Beciurile de la Cricova, ca adăpost de Rusia

1
81

Cu toate că l-a băgat în prealabil în beciurile cramei de la Cricova, Voronin n-a reuşit să-l înduplece pe Putin. Ruşii nu se îmbată cu una, cu două nici când le sună vodka în cap, darămite vinurile fine!
Ceea ce se zvonea prin târg în ajunul summitului CSI s-a adeverit. Kremlinul spune răspicat că repune pe tapet aşa-zisul memorandum Kozak. Potrivit prim-vicepremierului rus, Igor Şuvalov, Moscova susţine planul, respins de Chişinău în 2003, pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă Transnistria. În opinia sa, acest proiect de reglementare a diferendului rămâne eficient şi poate fi încă implementat.
Totuşi, vinul nu le-a dezlegat limba nici lui Voronin, nici lui Putin. Ambii au preferat să nu se pronunţe asupra acestui subiect după întrevederea confidenţială pe care au avut-o la Chişinău. De unde şi impresia că lucrurile se complică.
Se pare că Rusia refuză să mai forţeze procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Chiar dacă a încercat, după intervenţia militară în Georgia, să demonstreze că, în ciuda războiului pe care l-a dezlănţuit în Caucaz, poate acţiona în continuare ca un actor onest în relaţia cu vecinii săi, Moscova acum schimbă macazul. În vorbe, optează pentru reglementarea conflictului transnistrean, în realitate însă, pune piciorul în prag. Ori planul Kozak, dă de înţeles Şuvalov, ori nimic. Cu alte cuvinte, sau Rusia îşi menţine prezenţa militară în Transnistria, sau diferendul rămâne nerezolvat.
La mijloc e o condiţie extrem de rigidă ce se bate cap în cap cu cea impusă recent la Chişinău de Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice Jaap de Hoop Scheffer. Acesta, precum se ştie, a lăsat să se întrevadă că problema transnistreană poate fi soluţionată doar în cazul în care Rusia îşi evacuează din regiunea rebelă trupele şi muniţiile. Nu înainte. Este vorba, deci, de aceeaşi logică „ori-ori”.
După cum se vede, doar situări duale şi ireconciliabile. Ori aşa, ori nimic. Cred ca nimeni dintr-o tabără nu va bate palma cu nimeni din cealaltă, deoarece nu se mai poate. Este prea târziu. Nistrul devine linia frontului unui război mai mult sau mai puţin rece. Bate ora rivalităţii Occident-Rusia.
Ca să înţelegem de ce Moscova schimbă placa, trebuie să privim lucrurile prin prisma ultimelor ei ameninţări la adresa comunităţii euroatlantice. Anunţul preşedintelui rus Dmitri Medvedev privind desfăşurarea de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad impune, vrând-nevrând, nişte paralele. Oricum ai întoarce-o, Tiraspolul este de fapt cea de-a doua enclavă rusă la frontierele cu UE şi NATO. Şi, dacă e să dăm crezare cotidianului Nezavisimaia gazeta, Moscova va profita şi de Kaliningradul de la Nistru pentru a şantaja Occidentul.
În această situaţie, de autorităţile moldovene nu mai depinde absolut nimic. Cine crede la Chişinău că poate evita dihotomia asta este un naiv. Beciurile de Cricova nu ne vor scăpa de noua confruntare Est-Vest. Conflictul transnistrean are două chei. Una e în buzunarul SUA şi UE, alta e în cel al Kremlinului. Ele pot deschide drumul care duce spre o reglementare efectivă doar în cazul în care vor fi puse în funcţiune simultan şi de o parte, şi de alta.
Singurul lucru rezonabil pe care poate şi trebuie să-l facă puterea de la Chişinău este să nu mai stea concomitent pe două scaune pentru că riscă tare să cadă rău şi să nu se mai ridice. Bălăcindu-se, fără nicio poziţie lămurită, între Occident şi Moscova, oficialităţile moldovene creează impresia că nu vor nimic altceva decât să tragă de timp.
Doar alăturându-se fără echivocuri Occidentului şi declanşând o campanie de proporţii şi durată pentru evacuarea trupelor ruseşti pe care să o ridice la rangul unei cauze naţionale, Republica Moldova va putea ajuta comunitatea internaţională să pună presiune pe Rusia pentru a o determina odată şi odată să se retragă din Transnistria. Acest lucru este posibil, însă, doar în cazul în care cad comuniştii.
Votul PCRM şi PPCD împotriva propunerii lui Vlad Filat de a adopta, cu prilejul summitului CSI de la Chişinău, un document care ar cere clar Kremlinului să se cărăbănească din Transnistria spune totul despre poziţia regimului Voronin şi a aliaţilor acestuia. Mimând o linie politică echidistantă şi echilibrată între Occident şi Rusia, între UE şi CSI, actuala guvernare face de fapt jocul Moscovei.

http://www.jurnal.md/article/9867/

1 COMENTARIU

  1. …Si totusi , Ucraina si R.Moldova ca tari ce si- au declarat dorinta de aderare la NATO si Uniunea Europeana, pot singure sa
    rezolve situatia Transnistriei, ca teritoriu stabilit de comun acord sa apartina R.Moldova la dezmembrarea Uniuunii Sovietice.
    In fond .ambele tari au pe teritoriul lor o Baza Militara rusa
    (Ucraina mai are una in Crimeea) Un schimb de teritorii oricat ar fi de dificil , este totusi solutia care poate sa scoata Rusia din discutie !

LĂSAȚI UN MESAJ