Băsescu îi decorează pe foştii deţinuţi din Transnistria

0
39

Andrei Ivanţoc, Traian Băsescu, Tudor Petrov Popa, Alexandru Leşco


Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Presedintele Basescu a lăudat „dragostea de ţară, eroismul, dorinţa de a te sacrifica pentru poporul tău”, a celor trei foşti deţinuţi ai regimului speratist din Transnistria.

„Sunt oameni care, dincolo de dragostea faţă de filonul românesc al ţării lor, de dragostea pentru poporul român, de dragostea pentru români au săpat, în zile de pace, în patria mamă, file de istorie pentru o ţară care cândva a fost parte a Romaniei”, a spus Traian Băsescu.

„Astfel de oameni semnifică pentru români faptul ca, deşi între România şi Republica Moldova sunt frontiere de stat, sunt lucruri pe care frontierele nu le pot opri”, a adăugat preşedintele României.

Cei trei, alături de Ilie Ilaşcu au fost arestaţi în 1992, în timpul războiului civil din Transnistria, şi ulterior judecaţi şi condamnaţi de regimul de la Tiraspol, care i-a acuzat de acte de terorism.

Ilie Ilaşcu, iniţial condamnat la moarte, a fost eliberat în 2001 şi acum este senator în Parlamentul României.

Alexandru Leşco şi-a ispăşit în întregime pedeapsa de 12 ani şi a fost eliberat în 2004, în timp ce Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa, condamnaţi la 15 ani închisoare, au fost eliberaţi în iunie 2007.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ