Basarabia reintra pe orbita Rusiei

0
61

Basarabia pamant romanesc
In ciuda declaratiilor pro-europene, Chisinaul se indreapta spre Moscova
Republica Moldova, dupa o serie de declaratii in care indica dorinta de apropiere fata de Uniunea Europeana si structurile occidentale, revine pe vechea orbita a Moscovei, constata in editia de ieri publicatia Centrului Independent de Jurnalism de la Madrid – El Conformista Digital, informeaza Rompres. In opinia analistilor centrului citat, conflictul transnistrean isi va gasi rezolvarea doar pe calea revenirii Republicii Moldova sub protectorat rusesc.
Integrarea Basarabiei in Rusia prin federalizare
In prezent, conform analizei mentionate, se produce integrarea treptata a Republicii Moldova si Transnistriei cu Rusia printr-o serie de proiecte economice, observandu-se si o apropiere a pozitiei Chisinaului si Moscovei fata de federalizarea Republicii Moldova, ca solutie pentru conflictul transnistrean. De altfel, federalizarea ar putea sa anihileze Republica Moldova ca stat independent. In acelasi articol, El Conformista Digital prezinta o analiza complexa a situatiei social-politice din Republica Moldova, care din 1992 ramane cea mai saraca tara din Europa. Peste jumatate din populatia Moldovei traieste sub pragul saraciei. Speranta de viata a barbatilor moldoveni este de 61 de ani, iar a femeilor – de 69 de ani. Rata mortalitatii infantile se ridica la 3,2%.

La Chisinau se poate constata – potrivit El Conformista Digital – o puternica tensiune intre partea romanofila a moldovenilor si elita politica rusofona de la Chisinau, pe fondul afluxului tot mai mare de moldoveni in Romania, care spera sa devina cetateni ai UE odata cu intrarea in posesia unui pasaport romanesc. Publicatia citata nu exclude nici eventuala obtinere a independentei de catre Transnistria, care de pe acum evoca precedentul Kosovo.

The Economist critica tonul lui Basescu

Revista The Economist a publicat in editia electronica de ieri un articol in care este descrisa situatia din Republica Moldova, „tara pe care Europa a uitat-o”, criticand politica „simplista” a presedintelui Traian Basescu fata de statul vecin, informeaza Mediafax. „Republicii Moldova ii lipseste cultura glorioasa a Europei Centrale, romantismul expresiv al Balcanilor, farmecul si atractia tarilor baltice sau uriasa importanta strategica a Asiei Centrale si Caucazului. Are rolul unei tari care poate fi cu usurinta ridiculizata (…)”, noteaza autorii articolului, adaugand ca, „desi Moldova intr-adevar este mica, izolata si condusa necorespunzator, nu este insa ridicola”.

„Traian Basescu, presedintele Romaniei (in prezent suspendat), un jovial fost capitan de nava, considera ca Republica Moldova este un experiment esuat, care probabil ar avea o situatie mult mai buna daca s-ar alatura Romaniei. (…) Insa, in calitatea de sef de stat (…), atitudinea pare grosolana”, comenteaza editorialistii britanici. The Economist mentioneaza ca: „Moldova este condusa de o elita sovietica provinciala, incompetenta, care a pierdut nu doar increderea lumii externe, ci si a propriei populatii. Populatia se inghesuie sa obtina pasapoarte romanesti (asa cum explica presedintele: 800.000 dintr-o populatie de 4,5 milioane). In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenia acestei tari, accesibila celor mai multi dintre moldoveni, este irezistibil de atractiva, iar procesul reunificarii nu poate fi oprit”, subliniaza The Economist. Publicatia critica si ceea ce numeste „notiunile simpliste” cu care ar opera Traian Basescu: „Romania a depus eforturi pentru a adera la Uniunea Europeana si acum se lupta sa reziste in blocul comunitar. Moldova are probleme mult mai grave si nici macar nu se afla in camera de asteptare a aderarii. Ultimul lucru pe care il doreste Uniunea Europeana este o alta tara fosta comunista saraca si condusa gresit”.
http://www.gid-romania.com/Articol.asp?ID=3326

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ