Basarabia la răscruce: Noul val şi Garda veche

0
59

Cine n-are bătrîni să şi-i cumpere…
Această maximă circulă din secol în secol. Şi de fiecare dată îi dăm aceeaşi interpretare.
Şi iată, încep să scriu cu gîndul şi la bătrîni, Garda veche, şi la mai tineri – Noul val.
Mai toată opoziţia noastră e de acum bătrînă. Cel puţin, ca vîrstă politică. Parlamentarii din opoziţie au trecut binişor de vîrsta medie. Liderii partidelor, cu atît mai mult. Noul val are pe moment doi reprezentanţi – Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă. Doar doi! Mai recent, în AMN, s-a înscris ca promotor al Noului val Gheorghe Susarenco. Iar înaintea tuturor – politicieni-parlamentari sau din afara Parlamentului, electoratul care a votat comuniştii sau opoziţia – Basarabia. Nu-i poţi spune Basarabiei şi altfel decît că e o palmă de pămînt cu rădăcini istorice româneşti. Şi această palmă de pămînt, cu o mînă de oameni, stă cu fruntea încreţită. Cînd e cu fruntea încreţită, omul caută unica soluţie. Şi Basarabia, la sigur, caută unica soluţie. Dar nu are şi timp – o veşnicie. Are mai puţin decît ţine pînă la alegerile parlamentare. Pentru că să trec şi la un proverb de-al nostru – porcul în ajun nu se îngraşă. Să mai dau şi o zicală – dă, Doamne, evreului, mintea de pe urmă a moldoveanului. Adică, noi gîndim şi bine, mai ales post-factum. Să mai dau un proverb – după război, mulţi eroi.
În Basarabia e război pentru putere. Nu şi pentru Basarabia. Şi mai precizez: pînă în prezent, lupta politică s-a dat numai între taberele constituite din Garda veche. De fiecare dată cîştigul a fost de partea celor mai titraţi în ierarhia sovietică. Adevărat, Snegur a beneficiat şi de un vîntişor naţional. Lucinschi – numai de experienţa de la Moscova şi din Tadjikistan. Voronin – mai ales de epoleţii de general. Victoriile lor au avut rezonanţă cu preponderenţă de ordin personal. Iară Basarabia a rămas tot cu fruntea încreţită. Un alt război, cu aceleaşi armate, e cu aceiaşi sorţi – tot Garda veche. Basarabia – tot cu fruntea încreţită. Adică, nu se schimbă chiar nimic. Astfel, cu electoratul pe care-l are, Basarabia se sufocă. Are şi nu prea răbdare să aştepte schimbarea care întîrzie.
Voronin, ca strateg, a rărit Garda veche. A uitat de Stepaniuc, s-a lăsat de Ostapciuc. Caută octombrei şi comsomolişti, tineri membri de partid… Opoziţia mai a noastră nu are nevoie de octombrei, dar nu are nici membri de partid mai tineri printre parlamentari. Dintre puţinii mai tineri e Vlad Filat, care s-a lăsat de Diacov, şi-a creat propriul partid, se înscrie în Noul val şi ca vîrstă, şi înţelege să lupte nu doar mai altfel. Chiar altfel.
E prea devreme să cîntărim şansele în confruntarea Filat-Roşca, Filat-comuniştii. Dar nu e o confruntare similară cu cele care au mai fost între sau în celelalte campanii electorale. E spre ceea ce caută fruntea încreţită a Basarabiei – Schimbarea. E şi ceea ce aşteaptă Basarabia – Noul val. Şi iată, îmi sare în ajutor un alt proverb: cu o rîndunică nu faci primăvara. În schimb, Garda veche din opoziţie e cîtă frunză şi iarbă. O considerăm şi a noastră. Numai că, trecută prin sita scrutinelor, nu întruneşte niciodată cît aşteaptă Basarabia. Cîştigă cît să rămînă ca o condamnată, doar opoziţie. În această postură însă nu-i dă Basarabiei nici tu gură de aer, nici tu mînă de ajutor. Opoziţiei – Garda veche nu-i ajung mereu voturi. Îmbătrîneşte şi ne îmbătrîneşte. Şi nu mai apucăm Schimbarea.
Şi totuşi, bate la uşă. Pot scrie fără să exagerez – Basarabia geme şi o aşteaptă.
Schimbarea şi Noul val pot intra numai dacă pune umărul partea care e mai a noastră din Garda veche. Cum zice şi maxima – cine n-are bătrîni să şi-i cumpere. Să stea şi aceşti bătrîni o noapte cu fruntea încreţită cum stă Basarabia. Şi vor găsi, cu adevărat ca nişte bătrîni, unica soluţie. În fruntea încreţită a acestor bătrîni e unica şansă pentru Basarabia. Şi Schimbarea e la discreţia lor. Şansa e Noul val. În consecinţă, şi formula – Noul val şi Garda veche cernută printr-o sită cît mai deasă. Garda veche, aşa mi se pare, trebuie să-şi dea acum votul pentru Noul val. Şi Basarabia va rosti, să rămînă şi să se treacă din secol în secol – cine n-are bătrîni să şi-i cumpere!
Da, în Basarabia e loc pentru toţi. E cîte o gură de aer şi cîte o gură de pîine pentru fiecare.

http://www.jurnal.md/article/6802/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ