Basarabia pământ… moldovenesc?!

27
1369

Dacă la începutul anilor ’90 militam pentru limbă, identitate, alfabet latin, românism – astăzi e în trend să militezi pentru moldovenism. Chișinăul și celelalte orășele din Republica Moldova au fost împânzite de panouri roșii pe care scrie ostentativ ,,Mândriți-vă că sunteți moldoveni!”. Și, din păcate, lucrurile nu se opresc aici. Fostul candidat la primăria capitalei, Igor Dodon, a lansat campania ,,Iubesc Moldova!”, promovând un „naționalism” distorsionat, o identitate alternativă, un moldovenism mai periculos decât cel promovat de Stalin acum mai bine de jumătate de secol. O astfel de campanie socială riscă să zdruncine din ce în ce mai tare (in)stabilitatea societății din R. Moldova în contextul în care populația este împărțită, practic, în două categorii – susținătorii identității româneşti și susținătorii identității moldovenești.

Această situație nu este decât o altă dovadă că, în loc să evoluăm spre stabilitate, spre mai bine, noi, de fapt, rămânem în aceeași mocirlă, mutându-ne doar dintr-un loc în altul. Mă întreb pentru ce am ieșit în ’90 în Piața Marii Adunări Naționale cerând limbă, identitate, alfabet latin dacă 20 de ani mai târziu renegăm limba și identitatea pentru care am ieșit în stradă? Nu vi se pare paradoxal totuși? Mă întreb pe unde s-a produs vreo greșeală? A cui vină este? Și de ce nu ne mai pasă? Am luptat pentru niște idealuri, iar câțiva ani mai târziu nu ne mai pasă cum se numește limba pe care o vorbim, care ne este identitatea, cum ne numim –români sau moldoveni, popor distinct de cel de pe actualul teritoriu al României.

Consider că nu este absolut deloc întâmplătoare această intensă campanie de promovare a moldovenismului. Nici panourile publicitare marca moldoveni.md nu au fost plasate întâmplător în orașele noastre. Nici multe alte acțiuni pe care le întreprinde clasa politică din Republica Moldova, indiferent de culoarea politică. Am ajuns să nu mai cred în niciunul din ei pentru că Marian Lupu vorbește limba română cu accent bucureștean, dar se declară moldovean, Vlad Filat este pragmaticul care nu face parte din nicio tabără, Voronin a rămas același comunist devotat cauzei nobile de a promova ideologia sovietică, Igor Dodon se folosește de Ștefan cel Mare, de identitatea regională moldovenească pentru a justifica și pentru a răspândi virusul moldovenismului într-o societate și așa mult prea încrezătoare și cu o mentalitate sovietizată. Cu așa clasă politică, mai punând în calcul și sărăcia excesivă, educația precară, corupția la scară largă… e aproape firesc să nu ne pese ce identitate abordăm, cum se numește limba noastră maternă și dacă rușii din țară de consideră țărani.
Promovarea moldovenismului este un pericol pe care nu-l conștientizăm cu adevărat. Ne revoltăm din când în când, mai protestăm pe Facebook sau pe Twitter, comentăm articole pe Unimedia, dar nu facem aproape nimic. Dacă vom ignora adevăratul pericol în ceea ce privește moldovenismul, peste 10 ani limba română va ajunge să fie doar o amintire. Vom vorbi aceeași limbă împestrițată cu rusisme și moldovenisme inventate, istoria românilor va fi înlocuită cu istoria moldovenilor etc.

Mă deranjează atunci când mi se bagă pe gât moldovenismul pe care l-a născocit Stalin doar pentru a ne face să ne îndoim de legăturile de sânge cu românii de dincolo de Prut. Și mai mult mă deranjează că noi nu conștientizăm gravitatea acestui curent în societatea noastră. La final mă mai întreb dacă Basarabia este în continuarea românească sau doar pământul a rămas românesc, iar oamenii sunt moldoveni?!

Autor: Lilia Cazacu pentru Info Prut

27 COMENTARII

 1. Draga Lilia,

  eu sunt un sustinator al moldovenismului. Am sa incerc sa iti dau, pe scurt, cateva argumente care sustin aceasta idee si care contrazic cele spuse de tine.
  -Natiunea moldoveneasca exista din cele mai vechi timpuri iar principatul Moldova a fost infiintat in anul 1359…din cele mai vechi timpuri ne-am numit moldoveni, nu romani, chiar daca vei gasi in unele letopsete argumentul ca „de la rim ne tragem” totusi, termenul moldova, (moldovan, limba moldoveneasca) e cel care domina.
  -Chiar si de originea noastra ca fiind „de al rim” ma indoiesc. Stim astazi (spre deosebire de cei care au scris letopisetele) ca romanii au ramas circa 180 de ani pe aprox 20% din teritoriul Romaniei de azi. Iar acei „cetateni romani erau de diferite etnii, numai romane nu…galici, hispanici, germanici, sirieni parca… Ai sa ma intrebi de ce vorbim atunci o limba care se trage in mare parte din latina vulgara. Eu o sa raspund ca si in america centrala si de sud se vorbeste spaniola, in africa franceza etc. Ocupantzii isi impun limba,ca si la noi cu rusa. Eu cred ca noi, moldovenii, avem in comun dpdv „genetic” cu vechii romani cam la fel cat au negrii din africa de sud cu olandezii, mexicanii cu spaniolii etc.
  – Problema identitatii moldovenilor nu este o problema decat in mintea romanilor, noi si in evul mediu si in timpul ocupatiilor tariste si sovietice am stiut in permanenta CE SUNTEM. De ce Moldoveni si nu Romani? Simplu, daca in evul mediu avem identitati nationale diferite (moldovan,valah etc) , din sec 18 acestea au evoluat intr-una singura, cea romaneasca, in urma unirii mici de la 1859. Noi, fiind rupti de fratii de peste prut, nu am evoluat catre aceasta identitate si am ramas la cea „originala”, moldoveneasca. Ce e important de inteles aici e ca noi nu ne construim o identitate noua, ci o promovam pe aceea a parintilor, buneilor si buneii buneilor nostri care isi spuneau MOLDOVENI.
  -„a răspândi virusul moldovenismului” daca tu ca moldovanca vorbesti asa eu cred ca mai degraba tu esti infectata cu virusul romanismului. Mi-ar fi putin rusine in locul tau.
  – aceasta miscare de promovare a „moldovenismului” cred eu ca a fost infiintata ca sa mai opreasca din avantul propagandei romanesti, si bine face. Nu am nimic impotriva fratilor romani, sustin prietenia dintre natiunile noastre, dar nu imi doresc unirea si absorbirea identitatii mele nationale in cea romaneasca.

  Multumesc

  • Cine a scris letopisetele ? Cronicari, oamenii cei mai de incredere si intelepti ai principelui. Cei mai impornanti cronicari au fost in Principatul Moldovei. Cronicari Moldovei au fost primi care au scris despre originea comuna ai populatiei bastinase din Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Si in zilele noastre cei mai patrioti romani sunt in Veche Moldova a lui Stefan cel Mare. Teoria despre poporul moldovean este o propaganda sovietica.

   • Dany,
    http://ro.wikisource.org/wiki/Letopise%C5%A3ul_%C5%A3%C4%83r%C3%A2i_Moldovei%2C_de_c%C3%A2nd_s-au_desc%C4%83lecat_%C5%A3ara

    asta e Letopisetul Tarii Moldovei, uita-te de exemplu la pct 2. nu scrie limba romaneasca ci limba moldoveneasca iar daca o sa te ambitionezi sa il citesti cap coada o sa vezi ca termenul dominant e cel moldovensc. Asta e o dovada ca din vremurile alea oamenii de-aici s-au numit moldoveni.

    Nu ma intelegeti gresit, nu neg legatura de sange cu fratii romani, dar de la asta pana la o unire e cale lunga, de altfel si tarile baltice nu sunt unite, rusia ucraia si belarus desi sunt practic acelasi popor slaviic de est sunt tot state separate, cehia si slovacia sun separate si exemple mai sunt cu duiumul.

    • Sunt impresionat ca ai raspuns atat de rapid ! Si eu sunt roman din Vechea Moldova si sunt stupefiat de aceste teorii aberante despre moldovenism. Toate aceste adevaruri sunt rastalmatite de niste oameni spalatati cu totul la creier. Menirea acestora este sa mentina Republica Moldova in sfera de infuenta a Rusiei. Imi pare rau de tine si ceilalti care gandesc dupa voita rusilor.

     • Dani, spune-mi ce „teorii” te stupefiaza asa, poate reusesc sa te lamuresc.
      De unde esti de loc din Moldova?

     • Sunt din Bacau si am o varsta care a cuprins comunismul din Romania din plin. De aceea aceste teorii care ma stupefiaza sunt foarte bine cunoscute de mine. Istoria si geografia sunt pasiunea mea. Cu lamuriile care vrei sa mi le dai sunt bine cunoscute de mine avand cunostinte in Republica Moldova si din Regiunea Cernauti, Ucraina. Am citit comentariile tale si m-am lamurit ca esti un roman cu creirul spalat.

    • @dany
     un creier spalat e un creier curat 🙂
     acum serios, banuiam ca esti roman si nu moldovan de-aici de la noi. E uimitor cum catalogati voi mankurti, spalti pe creier ca. 80% din populatia cu care vreti sa va „uniti”.

 2. ma crucesc ,fac crucea mare sa vad cu ochii mei un spalat pe creier ,care stie ca invatat o istorie mincinosa a rusilor se complace in ea .

  o scurta istorie adevarata ,sa vada si spalatii pe creier .

  DIN CELE MAI VECHI VREMURI PE PAMANTURILE NOASTRE AU ACTIVAT CULTURI DE BASTINASI PRECUM CULTURA CUCUTENI, GUMELNITA , CRIS -STARCEVO,ALTELE .

  PROCESUL DE ETNOGENEZA A THRACILOR NORD SI SUD DUNARENI.

  INCEPAND CU MILENIUL 2 INAINTE DE HRISTOS VIN PE TERITORIIILE ROMANESTI DE ASTAZI ,UNGURESTI,UCRAINIENE ,BULGARESTI. SARBESTI O POPULATIE EURO-ASIATICA DE TRIBURI ,VORBITORI DE LIMBA INDO-EUROPEANA SI SE STABILESC [ESTE POPULATIA AUTOHTONA DEJA EXISTENTA .

  IN URMA UNIUNII DE POPOARE ,CEL INDOEUROPEAN CU POPULATIA BASTINASA , RASAR CEEA CE NOI NUMIM ACUM TRACI[THRACI] CORECT SPUS .

  ACESTI THRACI ERAU ORGANIZATI IN TRIBURI SI AICI ENUMAREM TRIBURI DE LA SUD SI NORD DE DUNARE :

  AGRIANII,ALBOCENSII,ALETOII, CICONII, ARSIETAII,ARTACII,ASTI,CORALII, COSTOBOCII, MOESII, DRUGERII, DACII, GETII, DRUGERII,ETC,ETC

  ACEASTA POPULATIE THRACICA STABILITA DE LA GRANITELE GRECIEI PANA SUS APROAPE DE GRANITA DE NORD A POLONIEI SI LITUANIA .

  UN SINGUR POPOR ,POPORUL THRAC,ORGANIZAT IN TRIBURI.
  INSUSI OAMENII GRECI ATESTA EXISTENTA UNUI POPOR THRAC LA NORD SI SUD DE DUNARE ,LA SUD DE DUNARE PANA DUPA MUNTII HAEMUS .

  CU TRECEREA TIMPULUI,INSA SE VEDE EVOLUAREA LIMBII THRACICE LA NORD DIFERIT DE LIMBA THRACICA DE SUD .

  ACCEASI LIMBA , 2 DIALECTE .

  SE ATESTA DOCUMENTAR PRINCIPALE TARI THRACICE ,THRACIA LA SUD DE DUNARE SI DACIA LA NORD SU SUD ,AMINTIM DACIA LUI BUREBISTA .

  BUREBISTA ,MARE RAZBOINIC A UNIT TRIBURILE THRACICE DE ACEEASI LIMBA PE CALE AMIABILA SAU CU RAZBOI INTR-O SINGURA TARA NUMITA SI DACIA .

  STATUL DAC CONDUS DE BUREBISTA SE INTINDEA DE LA NIPRU, PANA LA DUNAREA MIJLOCIE .

  IN ACEST TIMP, REGIONALISMELE VORBITE IN FIECARE TRIB S-AU STERS ,S-AU UNIFORMIZAT ,ASTFEL POPULATIA VORBEA O LIMBA THRACICA UNIFORMA DE LA NIPRU IN EST PANA LA DUNARE IN VEST .

  DUPA STATUL LUI BUREBISTA ,DACIA S-A DIVIZAT IN 4 APOI IN 5 STATE ,TOATE CU ACEEASI LIMBA .

  STATUL CONDUS DE DECEBAL.

  DECEBAL ,ALT PATRIOT THRAC ,GHIDANDU-SE DUPA SUCCESUL LUI BUREBISTA , A DORIT SI EL SA FACA O UNIUNE A TARILOR PE TERITORIUL DACIEI, FAURIND UN STAT DAC ,MAI MIC SI MAI PITIC INSA .

  LA SUD DE DUNARE DEJA POPULATIA THRACA ERA INGHITITA DE IMPERIUL LATINA SI INCEPUSA LATINIZAREA LIMBII THRACICE .

  LA NORD A INCEPUT MAI TARZIU DATORITA REZISTENTEI THRACILOR DIN DACIA ,SUB COMANDA LUI DECEBAL.

  DUPA 106 DUPA HRISTOS , O MARE PARTE A THRACILOR A INTRAT SUB DOMINATIE LATINA SI IN URMA LATINIZARII LIMBII THRACE SE NASTE O NOUA LIMBA ,INTRE NIPRU SI DUNARE ,LIMBA ROMANA .

  LA ANUL 600 LIMBA ROMANA CU I DE LA IMPARAT ERA DEJA FORMATA IN LIMBAJ SI GRAMATICA .

  ARIA ETNOGENEZEI ROMANILOR ESTE CUPRINSA DUPA CUM SPUN SI ISTORICII OCCIDENTALI SI CEI ORIENTALI INTRE NIPRU LA EST SI DUNARE LA VEST .

  DUPA ANUL 650 DUPA HRISTOS ,VINE INVAZIE DE SLAVI VENITI DIN CAMPIILE ASIATICE DE NORD .

  SLAVII FORMATI DIN TRIBURI VORBEAU O SINGURA LIMBA .

  ACESTIA S-AU STABILIT PE TOT TERITORIUL POPULAT DE ROMANI FIE DE ROMANII DIN SUDUL DUNARII FIE DE CEI DIN NORD .
  INSA LIMBA ROMANA A NOASTRA NU A SUFERIT MODIFICARI NICI GRAMATICALE ,CI VA IMBOGATI LEXICUL ROMANESC .

  DACA IN PRIMA FAZA SLAVII AU OCUPAT TERITORIUL ROMANESC DE LA NORD DE DUNARE , ACESTIA AU FOST ALUNGATI LA SUD DE DUNARE SI

  SURPRIZA .

  AU VAZUT CA AICI POPULATIA ROMANEASCA ESTE FOARTE DELASATOARE ,LASANDU-I SA FACA CE VOR PE TERITORIILE ROMANESTI SUD-DUNARENE .

  ASTFEL PESTE POPULATIA ROMANEASCA DE LA SUD DE DUNARE ,AU REUSIT SA-SI CLADEASCA NEDREPTATEA .

  NEDREPTATEA NATIUNII NOASTRE ,UN STAT SLAV IN CARE POPULATIA MAJORITARA ERA ROMANEASCA .

  PANA PRIN ANII 1300 AU FOST CONDUCATORI DE STAT SLAV NUMIT BULGARIA ,ROMANI GET BEGET .

  DAR IATA CA DATA CU POPULATIA SLAVA CARE ASI FACU STAT BULGAR ,VIN SI SLAVII SARBI .

  ACESTIA ASI FAC STAT LA SUD EST DE ACTUALA ROMANIE SI INCEP EXPANSIUNEA PRIN TERITORIILE NOASTRE ROMANESTI DIN MOESIA INFERIOR SI MOESIA SUPERIOR DE LA SUD DE DUNARE .

  LA ANII 1300 INCA SE MAI STIPULA UN STAT ROMANESC LA SUD DE DUNARE NUMIT TARATUL DE VIDIN ,CU LIMBA ROMANA CARE AVEA RELATII ECONOMICE CU MUNTENIA ,TARA ROMANEASCA .

  IN EST INSA AMITIM DIN ANALELE ISTORIEI SI TARA BRODNICILOR SAU TARA BOLOHOVENILOR ,TARI ROMANESTI DE LA NORDUL TRANSNISTRIEI IN SUS .

  O DATA CE SLAVII INCEP SA ASI FACA SIMTITA PREZENTA IN TERITORIILE ROMANESTI SI MAI SUS ,CELE UNDE MAI ERAU POPULATIE NEROMANIZATA ,NUMITI SI DACI LIBERI ,ANUME ACEASTA POPULATIE NEROMANIZATA DE BUNA VOIE SI NESILITA DE NIMENI SE SLAVIZEAZA ,SI MENTIONAM ASTFEL STATUL KIEVIAN ,CU LIMBA SLAVA .

  DIN PACATE PENTRU NOI, SECOLELE AU TRECUT SI SLAVII AU DEVENIT DIN CE IN CE MAI PUTERNICI PANA S-A DECIS SA SE FACA UN STAT CU NUMELE DE UCRAINA .

  LA INCEPUT UNUL DESTUL DE MICUT ,A FOST PIATRA IN GATUL ROMANILOR ,PENTRU CA ODATA FORMAT ACEST STAT UCRAINA , TERITORIILE ROMANESTI AU INCEPUT SA FIE SUPUSE SLAVIZARII CONTINUE .

  ESTE ATESTAT DOCUMENTAR CA LA 1600 TARILE ROMANE SE INTINDEAU DE LA NIPRU PANA LA TISA .

  GRANITA ROMANITATII LA 1600 IN VREMEA LUI VITEAZU MIHAI ERA PUSA PE NIPRU ,IAR PARTEA DINTRE NIPRU SI BUG ERA DENUMITA UCRAINA ,NUME CE SE TRADUCE -LA MARGINE ,LA MRGINEA CUI?

  A ROMANITATII BINEINTELES ,
  ACOLO ERA GRANITA ,VAMA NOASTRA ,NATIUNII ROMANE .

  LA 1741 ,PRIN NAVALIREA SLAVILOR ,TARATUL RUSIEI GRANITA ROMANITATII S-A MUTAT PE BUG SI ASTFEL UCRAINA SAU TINUTUL DINTRE NIPRU SI BUG A FOST STERPELIT DE SLAVI,URMAND DEZNATIONALIZAREA NOASTRA .

  PENTRU CA ROMANII NU AU DAT SEMNE DE REVENIRE IMPERIUL RUS A NAVALIT CU RAZBOI ASUPRA TRANSNISTRIEI ROMANESTI SI LA 1791 ,MUTA GRANITA MOLDOVEI PE NISTRU,LA 1812 ,STIE TOATA LUMEA GRANITA ROMANITATII ESTE PUSA PE PRUT ,CAND IMPERIUL TARIST IA SI PARTEA DE RASARIT A MOLDOVEI ISTORICE .

  REFERITOR LA MOLDVENI,BANATENI,OLTENI,DOBROGENI.

  IATA PRECUM SI LA TRIBURILE THRACICE CARE VORBEAU O SINGURA LIMBA ,DAR ERAU DENUMITE ALTFEL,ASA AVEM ACUM SI NOI ROMANI ,DENUMITI DUPA LOCUL IN CARE LOCUIESC ,TRANSILVANENI, DUPA TRANSILVANIA ,BANATENI,,DUPA BANAT ., MARAMURESENI,DUPA ,MARAMURES, OLTENI, MUNTENI ,DUPA MUNTENIA , MOLDOVENI, DUPA MOLDOVA ,DOBROGENI,DUPA DOBROGEA ,TIMOCENI,DUPA TIMOC, TRNASCARPATIENI,DUPA REGIUNEA FOSTA ROMANEASCA TRANSCARPATIA .

  DESI O SINGURA NATIUNE ,O SINGURA LIMBA ,VORBITA CU DIFERENTE FACUTE DE REGIONALISME ,DAR ACCEASI LIMBA , AVEM TOT FELUL DE DENUMIRI ALE ROMANILOR ,

  ACESTIA ASI ZICEAU DIN CELE MAI VECHI TIMPURI ROMANI,CU I DE LA IMPARAT ,DAR CA LOC UNDE LOCUIESC SE IMPART IN NUMELE MAI SUS MENTIONATE .

  DE REMARCAT ASUPRA UNEI REALITATI,MOLDOVENII, NU SUNT MAI IMPORTANITI CA MARAMURESENII,SAU MAI IMPORTANTI CA MUNTENII, SAU CA BANATENII,

  EI FORMEAZA UN SINGUR POPOR ROMANESC ,SI DENUMIREA VINE DE LA LOCUL IN CARE SE AFLA ,MOLDOVA ,BANAT , MARAMURES , DOBROGEA .ETC .

  MOLDOVENISMUL SI SPALAREA PE CREIER A ROMANILOR DINTRE NIPRU SI PRUT , INLUSI IN URSS .

  DE PRECIZAT UN LUCRU, UCRAINA A FOST CLADITA CA TARA PENTRU A CUPRINDE CAT MAI MULTE TERITORII SPRE A LE SLAVIZA , NU CONTAU DACA ERAU POLONEZE SAU ROMANESTI, LITUANIENE SAU DE ALTE NATII.

  DUPA REVOLTA TARANILOR ROMANI TRANSNISTRENI IN URMA DEZICERII ROMANIEI DE TRANSNISTRIA LA 1918 ,LA 1924 ,SE CREEAZA IN CADRUL URSS. UN STAT ROMANESC ,NUMIT RASSM MAI PE INTELESUL FIECARUIA ,REPUBLICA AUTONOMa SOVIETICA SOCIALISTA MOLDOVENEASCA .

  PENTRU NAPARLITI CA HARAP ALB SAU BUMBALAI TANTALAI, AR TREBUI SA LE DEA DE GANDIT DE CE RASSM AL URSS IN 1934 SE NUMEA INTOCMAI MOLDOVENEASCA .

  PENTRU CA GRANITELE MOLDOVEI SE INTINDEAU DE LA CARPATI LA BUG IAR PE TIMPUL LUI MIHAI VITEAZU MOLDOVA ERA DE LA NIPRU LA CARPATI.
  UITE DE ASTA RASSM SE NUMEA LA 1924 MOLDOVENEASCA

  SA REVENIM.
  ODATA CU INFIINTAREA ACESTUI STAT CU CAPITALA LA BALTA ,NUME ROMANESC BINEINTELES , S-AU GANDIT RUSII, CA E BINE SA FIE SI O NATIUNE CU ACELASI NUME ,NUMITA NATIUNEA MOLDOVEANA ,

  AIICI, ACUM ,IN 1924 ,A INCEPUT MOLDOVENISMUL .

  RUSII AI SSCOS CA MOLDOVENII SUNT ALTA ETNIE DACAT ROMANII SI VORBESC O ALTA LIMBA DECAT CEA ROMANA ,NUMITA DE RUSI, LIMBA MOLDOVENEASCA , CU NATIUNE MOLDOVENEASCA .

  BINEINTELES CA IN TRANSNISTRIA INCA DE LA 1920 A INCEPUT DEZNATIONALIZAREA FORTATA ROMANILOR ,DEPORTARI IN MASA ,MASACRE IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI A ROMANILOR DIN TRANSNISTRIA .

  DUPA 1940 ,RUSII CE AU FACUT IN TRANSNISTRIA AU FACUT SI IN BASARABIA , DECIMAND POPULATIA ROMANEASCA EXISTENTA ACOLO,VRAND SA FAUREASCA O POPULATIE CICA MOLDOVENEASCA , CU LIMBA MOLDOVENEASCA LA CARE NU AU SCHIMBAT NIMIC ,FIINDCA ESTE ROMANA PURA SI SIGUR CU ISTORIE MOLDOVENEASCA ,ISTORIE MINCINOASA,CA ROMANII SUNT FASCISTI,CA AUVENIT PESTE MOLDOVENI SA-I CUCEREASCA , CA RUSII IA-U ELIBERAT ,SI CAT SI MAI CATE .

  CRED CA AM FOST CONCIS SA SPUN IN CATEVA CUVINTE ISTORIA NOASTRA ,ROMANILOR DEZNATIONALIZATI SI A CELOR NEDEZNATIONALIZATI.

  PENTRU SPALATI PE CREIER CU DEDICATIE , SCULAREA CA VA IA MAMA DRACU DE BOI CU CREIERELE SPALATE

 3. Dle gicu, remarva Dvs din final ma fac ca nu am citit-o

  in continuare permiteti-mi sa va corectez inacuratetile istorice.

  Eu cred ca Dvs confundati Nistrul cu Niprul, Principatul Moldovei nu s-a intins niciodata mai departe de NiStru, cu NiPrul nu a avut niciodata treaba, dupa cum puteti vedea in acest link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Mihai_1600.png
  Intr-adevar, Dacii stau la baza originii rominilor (scris intentionat cu i ca sa nu se confunde cu romanii) si a moldovenilor iar daca dvs sustineti ca poporul romin a rezultat simbiozei romano-daca eu va spun ca noi moldovenii mai tare influenta o avem din partea slavilor. Observam deci ca de la inceput popoarele noastre au luat drumuri diferite, de-aceea au si fost principate diferite de la inceput. Si asa trebuie sa si ramana, nu neglijati va rog dorinta majoritatii populatiei moldovei.

  In rest, jignirile pe care mi le adresati nu va fac cinste…

 4. oamenii incuiati tot incuiati raman, fie ca vrei sa le deschizi capul sau nu .
  ADEVARUL ESTE UNUL SINGUR , ROMANII SUNT UN SINGUR POPOR RASARIT DIN THRACI SI ROMANI ,NU DIN DACI SI ROMANI .

  CITITI CE E MAI SUS SI NU MAI COMENTATI PROSTII CA NICI DOMNIEI VOASTRE NU VA FAC CINSTE SI NICI ALTOR SPALATI PE CREIER NU .

 5. Deci erau Daciii , au venit Romanii, iau cucerit si sa format etnogeneza a unui nou popor Românii.
  dupa aceaiasi logica
  Erau Romanii au venit Rusii au cucerit niste teritorii, si colonizind au format un nou popor (sa creat etnogeneza) a Moldovenilor
  aceiasi situatie 😀
  deci iar vam batut (chiar daca nu vad situatia asa)

  Cum tin Minte statul Moldovenesc sa creat mainaintea celui Românesc, deci si dupa ce drept noi impreuna trebu sa ne numim romani da nu moldoveni?! :D?

  Nu cred istoria, traiesc cu prezentul, sunt Moldovan si punctum 😀

 6. gica, romane: una dintre marile capcane care trebuiesc evitate de noi ca si militanti este caderea in sterilitate. in timpul pe care l-ai folosit pentru a scrie raspunsul ala de zeci de rinduri pe care il vor citi citeva persoane si care probabil nu va schimba optiunea nici unui „moldovenist” il puteai folosi pentru a lipi citeva 200-300 de autocolante pe strazile chisinaului si pentru a incerca sa transmiti mesajul nostru celor indecisi, celor care sint supusi zilnic propagandei anti romanesti.

  traiasca Romania!

 7. da, asa e, dave are dreptate, numai ca nu v-as sfatui sa lipiti acele autocolante prin zona niprului, s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta. 🙂 De altfel nici in Republica Moldova nu e asa de usor…unii dintre voi deja au umplut nadragii…

 8. harapalb .. in primul rand .. cauta sa aflii ce inseamna harap ( nu iti zic eu ce inseamna, dar sa stii ca te reprezinta din moment ce.. tu esti exemplul viu cum ca planurile staliniste puse in aplicare de prin 1920 functioneaza ) … si in al doilea rand …

  http://designexperts.us/Clients/WebDesign_21/images/maps/Romania%20during%20Michael%20the%20Brave%20(1593-1601).gif

  ia vezi ce nume mai avea Moldova prin 1600 🙂 deci cu mult inainte de acel sec. 18 amintit de tine 🙂 as mai avea argumente .. dar stiu sigur ca nu ajung nicaieri cu tine .. mai ales daca esti acel Harap Alb care comenteaza si pe youtube cu aceleasi argumente staliniste …

 9. Tu,
  harap alb e doar un nick, puteam sa-mi spun oricum. Cat despre youtube, nu, nu am cont acolo…
  Da, am ciitit, se numea Tara MOLDOVEI si se oprea la nistru. Altceva?

 10. -conteaza unde se termina, aveti aici pe site oameni cam confuzi care viseaza la ..Nipru…!?!?!

  -asa si? I s-a zis si ruso-vlahia si moldo-vlahia, bogdano-vlahia in functie de cine ne numea…dar noi,prin toate documentele cancelariei domnesti,ne-am numit Moldova

 11. Dupa parerea mea daca unirea s-a facut in istoria noastra,impreuna de buna voie si ne siliti de nimeni de buneii si strabuneii nostri,atunci noi de ce sa nu o facem,ca de unii singuri,balena de Rusia ne mananca,si nu v-om vi niciodata liberi,nici cu ce mai avem si nici cu ce ne-a mai ramas.

 12. draga „ejocuri.ro”
  -hai sa nu cadem de-acord…eu zic ca Moldova apartine Moldovenilor…si in spatele meu sta 80% din populatia RM.
  -nu sunt rus, nici roman, sunt moldovan
  -numele site-ului e romanism, ceea ce te duce cu gandul la patriotism…ceea ce e ok. Ce nu e ok e nationalismul si ceea ce deseori rezulta din acest nationalism si anume dorinta de a-i anexa pe altii..in acest caz, pe noi,moldovenii
  -nu scriu pe unimedia…e destul timp pierdut cu voi p-aici…dar cred ca o sa reduc din timpul petrecut s pe-aici pt ca nu vad cum scrisul pe forum aduce cuiva ceva, nu poti sa schimb i mentalitatea alora care cred ca lise cuvin parti din alte tari i au PRETENTIA sa se redesenze grannitele pt ca ..asa vor ei…si regatuluilui decebal se intindea pana la ienisei, principatul moldovei pana la volga si romnia mare pana la nipru. Acestia sunt oameni spalati pe creier si orice incercare d dialog e sorttita esecului.
  Alt tip de unionst e cel care isi dorste unireaa in masura in care si poporul moldovean o doreste….dr care INTELEGE dorinta moldovenilor de a fi independenti si o respecta.

  tania, care unire s-a facut in istoria noastra? te referi probabil la unirea aia cam silita, numita si anexiune din 1918? Stai linistita ca nu ne mananca rusia….dar e interesant de ce preferi sa fii mancata de romania…crezi probabil ca odata intrati in romania o sa inceapa sa curga miere pe prut? te inseli, ti-o spune unul care traieste in romania

 13. Chiar nu vezi,cum rusii nici acum si niciodata nu recunosc ca vorbim limba romana,si ne indreapta contra lor? asa cum sant romanii cu defecte trebuie sai acceptam,daca noi insusi nu recunoastem adevarul cine santem NU NE VA RESPECTA NIMENI IN LUME,rusia ne-a luat totul ce am avut mai scump,marea,muntele,graiul,si sufletul nu stim cine santem si incotro mergem e cel mai dureros.

 14. Eu am vizitat galeria Tretiacov din Moscova unde este expusa o harta a popoarelor ce locuesc in imperiul rus de dupa 1812 unde SCRIE ca pe teritoriul dintra Prut si Nistru traiesc ROMANI. Ce facem ii credem aici pe rusi sau nu?

LĂSAȚI UN MESAJ