea traversa mai uşor hotarul cu România. Din 2017, vămile Cahul și Oancea vor fi comasate în una singură, iar controlul va fi efectuat de echipe mixte moldo-române.

Detaliile au fost discutat astăzi la Comisia interguvernamentală de colaborare economică între Republica Moldova și România.

http://www.publika.md/veste-buna-moldovenii-vor-putea-traversa-mai-usor-hotarul-cu-romania_2801491.html

 

 

  1. Campanie de mobilizare a basarabenilor din Iaşi pentru a-și vota președintele

În primul tur al alegerilor, doar 1.400 de persoane au votat la Iaşi pentru preşedintele Republicii Moldova.

Studenţii basarabeni din Iaşi încearcă să dubleze numărul de voturi înregistrat în primul tur al alegerilor din Republica Moldova la urnele de la Consulatul din Iaşi. Aceştia au demarat o campanie de informare intitulată „Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele“, campanie prin care îi îndeamnă să meargă pe data de 13 noiembrie şi să îşi exercite dreptul de a alege preşedintele. În primul tur al alegerilor au fost înregistrate doar 1.400 de voturi, chiar dacă statisticile privind numărul de basarabeni cu drept de vot care locuiesc în Iaşi este estimat la aproape 10.000.

http://ziaruldeiasi.ro/stiri/campanie-de-mobilizare-a-basarabenilor-din-iasi-pentru-a-si-vota-presedintele–143552.html

 

  1. Cooperare vamală moldo-română: Vizează simplificarea combaterii traficului ilicit de mărfuri

Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din România vor continua implementarea prevederilor Planului de Cooperare. Un Protocol privind prelungirea valabilității acestuia a fost semnat astăzi de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, și Vicepreşedinte ANAF, coordonator al
Direcției Generale a Vămilor, Dorel Fronea.

http://independent.md/cooperare-vamala-moldo-romana-vizeaza-simplificarea-combaterii-traficului-ilicit-de-marfuri/#.WBzqlcm50Ts

 

  1. Ministerul Economiei: schimburi comerciale de milioane de dolari intre Romania si Republica Moldova

Romania este primul partener comercial din UE al Republicii Moldova, cu o pondere de 31,6%, si ocupa locul 1 in comertul exterior al acestei tari. In august 2016, schimburile comerciale ale Romaniei cu Republica Moldova au fost de 873 milioane dolari, conform Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/204460/ministerul-economiei-schimburi-comerciale-de-milioane-de-dolari-intre-romania-si-republica-moldova.html

 

 

  1. Borc: România rămâne un partener de încredere al Chișinăului în procesul de reforme necesar cetățenilor Republicii Moldova

România rămâne un partener de încredere al Chișinăului în procesul de reforme necesar cetățenilor Republicii Moldova, a declarat, vineri, viceprim-ministrul, Costin Borc, ministrul Economiei, după lucrările sesiunii a IX-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România, desfășurate le Chișinău.

http://www.agerpres.ro/economie/2016/11/04/borc-romania-ramane-un-partener-de-incredere-al-chisinaului-in-procesul-de-reforme-necesar-cetatenilor-republicii-moldova-20-42-03

 

  1. „Satul Bardar o vrea pe Maia Sandu Preşedinte”

Satul Bardar din raionul Ialoveni, care este situat la o distanţă de 24 km de Chişinău, i-a acordat Maiei Sandu cele mai multe voturi din toată Republica Moldova, circa 86%. Din 2.330 de voturi valabil exprimate, 2.002 au mers către Maia Sandu, restul fiind pentru Igor Dodon, Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu. Localnicii spun că s-au mobilizat deoarece vor o schimbare şi s-au săturat de promisiuni şi vorbe goale.

http://www.jc.md/satul-bardar-o-vrea-pe-maia-sandu-presedinte/

 

  1. Restaurat cu sprijinul României, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei își deschide porțile

Muzeul Național de Artă al Moldovei își va deschide sâmbătă porțile pentru publicul larg, după ce s-au încheiat lucrările de restaurare finanţate din grantul de un milion de euro acordat de către Guvernul României. Autorul proiectului de renovare este arhitectul Gheorghe Bulat.

http://infoprut.ro/45667-restaurat-cu-sprijinul-romaniei-muzeul-national-de-arta-al-moldovei-isi-deschide-portile.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ