Băsescu despre R. Moldova: Nu avem nimic de ajustat în politica noastră, în raportul bilateral.

0
57

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania nu are de facut ajustari in politica fata de Republica Moldova, atit timp cit respecta standardele de democratie, drepturile omului, istoria si vecinii. “Nu avem de facut ajustari si nu avem nimic de ajustat in politica noastra, in raportul bilateral. Atit timp cit respectam standardele de democratie, drepturile omului, drepturile cetatenilor de a se misca liber, respectul pentru istorie, respectul pentru vecini, nu avem ce sa ajustam. Punct”, a spus Basescu, fiind intrebat daca politica fata de Republica Moldova trebuie ajustata dupa ultimele declaratii ale autoritatilor de la Chisinau.

Guvernul Republicii Moldova face apel la intelegerea si sprijinul partenerilor sai europeni si internationali pentru a influenta readucerea intereselor Romaniei in albia fireasca a relatiilor de buna vecinatate, se arata intr-o declaratie a Executivului de la Chisinau, difuzata miercuri.
Apelul a fost lansat ca reactie fata de “gravitatea situatiei create de actiunile autoritatilor roman e”, precizeaza declaratia.

Potrivit documentului citat, “Republica Moldova pledeaza in continuare pentru solutionarea prin dialog, deschidere si corectitudine a oricaror aspecte problematice intre state, inclusiv subiectul cetateniei”.

Guvernul califica drept inadmisibil “modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin – Roman ia”.

Executivul de la Chisinau a explicat ca o dovada in acest sens o constituie “declaratiile recente ale conducerii Roman iei referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei roman e, depuse de moldoveni si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE”.

Chisinaul acuza Bucurestiul de “comportament duplicitar” si “atitudini false” in ceea ce priveste “inventarea artificiala a problemei cetateniei roman e pentru cetatenii Republicii Moldova” si a “pretentiei Romaniei de a-si asuma rolul crearii, la Chisinau, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor”.

Republica Moldova nu are nevoie ca Romania sa ii fie avocat pentru integrarea europeana, a declarat presedintele moldovean, Vladimir Voronin, adaugind ca Romania ar trebui sa aplice prima “standardele pe care le recomanda insistent Moldovei”.

Intr-o emisiune TV difuzata la sfirsitul saptaminii trecute, el a spus ca Republica Moldova nu are nevoie de avocat pentru integrarea europeana in persoana Roman iei si solicita doar neamestec in treburile sale interne.

“De 15 ani se incearca, in mod primitiv si agresiv, impunerea in Republica Moldova a unor standarde roman esti, atit din exterior, cit si din interior”, a spus el, adaugind ca “Romania ar trebui intii sa implementeze acele standarde pe care le recomanda insistent Moldovei”.

Sursa: Mediafax (Romania)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ